Медия без
политическа реклама

Тайният план на Саудитска Арабия за купуване на Мондиал 2030

Престолонаследникът обеща да плати цялата инфраструктура на Гърция и Египет, за да влязат в общата кандидатура

09 Февр. 2023
Разговорът за Мондиал 2030 се е състоял по време на посещението на престолонаследника Мохамед Бин Салман Бин Абдулазиз Ал-Сауд в Гърция, по покана на премиера Кириакос Мицотакис (вдясно).
ЕПА/БГНЕС
Разговорът за Мондиал 2030 се е състоял по време на посещението на престолонаследника Мохамед Бин Салман Бин Абдулазиз Ал-Сауд в Гърция, по покана на премиера Кириакос Мицотакис (вдясно).

Саудитска Арабия предложи да плати за нови стадиони в Гърция и Египет, ако те се съгласят да обединят сили с богатото на петрол кралство за съвместна кандидатура на Мондиал 2030. В замяна арабите искат 3/4 от мачовете на световното първенство да се състоят на тяхна територия.

Драматичната оферта за милиарди евро конструктивни разходи, бе обсъдена в частен разговор през лятото на 2022 г. между престолонаследника, но фактически управляващ Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и гръцкия премиер Константинос Мицотакис, според високопоставен източник, запознат отлично с темата. Друг такъв източник разкри пред "Политико", че арабите са готови "да поемат изцяло разходите" по домакинството на Гърция и Египет, но 75% от мачовете на огромния турнир с вече 48 отбора да бъдат в кралството.

Не е ясно дали офертата е била приета. Но трите дъжави в момента работят по съвместна кандидатура за Мондиал 2030 - ход, който вече предизвика остри реакции срещу Гърция заради факта, че останалите две страни имат репутация на нарушители на човешките права, включително дискриминация на жените, брутално отношение към наемните работници и преследване, включително и убийства, на своите критици.

Мегадоларовата оферта на Рияд към Гърция, подхранва критиките, че Саудитска Арабия опитва да използва своето астрономическо богатство, за да си купи Мондиал 2030, създавайки трансконтинентална коалиция, за да се възползва умело от системата на ФИФА за гласуване на домакинство - ротационния принцип за континентите.

В опит световната футболна асоциация да бъде убедена в предимствата на водената от саудитите кандидатура, предложението включва мачове на три континента - Европа, Азия и Африка, което уж води до географски баланс. Кралството от Близкия Изток не би успяло със самостоятелна оферта само 8 години след световното първенство не просто пак в Азия, а в същия регион - в Катар.

Основните конкуренти са също обединени кандидатури - на Испания, Португалия и Украйна от Европа и на Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили от Южна Америка.

Решението ще бъде взето на конгреса на ФИФА догодина от всички над 200 нейни страни-членки от целия свят. Ако африканските държави, привлечени от участието на Египет и от саудитските инвестиции в Африка, застанат зад кандидатурата, и ако азиатските нации направят същото, а Гърция "издърпа" някои гласове от Европа, тази коалиция има сериозен шанс да спечели.

"Политико" се обърна към трите правителства за коментар. Гръцкото и саудитското отказаха такъв, а египетското въобще не отговори. От ФИФА също отказаха да коментират.

 

"Нов световен ред"

Домакинство на световно първенство по футбол би било кулминация на амбициозната саудитска стратегия да доминира, когато става въпрос за големи спортни форуми. Там вече се проведоха мачове за световни титли по професионален бокс, футболни турнири на различни европейски страни (напр. финалите за Купата на краля на Испания), състезания от Формула 1, както и професионален голф турнир.

Публичният инвестиционен фонд на на кралството купи английския футболен клуб "Нюкасъл" и го направи най-богатия в света, а страната спечели за първи път домакинство на турнира за Купата на Азия и той ще се проведе там през 2027 г.

Но желанието за световно по футбол отива далеч отвъд спортните причини.

"Саудитска Арабия се опитва да се позиционира стратегически като Афро-Евразийски хъб - център на нов световен ред - казва Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа икономика в парижкото бизнесучилище "Скема". - Такова позициониране би ѝ позволило да упражнява значителна власт и влияние в обширна географска област и тя се стреми да го постигне чрез изграждането на взаимоотношения с ключови партньори. Многополюсно домакинство на Мондиал, заедно с Гърция и Египет, не би било нито алтруизъм, нито щедрост. По-скоро ще е част от по-широк план, който управляващите в Рияд искат да осъществят чрез изграждане на стадиони".

Саудитското желание за домакинство вече предизвика отвращение сред организациите, борещи се за човешки права, които посочват бруталното отношение на кралството към работниците-мигранти и LGBTQ+ общността. 

"Репресиите в Саудитска Арабия не трябва да бъдат награждавани със световно първенство - казва Майк Уордън, директор по глобалните инициативи на "Хюман Райтс Уоч". - Докато тази държава дискриминира LGBT хората, наказва жените за действия в защита на човешките права и не предлага защита за работниците-мигранти, които ще ще трябва да построят голяма част от стадионите и съоръженията, тя не може да изпълни изискванията за спазване на правата на човека, които ФИФА е установила".

Впрочем и Мондиал 2022 бе обсипан с критики заради отношението на Катар към работниците, но въпреки това се проведе.

 

Лоши спомени

В Гърция плащането за спортна инфраструктура е деликатна тема, възприемана като паметник на правителствената разточителност. През 2004 г. Атина бе домакин на олимпийските игри и Гърция пръсна около 9 млрд. евро. Но голяма част от инфраструктурата бе изоставена, след като олимпийският огън угасна.

Тъй като страната навлезе в десетилетна депресия и трябваше да прибегне до спасителни програми, за да избегне банкрута, Атина 2004 се превърна в източник на гняв за гърците, които смятаха, че игрите са тласнали Гърция в още по-дълбока рецесия. Близо две десетилетия по-късно повечето от 30-те обекта остават неизползвани и изоставени, а някои са разрушени.

След идването си на власт през 2019 г. консервативното правителство на "Нова демокрация" се стреми да задълбочи връзките със Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, като отговор на експанзионистичната политика на големия си съперник в региона - Турция.

Мицотакис посети многократно Саудитска Арабия, Гърция е доставяла военна техника и войски на страната, а през юли 2022 г. Атина стана първата европейска столица, посетена от Бин Салман, откакто той лично одобри (по данни на американското разузваване) убийството на журналиста от "Вашингтон Поуст" Джамал Хашоги.

Бин Салман, който отново е добър за Запада, благодарение на енергийната криза, предизвикана от Русия с войната ѝ в Украйна, подписа ред двустранни споразумения в гръцката столица, като обеща да превърне Гърция в енергиен център за дистрибуция на "зелен водород". 

Саудитска Арабия от друга страна има близки дипломатически връзки с Египет. През юни 2022 г. Бин Салман се срещна с египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси в Кайро, където подписа инвестиционни сделки за милиарди долари и обсъди "двустранно регионално сътрудничество".

Решението за домакинство на Мондиал 2030 ще бъде взето чак през 2024-а, но официално процесът по кандидатстване ще започне по-късно през тази година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата