Quantcast

Медия без
политическа реклама

Свръхочакванията са големият риск пред Антов

Българинът вече зависи най-вече от добрата воля и преценка на Михайлович и "Болоня"

Фейсбук
Първите стъпки на Валентин Антов на базата в "Болоня".

Трансферът на Валентин Антов в "Болоня" бе най-същественият ход на трансферния ни пазар не само през зимния прозорец, но и през последната година. Дори преминаването на Филип Кръстев в сателитната система на "Манчестър Сити" засега все още е само сделка с перспектива.

При Антов обаче има директен шанс да се докаже в едно от Топ 5 първенствата на Европа. Сега, веднага. Футболист №2 на България за 2020 г. има даденостите, които всички ги повтарят от трансфера му насам - натрупан опит на фона на младостта, добра физика, интелигентност на терена, съчетана с борбеност.

Но в еуфорията покрай трансфера мнозина не видяха (или предпочетоха да не видят) и подводните камъни. На първо място не бива да се забравя, че Антов засега ще е само като преотстъпен в "Болоня". И оставането му зависи най-вече от желанието на италианския клуб да го задържи от лятото нататък. Съответно да плати още 3 млн. евро, освен сегашните 500 000. Защото в задължителната клауза за удължаване на договора му се посочва, че той трябва да изиграе поне по 30 минути в 8 мача в Серия А, според информация на "Спортал". А това е сложна задача и не е само предизвикателство пред играча, но и решение на треньора Синиша Михайлович.

Антов трудно би влязъл за повече от няколко минути в началото по ред обективни причини. И най-малките са първоначална адаптация към отбора плюс незнание все още на италиански език. Всъщност "Болоня" е в битка за оставане в Серия А (на 15-о място, само на 5 т. от опасната зона) и от треньора се очаква да залага първо на сигурното в състава си.

Също така е особено важна промяната в мисленето на Антов на терена. Защото той идва от едно от първенствата с най-бавен футбол в Европа. А в Серия А решенията на терена и на тренировки (особено с топка в крака) се взимат значително по-бързо. Нещо, което се оказа трудност за Кирил Десподов в "Каляри", да речем.

И не на последно място - в елитната дивизия на Италия в момента няма изявен титуляр в защита на възрастта на Антов - 20 години. Затова и би било доста смело да се надяваме той веднага да се наложи и да си изиграе задължителните минути за нов договор. Което значи отново само едно - всичко зависи вече от добрата воля и преценка на Михайлович и "Болоня". А те ще се формират от поведението на Антов на тренировки и извън тях в следващите 4 месеца.

"Надявам се да се адаптирам бързо в Италия. Успях да се чуя със Синиша Михайлович, нямам търпение да се запозная с него и с колегите ми. Отивам там, за да се боря за своето място, ще дам всичко от себе си", заяви Антов преди заминаването си за Апенините. Би било прекрасно това да се случи, защото той е обещаващ играч и заслужава да се развива в значимо първенство. Но големият талант сам по себе си не е достатъчен. 

И дано Валентин да е спрял да чете тутакси какво се пише за него. Защото не бяха гръмки думи, не бяха дитирамби. Включи се и самият Христо Стоичков. "Чакам да видя как Роналдо, Ибрахимович и Лукаку ще попаднат в капаните ти!", написа носителят на "Златната топка" от 1994 г.

Кой ли още не се включи с пожелания и очаквания. Но сякаш най-ценен бе съветът на Николай Илиев, който игра в "Болоня" от 1989 до 1991 г. "Подобен трансфер е голямо признание, но трудното пред него тепърва започва. Бих му пожелал единствено да е здрав и да няма контузии, останалото зависи от него... Още от първия ден трябва да започне да гради авторитет. Това става с много сериозно отношение към тренировките, професионализмът обаче се отнася за живота и извън терена. И още нещо много важно - да чете по-малко вестници и сайтове, защото в Италия журналистите са склонни да правят от нищо - нещо. Често се създават изкуствено скандали и той трябва да стои далеч от тези новини. Обичат бомбите и правят и невъзможното да стигнат до тях", заяви Илиев пред Gong.bg.

И, да - по отношение на писанията, че Антов става вторият българин, който ще бъде футболист "Болоня", след Илиев. Не, той всъщност ще е четвъртият. От 2007 до 2009 г. Андрей Гълъбинов е собственост на клуба, макар да няма официален мач. А футболният агент Петьо Костадинов показа и картотеката на Калоян Кръстев за "Болоня", където юношата на "Славия" бе през сезон 2018/19.

Дано обаче Валентин Антов да стане най-успешният българин в "Болоня". Всичко друго ще си дойде по реда и без допълнителните шумни очаквания.

Още по темата