Медия без
политическа реклама

Световният рекордьор в маратона загина при катастрофа

На Кевин Киптум се възлагаха надежди да стане първият човек, който пробягва разстоянието под 2 часа

12 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Кевин Киптум след спечелването на маратона в Лондон през април м.г.

Трагична новина разтърси лекоатлетическия свят, след като стана ясно, че световният рекордьор в маратона Келвин Киптум е загинал в катастрофа. Инцидентът с 24-годишния талантлив спортист е станал вчера в родината му Кения. Той е управлявал своя автомобил "Тойота Премио", но е изгубил контрол на пътя между Каптагат и Елдорет, при което колата се е обърнала. Заедно с Киптум е починал и Жерве Хакизимана, а тяхна спътничка е била ранена.

Киптум бе може би най-големият талант в класическата дистанция в момента. Той постави световния си рекорд от 2:00:35 ч., печелейки маратона в Чикаго на 8 октомври м.г. Мнозина специалисти предричаха, че кениецът ще стане първият човек в света, който ще пробяга 42.195 км под 2 часа. Дори прогнозата бе, че това ще се случи още по време на маратона в Ротердам на 14 април.

Един от първите, които реагираха на вестта за смъртта на Киптум, бе президентът на световната лекоатлетическа федерация сър Себастиан Коу. "Шокирани сме и сме много натъжени от ужасяващите новини за смъртта на Келвин Киптум и неговия треньор Жерве Хакизимана. Той бе невероятен атлет, който оставя страхотно наследство. Ще ни липсва много", коментира Коу.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?