Медия без
политическа реклама

Рекорден брой деца бягаха в Плевенския маратон

Сред участниците имаше представители на 10 държави

23 Май 2022
Вицепремиерът Гроздан Караджов (вдясно), който участва като доброволец в плевенския маратон, награждава част от децата, участвали в събитието.
Go Marvel
Вицепремиерът Гроздан Караджов (вдясно), който участва като доброволец в плевенския маратон, награждава част от децата, участвали в събитието.

Осмото издание на Маратона на приятелството в Плевен бе запомнено с участието на рекорден брой деца, в сравнение с предишните години. Общо 284 деца се включиха в бяганията на дисциплината "Fun Run Kids", разделени по възрастови групи.

В маратона участваха общо 582 души, като сред тях имаше бебета в колички, а най-възрастният бегач бе на 85 години. Сред маратонците имаше представители на 10 държави - България, Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка. Всички те спортуваха обединени от обща кауза под мотото "Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения". Целта бе да се наберат средства за оборудване на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в Плевен.

Тазгодишното издание се запомни и с участието на рекорден брой доброволци, сред които вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, дипломати, ученици, пенсионери и много други хора от Плевен, страната и чужбина.

"Маратонът в Плевен е чудесно регионално начинание, чиито хоризонти не са просто спортът. Те са и приятелството в региона и желанието ни да живеем в мир, да живеем заедно и да се възползваме от плодовете на своя труд", заяви Караджов преди старта.

Участниците   в   състезанието   бяха   разпределени   в   шест   основни дисциплини - класически маратон (42,195 м), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос "Аз мога", както и детското бягане Fun Run Kids.

Победител мъжкия маратон стана Ивайло Вълев (2,37:23 ч.). Втори е Живко Желязков, а на трето място се класира Станимир Статев. При жените спечели Теодора Петкова (3,17:33 ч.), следвана от Борислава Видева, Виктория Николова и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

маратон, лека атлетика

Още по темата