Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първият бял картон във футбола бе показан на мач в Португалия

Целта на нововъведението е да насърчи честната игра и достойните действия

23 Яну. 2023
Туитър
Португалската съдийка Катарина Кампос показва първия в историята бял картон във футбола.

Нова глава във футболната история бе начената в събота вечер, когато бе показан първият бял картон по време на футболен мач между професионални отбори. На двубоя между женските тимове на португалските "Спортинг" и "Бенфика" Катарина Кампос стана първият рефер, прибегнал до нетрадиционното средство.

Феновете вече отдавна свикнаха с жълтия (за официално предупреждение) и червения (за изгонване) картони, които бяха въведени преди повече от 50 години - за Мондиал 1970 в Мексико. Но в Португалия бе използван трети цвят като част от серия нови инициативи в страната.

Белият картон има за цел да насърчи достойни действия на участниците в мачовете. В случая той бе използван за първи път, за да отличи бързата, навременна и ефективна намеса на медицинските екипи на двата отбора, които се втурнаха в помощ на една от футболистките след сблъсък на терена. Действието на съдийката Кампос бе посрещнато с бурни овации от феновете по трибуните.

Официалната цел на нововъведението е "да признае и насърчи честната игра и да подобри етичните ценности в спорта“. Белият картон трябва да осигури незабавно признание за положителни действия по време на футболен мач.

Инициативата все още не е широко разпространена и в момента с нея се експериментира в Португалия, но е част от поредица замислени новости във футбола.

Преди години бившият президент на УЕФА Мишел Платини призова за въвеждане на бял картон, но като предупреждение. Идеята бе получилите такъв картон да стоят 10 минути извън игра, след което да се връщат на терена. Тогава Платини предлагаше това като помощ в борбата с "безумието с оспорване на съдийски решения", което той нарече "истинска епидемия във футбола". Идеята на французина обаче не придоби реални очертания.

А дали насърчителният бял картон ще бъде въведен в официалния правилник предстои да бъде решено от международния борд на футболните асоциации (IFAB), който единствен може да прави промените в правилата. Първо ще се преценява ефектът от нововъведението в Португалия. 

Още по темата