facebook
twitter

Спорт

Пилоти написаха жалба до премиера и протестираха пред Министерския съвет

258
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Група автомобилни пилоти се събраха вчера на протест пред сградата на Министерския съвет в София с призив да бъде върнат лицензът на Българската федерация по автомобилизъм (БФАС), отнет от спортното министерство на 18 април.

Голяма група наши автомобилни пилоти, които са пожелали да останат анонимни, са изпратили жалба до премиера Бойко Борисов, съобщи ClubS1.bg. Тя е във връзка с отнетия на 18 април лиценз на федерацията по автомобилизъм (БФАС) от страна на Министерството на младежта и спорта (ММС).

В жалбата състезателите изразяват своето недоволство от "финансови злоупотреби, борба да се откраднат държавни средства от хора без морал и ценностна система и потъпкването на автомобилния спорт в България".

Във връзка с това писмо вчера следобед се проведе и протест на пилотите между сградата на Президентството и Министерския съвет в София с искане да бъде върнат лицензът на БФАС. Това беше втори такъв протест след първия на 25 април.

Ето и пълния текст на жалбата на пилотите, публикуван от ClubS1.bg:

    ЖАЛБА

    ДО:

    Г-н Бойко Борисов

    Министър-председател на Република България

    КОПИЕ ДО:

    Министерствата на Финансите, Правосъдието, Младежта и спорта; Председателя на Народно Събрание; Главния прокурор на Р. България; Омбудсмана на Р. България; ГД на НАП;

    Сметна палата на Р. България, както и всички водещи медии

    От: Основната група български пилоти, свързани с автомобилните спортове*

    Във връзка с: Финансови злоупотреби и потъпкването на автомобилния спорт в България
    Уважаеми г-н Премиер,

    На 18.04.2019 г. Министерството на младежта и спорта обяви заповед на Министъра, с която отне лицензия №:002483 на БФАС. Този акт бе извършен напълно незаконосъобразно спрямо ЗФВС, без да е проведена дискусия по проблеми или да са установени нарушения на ЗФВС от страна на БФАС. Ние изразяваме категоричното си несъгласие с действията на Министерство на спорта.

    С този акт безцеремонно се поставя под въпрос спортната дейност на над 800 лицензирани състезатели и официални лица и бъдещето на автомобилния спорт в България. Всички тези действия по дискредитиране на БФАС са ръководени от три алчни за власт лица с цел разходване на държавни средства в лична полза: Камен Михайлов, Емил Панчев и Асен Марков.

    Тяхното желание е чрез новоучредено сдружение на г-н Михайлов да завземат контрола върху автомобилния спорт. Вече дори има факти как тази нелегитимна федерация получи финансиране от 200 000 лв. за рали България, което миналата година бе финансирано изцяло за сметка на БФАС. Неприемливо е активна федерация с над 50 години история да бъде заменена от новоучредено сдружение, без каквото и да било основание.

    Поради незаконосъобразните действия спрямо БФАС в наше полезрение навлязоха другите бизнес начинания на въпросните личности. Проверка на публична информация, свързана с тези лица, показа, че те укриват данъци в особено големи размери и ощетяват държавата. Името на г-н Михайлов е свързано с ред съмнителни и незаконни сделки от близкото минало, сред които приватизирането през 1998 г. на “Автотранссервиз” (бившите гаражи на ЦК на БКП). Ръководеното от г-н Панчев основно дружество на СБА не се различава
    особено. Информацията показва, че:

               гаражите се водят в активите на дружество на ст-ст 138 000 лв.
               неразпределената печалба от минали години е 2 271 000 лв.
               годишен оборот – 1 247 000 лв.
               декларирана печалба за 2017 г. – 9000 лв.
               декларирана печалба за 2018 г. – 4000 лв.
               реално платен данък за 2018 г. – 400 лв.

    за основното дружество на СБА:

             декларираната печалба – 15 000 лв.
              ст-ст на дълготрайните активи – 11,5 млн.лв.
               приходи от дейността – 4 млн.лв.
               реално платен данък – 1500 лв.

    Сами разбирате и без основни счетоводни познания, че “гаражи“ с реална стойност над 30 млн. евро генерират приход на държавата, по-малък от минималната месечна работна заплата, а при приходи от 4 млн.лв. СБА е платило данък в размер на едва 1500 лв.

    Нашият протест е свързан с това как лица, които очевидно не плащат данъци, биха могли да извършват обществена дейност в градивна и положителна посока. Очевидно е, че моралните им норми и ценности са силно занижени и за нас е недопустимо тяхното участие в обществено полезна дейност под каквато и да е форма.

    Уважаеми г-н Премиер, конфликт в БФАС всъщност няма. Има борба как да се откраднат държавни средства от хора без морал и ценностна система. В резултат на гореописаните факти нашата жалба е насочена не само към Вас, но и към всички отговорни и компетентни институции.

    Молим Ви в качеството си на Премиер и председател на ПП ГЕРБ, на която ние сме членове и поддръжници, да разпоредите проверки както по случая, така и на замесените лица, с което да премахнете твърденията, че те се ползват с политически чадър лично от Вас и ПП ГЕРБ. Смятаме, че живеем в правова държава, на която Вие сте символ, в която законът е над всичко и вярваме, че провинилите се ще си получат заслуженото наказание.

    От състезателите и автомобилни деятели в България

Все още няма коментари

Още

Спортният министър раздава пари на тъмно

26.05.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

3661 4
Футболна антиутопия: Задава се призрачната Ефбет лига

22.05.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

1703
"Ферари" замести Фетел със Сайнц

14.05.2020

Обновена

270

Влез или се регистрирай за да коментираш

×