Медия без
политическа реклама

Овчарски скок в двора: Лавийени и Дуплантис поделиха "златото"

04 Май 2020
World Athletics
Рено Лавийени прави поредния си опит по време на дворната надпревара на овчарски скок.

Олимпийският шампион от Лондон `12 Рено Лавийени (Фр) и световният рекордьор Арманд Дуплантис (Шв) поделиха победата в първото по рода си състезание на овчарски скок - "Краен градински сблъсък" (Ultimate Garden Clash). Трето място зае двукратният световен шампион Сам Кендрикс (САЩ), а необичайният лекоатлетически "турнир" беше предаван пряко в онлайн каналите на международната федерация - Световна атлетика (WA).

Предизвикателството, измислено от тримата атлети, представляваше надпревара кой може да направи най-много скокове над 5.00 м в рамките на 30 минути (разделени на две "полувремена" по 15 мин.). Всеки от участниците се състезаваше на комфортно и безопасно място в своя собствен двор - Лавийени в градината на къщата си в Клермон-Феран, Дуплантис - в Лафайет, Луизиана, а Кендрикс - в Оксфорд, Мисисипи.

След половинчасово интензивно надскачане французинът и роденият в САЩ швед бяха преодолели летвата по 36 пъти, като и двамата бяха направили по един фаул. Същевременно американецът направи 26 успешни опита и трябваше да се задоволи с "бронз".

Първоначално се зароди идеята да бъде организиран "тайбрек" за определяне на едноличен шампион. 20-годишният Дуплантис предложи да се проведе 3-минутен плейоф, но 33-годишният Лавийени любезно отклони поканата заради преумора и в крайна сметка двамата поделиха "златото".

"Наистина ми липсваше усещането от състезанието - сподели Рено. - Шантаво е, но дори когато го правя в градината, имам същото чувство като на голямо първенство. Беше много вълнуващо и съм много щастлив, че бях част от това. Не бих го правил всяка седмица, но ще съм щастлив да го правя веднъж годишно. Обещавам ти реванш, Мондо!"

Three athletes
Three different locations
Three bars at 5 metres
30 minutes to clear as many bars as possible

Who is going to win the #UltimateGardenClash@airlavillenie, @mondohoss600 or @samkendricks? https://t.co/n503P6K2CW

— World Athletics (@WorldAthletics) May 3, 2020

"Беше наистина забавно да изляза и да се състезавам срещу тези момчета - коментира Дуплантис. - Надпреварата определено ми липсваше. Не мислех, че ще завършим наравно, но това е спортът!"

Същевременно Кендрикс изрази предположение, че развръзката може би е щяла да бъде друга, ако летвата е била поставена по-високо. "Ако скачахме например на 5.40 м, сигурно щеше да е друго нещо - заяви американецът, който единствен не направи нито една грешка при скоковете. - Подготовката за това състезание беше най-добрата ми тренировка цяла пролет, честна дума."

Сред хилядите фенове, наблюдавали "градинския сблъсък" на овчарски скок, беше и президентът на WA Себастиан Коу.

"Толкова съм горд с тези трима талантливи атлети - сподели британският лорд. - Това е брилянтна инициатива, страхотно забавление и истинска иновация. Моите благодарности към тях, техните семейства и екипа на Световната атлетика за завръщането на леката атлетика на живо в този локдаун. Надявам се да можем да организираме още няколко подобни събития и да осигурим на феновете още емоции. Благодаря на всички тях и на всички наши атлети за това, че стоят у дома и ни гледат или тренират усилно."

От WA разкриха, че вече проучват възможностите в близките седмици да бъдат проведени такива състезания в други дисциплини и "Краен градински сблъсък" да се превърне в импровизирана верига по време на пандемията от коронавирус.

Much of the world may be in lockdown, but with the use of modern technology, some of the greatest athletes on the planet will compete against one another on ...

Още по темата