Медия без
политическа реклама

Нови маратонки заплашват всички рекорди в дългите бягания

IAAF е на път да одобри свръхтехнологичен модел на "Найки", който може да свали три минути от времето на 42,195 км

02 Ноем. 2019Гардиън
ЕПА/БГНЕС
Историческото бягане на Елиуд Кипчоге във Виена беше моделирано и постижението няма да бъде признато за световен рекорд. Освен кениеца като главно действащо лице в осъществяването на проекта "Предизвикателство 1:59" се включиха още 42-ма бегачи - като пейсмейкъри, както и огромен екип, изчислил темпото за бягане, как да се поддържа то и какви да бъдат идеалните условия за рекордното постижение.

Обувките, глупако! Всеки, който твърди нещо различно, е заблуден.

Без подсилените, супербързи маратонки от прототипа alphaFLY на "Найки" - онези с платформа, която да накара Зиги Стардъст да припадне, - Елиуд Кипчоге нямаше да счупи двучасовата бариера в класическата дистанция на 42,195 км във Виена.

Без тези Vaporfly Next%, също на "Найки", подсилени с карбонова фибропластина и по-дебел слой пяна за по-добър пружинен ефект, Бриджид Косгей определено нямаше да прати в историята световния рекорд на Пола Радклиф в женския маратон само ден по-късно в Чикаго.

А без онези клиентски модели в цвят на пай с лайм на цена от 239,99 паунда в най-близкия магазин на "Найки" легионите любители бегачи със сигурност няма да могат да откъсват секунди и минути от личните си постижения.

Разбира се, че са обувките. В зависимост от модела и спортиста обикновено

 

те подобряват с 4-5% човешките възможности при тичане

 

- което се трансформира в минута до 90 секунди по-добро време при елитен състезател на маратонска дистанция при мъжете. Дори може би и повече.

Но имаме новина за атлетите и агентите, които призовават международната асоциация (IAAF) да забрани тези обувки. Това няма да стане. Всъщност няма да е голяма изненада, ако в скоро време надпреварата за по-добра технология за армиране на маратонките придобие ядрени размери.

Защо? Ами в понеделник технологичната комисия на IAAF, която изследва модела Vaporfly на "Найки" още от 2017 г., проведе важен конферентен разговор, в който се включиха учени от Университета на Куинсленд и правни експерти. Въпреки че диалогът беше запазен в строга тайна, няма никакви индикации, че тези обувки ще бъдат забранени.

От оскъдната изтекла информация стана ясно, че по-скоро в следващите няколко седмици ще бъде внесено предложение към Съвета на IAAF моделът да бъде официално ратифициран като юридическо доказателство, че не дава "двигателна помощ" на спортистите. С други думи, ако единственият източник на енергия си остава човешкото тяло, стъпило в обувките, те ще бъдат съвсем легална част от екипировката.

Това може толкова да преобърне играта, колкото въвеждането на оригиналните Vaporfly през 2016 г. При такива правила обувките, които Кипчоге носеше във Виена (за тях се твърди, че съдържат три карбонови фибропластини, четири слоя подплънки и два отделни слоя пяна в подметката за намаляване разхода на енергия със 7-8%), биха били позволени в официални състезания. Тогава забравете за 90-секундното предимство на Vaporfly в маратона,

 

alphaFLY може да осигури три минути и отгоре по-добро време

 

Някои ще повдигнат рамене. В крайна сметка спортът и технологията винаги са вървели ръка за ръка. Ето например колоездачният отбор на "Инеос" (бившия "Скай") използва капли за своите велосипеди, доставени от Германия срещу 6000 паунда чифтът, които са по-леки и по-твърди, отколкото тези на другите тимове. Това несъмнено дава предимство. Също така съвременните гуми пестят по 40 секунди при изкачването на Алп д`Юез в сравнение с онези отпреди 20 години - още един знак как технологията неизбежно пренаписва правилата и книгите с рекорди.

Но леката атлетика би трябвало да е различна. С малки изключения - като раздялата със сгуриената писта - технологичните иновации са фини и постепенни. Кажете на някого, че бягате маратон за три часа и това ще означава едно и също, независимо дали сте го направили през 1985 или 2015 г. Но колкото и забележително да беше бягането на Кипчоге във Виена, няма как да знаем доколко то се дължеше на самия него и колко голямо беше влиянието на неговите обувки.

Знае се, че моделът Vaporfly може да преобръща събитията в значими състезания. В олимпийските квалификации на САЩ за женския маратон през 2016 г. три състезателки на "Найки" финишираха в Топ 4 - обути с прототипа на специалните маратонки. Ейми Краг и Шалейн Фланаган завършиха първа и трета, а с "редови" модел Кара Гаучър остана четвърта. Разликата между Фланаган и Гаучър е 65 секунди.

Вярно, твърди се, че други марки като "Сокъни" и "Ню Баланс" са близо до изобретяването на подобни обувки. Но "Найки" се откъсна толкова напред през последните три години, че

 

останалите може само да гадаят каква дистанция имат да преодоляват

 

И не става дума само за шосейните бягания. На световното първенство по лека атлетика в Доха `19 миналия месец Сифан Хасан и Лора Мюир бяха най-ярките примери сред десетки състезателки, които бягаха обути в прототип на "Найки". Трябва да се отбележи, че за по-добрите резултати в Катар спомогнаха също голямата жега, липсата на вятър и извънредно бързата настилка на пистата на ст. "Халифа".

Е, какво трябва да се направи? Ясно е, че юридически ще бъде много трудно да се забранят маратонките Vaporfly, при положение че употребата им е толкова широка през последните почти три години. Така че вместо това въпросът ще бъде как да се намери компромисното решение между окуражаването на иновациите и запазването на фундаменталните ценности на леката атлетика: универсалност и честност.

Едно обосновано предложение, направено от изследователите Джефри Т. Бърнс и Никълъс Там в британското списание "Спортна медицина", е да бъде въведено правило, регулиращо дебелината на подметката. "Ако тя бъде фиксирана на 31 мм, сегашните състезателни обувки ще останат законни и всички допълнителни предимства на съответния модел ще трябва да се вписват в тази геометрия, гарантирайки, че

 

екипировката ще продължи да бъде само аксесоар

 

на физиологичната надпревара", гласи техният аргумент.

Както Бърнс и Там допълват, подобни правила вече съществуват в скока на височина и скока на дължина, ограничавайки дебелината на петата на обувките. А въвеждането на стандарт и за маратонките за бягане "би осигурило прозрачност, която ще изпревари опитите да се оспорва всяко нововъведение."

Но каквото и да предприеме IAAF, тя трябва стриктно да съблюдава своето собствено правило 143.2, което гласи, че обувките "не може да бъдат конструирани така, че да носят на състезателите нечестна помощ или предимство".

Да, състезателното поле в спорта никога не може да бъде напълно балансирано. Но и не бива да остава видимо наклонено в една посока.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?