Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОК разпредели домакините на зимните олимпиади до 2038 г.

Франция ще приеме игрите за четвърти път, Солт Лейк Сити - за втори

30 Ноем. 2023
След Милан-Кортина д`Ампецо 2026 зимните игри отново ще са в Европа - във Френските Алпи

МОК разпредели домакините на зимните олимпийски игри за следващите 15 години, като потвърди Френските Алпи и Солт Лейк Сити (САЩ) като единствени кандидати съответно за 2030 и 2034 г., а също така обяви, че Швейцария е с предимство за 2038 г., с което предреши и този избор.

По този начин се нарушава традицията да бъдат редувани континентите, на които ще се провеждат игрите, тъй като зимната олимпиада през 2026 г. ще е в Италия - в Милано и Кортина д`Ампецо, а следващата - отново в Европа (във Франция).

Австриецът Карл Щос (67 г.), председател на комисията на МОК за бъдещите домакинства обяви, че олимпийското ръководство ще премине към „целенасочен диалог“ с бъдещите организатори.

„МОК сега ще започне по-подробни дискусии с предпочетените домакини, водени от техните национални олимпийски комитети, с цел официално присъждане на организацията по време на 142-ата сесия на МОК през юли в Париж“, добави той.

До тази развръзка се стигна, след като френската кандидатура за 2030 г. бе придвижена напред за сметка на други две желаещи страни - Швеция и Швейцария. Същевременно столицата на американския щат Юта пък бе единственият град, подал заявка за зимните игри през 2034 г.

Така Франция ще бъде за четвърти път в историята зимна олимпиада след Шамони 1924, Гренобъл 1968 и Албервил 1992. Солт Лейк Сити пък беше през 2002 г. и на практика там съоръженията са готови, като се нуждаят от известно реновиране.

Кандидатурата за Игрите през 2030 г. е базирана във Френските Алпи. Курортите Мерибел, Куршевел и Вал д'Изер ще са център на състезанията по алпийски дисциплини, докато - за алпийски ски, докато Клюза ще бъде домакин на северните дисциплинви. Олимпийското село пък се предвижда да бъде в средиземноморския град Ница, който ще бъде домакин на състезанията на закрито - кънки, фигурно пързаляне, хокей на лед, кърлинг.

„Това, което наистина се открояваше в проектите на Френските Алпи и Солт Лейк Сити, беше тяхната визия за изживяването на спортистите, тяхното привеждане в съответствие с регионалните и национални планове за социално-икономическо развитие и тяхната много силна подкрепа от обществеността и от всички нива на управление  - каза още Щос. - Комисията решително смята, че другите заинтересовани страни ще се възползват от оставащото им повече време, за да оптимизират изживяването на спортистите на своите бъдещи игри и да продължат да надграждат върху своите основи на обществена и политическа подкрепа.“

Същевременно МОК предложи на отпадналата за 2030 г. Швейцария официално да влезе в "привилегирован диалог" за кандидатура за игрите през 2038 г.

„Изпълнителният борд на МОК реши да предостави на проекта "Швейцария 203x", специален статут, като го покани в „Привилегирован диалог“ за Зимните олимпийски и параолимпийски игри през 2038 г.“, каза още Щос.

Той похвали многото съществуващи зимни центрове в Швейцария и големия ѝ опит в провеждането на международни зимни спортни събити И добави: „Първо те трябва да си напишат домашното. Трябва да ни покажат по-убедителен план на мястото, трябва да има и подходящо олимпийско село".

Въпреки това, в подкрепа на швейцарците от МОК заявиха, че няма да участват в дискусии с други потенциални домакини на зимните игри през 2038 г. по време на привилегирования диалог, който ще продължи до края на 2027 г.

Още по темата