Медия без
политическа реклама

Милица Мирчева вдигна 40 градуса температура, но завърши маратона в Будапеща

Единствената българка на световното първенство остана на 36-о място в класическата дистанция

26 Авг. 2023
Милица Мирчева бе единствената жена сред едва тримата ни участници на световното първенство в Будапеща.
BGathletic.com
Милица Мирчева бе единствената жена сред едва тримата ни участници на световното първенство в Будапеща.

Най-добрата ни състезателка в маратона - Милица Мирчева, завърши на 36-о място в старта на световното първенство по лека атлетика в Будапеща. Тя пробяга класическата дистанция от 42.195 км за 2:36:45 ч., като това е най-добрият ѝ резултат за сезона до момента.

Мирчева обаче имаше трудности към края на бягането. Тя в един момент се движеше на 29-о място, но вдигна температура около 40 градуса заради горещината в унгарската столица. Все пак успя да завърши, а след финала бе поставена в лед, за да свали температурата.

Шампионка стана етиопката Амане Берисо Шанкуле с време 2:24:23 ч. след оспорван финал и само 11 секунди преднина пред своята сънародничка Готитом Гебресласе, световна шампионка от 2022 г. Трета е мароканката Фатима Гардади - 2:25:17 ч.

За Мирчева това е отстъпление в сравнение със световното първенство през м.г. в Юджийн (САЩ), където тя завърши на 15-о място с по-добро време от сегашното - 2:30:20 ч.

Впрочем, тогава тя бе единственият български състезател изобщо на шампионата. Сега в Будапеща участваха още двама наши атлети - и двамата при мъжете.

Представянето обаче бе разочароващо, защото нито Божидар Саръбоюков (скок на дължина), нито Тихомир Иванов (скок на височина) успяха да преодолеят квалификациите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата