Quantcast

Медия без
политическа реклама

Меси се доближи на 16 гола от ново велико постижение

Аржентинецът е едва осми сред реализаторите от свободни удари, но само 5 попадения го делят от Топ 3

21 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Лионел Меси се готви да изпълни прекия свободен удар в последната минута на мача срещу "Лил", с който увеличи сметката си на 61 гола от стандартни положения.

В неделя Лионел Меси отбеляза гол в 5-ата мин. на допълнителното време при домакинството на "Пари Сен Жермен" срещу "Лил" от XXIV кръг на френското футболно първенство. С това той не само донесе победата с 4:3, но и прибави още едно попадение в сметката си от преки свободни удари. Меси вече има 61 гола от тези положения.

Трябва да се отбележи, че те можеше да и бъдат повече, но в началото на кариерата си аржентинецът залагаше повече на своята скорост и дрибъл и не изпълняваше толкова често (и точно) удари след фаулове. Постепенно обаче това стана едно от оръжията му.

Сега Меси е едва на осмо място във вечната класация на реализаторите по този компонент от играта. Но пък му трябват още само три попадения, за да се изравни с третия в подреждането, а 16 го делят от първото място. А това е напълно постижима цел и би донесло на аржентинеца още един славен и впечатляващ рекорд.

Кои са все още са пред него?

 

7. Диего Марадона (62 гола)

Другият велик аржентинец във футбола беше изключителен изпълнител на изстрели след фаулове. Неговите удари бяха следени с голямо вълнение от фенове и коментатори. Марадона бе известен с изключителната точност и сила на ударите си. Но сега Меси се доближи само на един гол от него.

 

6. Зико (62 гола)

Артур Антунеш Коимбра, по-известен като Зико, е считан за един от най-великите халфове в историята на футбола. Значителна част от славата той дължи на способностите си да изпълнява свободни удари. Експерти и запалянковци са категорични, че в това отношение той притежава изключителен талант. Като футболист Зико е запомнен с уникалната си техника на изпълнение на статични положения, като успяваше при шута да вдигне топката така, че на вратарите да им е трудно да я спасят.

 

5. Дейвид Бекъм (65 гола)

Безспорно най-добрият английски изпълнител на преки свободни удари. Негова запазена марка бяха невероятно точно насочените шутове по топката, като той успяваше да я завърти покрай стената и да я прати под сглобката на съперниковата врата.

 

4. Виктор Легроталие (66 гола)

Бившият аржентински футболист е най-малко популярният в това подреждане, но впечатлява с ефективните си изпълнения през кариерата си (1953-1976). Това съответно предизвиква интереса на големи клубове като "Реал" (Мадрид) и "Интер", но Легроталие избира да остане в родината си и играе през повечето време за "Химнасия и Есгрима". 

 

3. Роналдиньо (66 гола)

Бразилецът бе популярен с изкусните си удари от свободни удари, които много често вдигаха на крака публиката. С напредването на футболната възраст той усъвършенстваше все повече таланта си.

 

2. Пеле (70 гола)

Краля на футбола владееше всички технически компоненти, включително и наказателните удари. Отличителна бе мощта на шутовете му, съответно и тяхната ефективност.

 

1. Жуниньо Пернамбукано (77 гола)

Пеле обаче не е най-ефективният бразилски изпълнител на свободни удари. Това е Жуниньо Пернамбукано, който остава в спомените именно с точните си удари от стандартни положения. Специфичната му техника се характеризира с лекотата, с която той придаваше всевъзможни траектории на топката.

Бившият футболист на "Олимпик" (Лион), "Вашку да Гама" и др. съвсем заслужено е лидер във вечната класация за най-ефективните майстори на свободни удари. Той реално може да бъде задминат единствено от Меси, ако аржентинецът навакса разликата от 16 гола помежду им.

Ключови думи:

Лионел Меси

Още по темата