Quantcast

Медия без
политическа реклама

Каракачанов награди Димитър Пенев с карабина

13 Юли 2020
МО

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди Треньор №1 на България за ХХ век Димитър Пенев във връцзка с неговата 75-годишнина, която  именитият специалист навърши вчера. Наградата е карабина, калибър 7.62 мм и грамота.

"Отличието се връчва за дългогодишна активна дейност в ЦСКА, висок професионализъм като селекционер на националния отбор по футбол, принос към сигурността и отбраната на страната", се казва в официалното съобщение.

„Димитър Пенев е точно от това поколение български футболисти, които направиха от футбола онази магична игра, заради която хората отиваха на стадионите“, каза Каракачанов и припомни американското лято през 1994 г., когато воденият от Пенев национален отбор по футбол се класира на 4-о място на световното първенство в САЩ.

„ЦСКА беше клуб на българската армия и именно като такъв той постигна забележителни резултати не само на българско, но и на европейско и световно ниво, и то при поколението на г-н Пенев. И като министерство на отбраната не можем да не изразим нашата признателност към него като човек, който караше цялата армия да се гордее с играта на ЦСКА", каза още Каракачанов.

Димитър Пенев получи плакет и поздравителен адрес и от министерството на спорта. А на церемонията присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.-министър Анатолий Величков и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

 

ВИЗИТКА

Димитър Душков Пенев е роден на 12 юли 1945 г. в софийското село Мировяне. Играе като централен защитник за "Локомотив" (Сф, 1959-1964 г.) и ЦСКА (1964-1977 г.). Като играч е ставал шампион на България общо 8 пъти (веднъж с "Локомотив" и 7 пъти с ЦСКА). и е печелил 5 пъти Купата на съветската армия (тогава турнирът е вместо такъв за националната купа). В националния отбор има 90 мача (15 пъти като капитан) и 2 гола.

Като клубен треньор Пенев постига най-големи успехи с ЦСКА - три титли и три национални купи. Бил е селекционер на националния отбор три пъти - през (1989 г.), в периода 1991-1996) и прецз 2007 г. Освен до 4-ото място на световното първенство в САЩ, той класира българския тим и за Евро 1996 г.

Избран е за Треньор №1 на България за ХХ век, награждаван е с орден "Стара планина". В момента е почетен президент на "ЦСКА-София".

Още по темата