Медия без
политическа реклама

И вторият български атлет отпадна рано на световното

Божидар Саръбоюков приключи на 21-о място в квалификациите по скок на дължина

23 Авг. 2023
19-годишният европейски вицешампион за юноши Божидар Саръбоюков не успя да разгърне потенциала си в своето първо голямо състезание при мъжете
ЕПА/БГНЕС
19-годишният европейски вицешампион за юноши Божидар Саръбоюков не успя да разгърне потенциала си в своето първо голямо състезание при мъжете

Новата голяма надежда на българската лека атлетика - Божидар Саръбоюков, отпадна в квалификациите на скока на дължина на световното първенство в Будапеща.

19-годишният състезател на "Хеброс" получи персонална покана за шампионата след блестящото си представяне на европейското за юноши в Йерусалим в началото на август. Там възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов направи пет опита над 8 метра, като подобри националния рекорд за юноши до 8.22 м.

На "Непщадион" в Будапеща обаче Саръбоюков не успя да разгърне потенциала си и да направи подобна серия, като приключи с най-добър опит от 7.74 м (другите бяха от 7.59 и 7.73) - далеч под квалификационния норматив от 8.15 м. Той стана вторият от едва тримата бългаски представители на световното, който приключи бързо участие след Тихомир Иванов в скока на височина.

Резултатът на Саръбоюков му отреди 21-о място от 37 скачачи, а норматива покриха само четирима, като ямаецът Уейн Пинък постигна най-добър резултат в света за сезона - 8.54 м. Списъкът с 12 финалисти бе допълнен по постижения и се затвори от индиеца Йесвин Алдрин, завършил с точно 8.00 м.

 Последният български участник на световното първенство е Милица Мирчева, която ще бяха в маратона в събота от 8:00 ч. наше време.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата