Quantcast

Медия без
политическа реклама

Георги Петков държи още едно постижение в Първа лига

Вратарят на "Славия" е футболистът, който най-дълго време е бил част от клуба си

БГНЕС
Георги Петков е футболистът в Първа лига, който има най-дълъг престой в настоящия си клуб.

Вратарят на "Славия" Георги Петков е футболистът с най-дълъг стаж в настоящия си клуб в Първа лига. Това показва сайтът с база данни на футболисти "Трансфермаркт". Оказва се, че Петков е футболист на "белите" от 11 години, 1 месец и 21 дни (към днешна дата). Той се присъединява към отбора на 1 юли 2012 г. от кипърския "Еносис" (Паралимни) и оттогава е лоялен към софийския клуб.

Както е известно, Петков държи и постижението за най-възрастен действащ футболист в Първа лига, след като на 9 април т.г. пази при загубата с 0:2 от "ЦСКА-София". Тогава той бе на 47 години и 27 дни. В това отношение българският вратар е на трето място в света, като пред него са японецът Казуйоши Миура (55 г.), играещ за португалския втородивизионен "Оливейрензе" и вратарят на "Клаксвик" (Фар. о-ви) Геза Тури (49 г.).

Интересното е, че на второ място в Първа лига по дългосрочен престой е отново футболист на "Славия" - Емил Стоев, който е в клуба от 10 години, 1 месец и 21 дни. При него обаче има период от 2 години и половина под наем в "Ботев" (Вр) - от февруари 2017 до юни 2019 г.

Трети по най-дълъг престой в отбора си е защитникът на Георги Терзиев, който е в "Лудогорец" от 12 август 2012 г., или 10 години и 9 дни. В неговия случай обаче също има преотстъпване - от февруари до юни 2017 г. в "Хайдук" (Сплит).

Затова и като втори след Георги Петков с най-дълъг престой в отбора си без прекъсване може да се приеме вратарят на "Черно море" Иван Дюлгеров (24 г.), който е в мъжкия тим на варненци от 1 юли 2016 г., или 7 години, 1 месец и 21 дни. Неговата обвързаност с "Черно море" е дори по-дълга, тъй като е юноша на клуба, но в случая се приема датата на първия му професионален договор.

Първият капитан на "Левски", но иначе резервен вратар в тима - Николай Михайлов, е с най-дълъг стаж в клуба си - 1754 дни, или 4 години, 8 месеца и 26 дни.

Най-дълъг стаж в другият водещ столичен клуб - "ЦСКА-София", е разжалваният наскоро като капитан Иван Турицов - 1662 дни, или 4 години, 6 месеца и 6 дни.

Още по темата