Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европейски център посочи "Лудогорец" отново като фаворит за титлата

Разградчани бяха посочени като отборът с най-опитни и качествени футболисти в Първа лига

СПОРТАЛ
Футболистите на "Лудогорец" са считани за фаворити за 13-та поредна титла в България, според отборните показатели, а тези на "ЦСКА-София" (в бяло) отново са посочени като подгласници.

"Лудогорец" е фаворит за спечелване на 13-та поредна титла. Твърдението е на Международния център за спортни изследвания (CIES), който изготви прогнозен доклад за сезон 2023/24.

В него се анализира средното ниво на опит на играчите във всеки един от 16-те отбора в Първа лига. Въпросното ниво се изчислява чрез съотнасяне на изиграните минути от всеки футболист в официални мачове на клуба или на съответния национален отбор през последната година спрямо нивото на даденото първенство. Максималният възможен коефициент за всички 69 изследвани първенства е 100.

"Лудогорец" има най-висок такъв коефициент за България - 47 за титулярния си състав, но е видно, че той е доста далеч от максималната стойност. Разградчани имат и най-обиграни резерви - коефициент 35.7.

На второ място в първенството ни по опитност на футболистите е "ЦСКА-София" и по двата показателя - 42.8 за титулярния състав и 32.2 за резервите. На трето при титулярите е "Левски" с 41.8, но резервите на "сините" са една идея по-неопитни - на пета позиция (22.6).

Четвърти за основния състав е "ЦСКА 1948" - 39.6, но резервите на тима са трети - 31.7. Настоящият лидер в класирането "Черно море" е с пети по стойност коефициент за титуляри - 37.2, следван от втория във временната таблица - "Локомотив" (Пд), с коефициент 36.2. Като резерви и двата тима обаче са далеч назад - на варненци са на 9-о място с 19.9, а на пловдивчани - 12-ти с 16.1.

По-нататък обаче става ясно, че изчисленията на CIES не дават непременна ангажираност за представяне в първенството, защото сглобеният набързо основно от южноамериканци тим на "Берое" се представя към момента доста добре и е трети във временното класиране. Според CIES обаче старозагорци имат най-неопитен състав в цялата дивизия - 23.3, а са и на предпоследно място сред резервите - 14.5. По-необиграни са само резервите на "Ботев" (Вр) - 13.4.

Ключови думи:

Първа лига, Лудогорец, CIES

Още по темата