Медия без
политическа реклама

Два световни рекорда паднаха в Диамантената лига по лека атлетика

Силната вечер в Юджийн бе украсена и с европейски рекорд на норвежеца Ингебритсен

18 Септ. 2023
Диамантена лига
Арманд Дуплантис ликува след, като е поставил световния рекорд от 6.23 м

Два световни рекорда бяха украшението на турнира от лекоатлетическата Диамантена лига в Юджийн (САЩ) тази нощ. Пред пълните трибуни на стадиона в щата Орегон имаше и още силни постижения, сред които и европейски рекорд на норвежеца Якоб Ингебритсен в бягането на 3000 м.

На стадиона, на който подобри рекорда и спечели първата си световна титла в овчарския скок през миналата година, Арман Дуплантис триумфира с 6.23 м, преодолени още от първия опит. 23-годишният шведски феномен в една от най-трудните атлетически дисциплини подобри собственото си върхово постижение от 6.22, което постави също тази година - през февруари, на турнира на закрито в Клермон (Фр) и това е седмата му поправка на световния рекорд.

Суперзвездата започна с 5.62, преодоля от първия път 5.72 и 5.82. По-нататък продължи по график през 10 см, като при 6.02 премина за 73-и път в кариерата си гросмайсторските 6 метра, с което си осигури победата. После дойде ред на опита за рекорд и той го постигна от раз.

"Лимитът ми е много висок и се надявам, че ще продължа да скачам добре и да постигам повече, отколкото днес - заяви олимпийският шампион, чийто баща е американец и затова бе посрещнат изключително топло от публиката. - Но засега, наистина не мисля за това, просто се наслаждавам на момента".

Follow the #DiamondLeague on social media:Facebook: https://www.facebook.com/diamondleagueTwitter: https://www.twitter.com/diamond_leagueInstagram: https://w...

Тон за рекордите в Юджийн всъщност зададе етиопката Гудаф Цегай. Тя постигна второто си върхово постижение и първо на открито, след като триумфира в бягането на 5000 м, като малко не ѝ стигна да стане първата жена, слязла под 14 минути - 14:00.21.

Световната шампионка на 10 000 м свали почти 5 секунди от считаното за феноменално постижение, което кенийката Фейт Кипйегон постави през юни в Париж - 14:05.20.

26-годишната Цегай, която е рекордьорка и на 1500 м в зала, използва отлично темпото, което зададоха бягащите за нея пейсмейкърки, сред които изпъкваше съародничката ѝ Бирке Хайлом. 

"Бях наистина много ядосана, че не спечелих два медала на световното първенство в Будапеща през август, но знаех и усещах при тренировките потенциала си - заяви след финала Цегай, която остана 13-а на 5000 м, след като триумфира на 10 000 в Будапеща. - Тук условията бяха перфектни и решихме да се пробваме за рекорд".

Силната вечер в Юджийн продължи и с феноменално бягане на 3000 м при мъжете. Якоб Ингебритсен, който подобри световния рекорд на 1 миля в първия ден от турнира, спечели с европейско постижение №1. Норвежецът успя да победи с финален спринт етиопеца Йомиф Кейлеча, като едва фотофинишът му присъди победата с време 7:23.63 мин.

Африканският бегач остана на една стотна, но това са третото и четвъртото най-добри бягания на 3000 м в историята на дисциплината. По-бързи са били само легендите Даниел Комен (Кен) - 7:20.67 от турнира в Риети (Ит) през 1996 г., и Хишам Ел Геруж (Мар) - 7:23.09 от Брюксел през 1999 г.

Още по темата