Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Черно море" има най-стабилен състав в Първа лига

При Стоилов "Левски" също успя да постигне постоянство по отношение на използвани футболисти

СПОРТАЛ
След завръщането си като треньор на "Черно море" през януари 2018 г. Илиан Илиев наложи практика да разчита на основно ядро от футболисти и да прави сравнително малко ротации.

След завръщането на Илиан Илиев като треньор на "Черно море", варненци са се превърнали в най-стабилния откъм използвани футболисти състав в Първа лига. Това заключение може да се направи от най-новия доклад на Международния център за спортни изследвания (CIES). Анализът дава картина на отборите, които са използвали най-много и най-малко играчи в 75 първенства, включително и българското. Разглежданите периоди са последните една, пет и десет години.

Изследването е категорично, че "Черно море" е на челно място по най-малко играли футболисти за два от трите периода. За изминалата година (до 22 февруари 2023 г.) за варненци в Първа лига са играли 31 футболисти, за последните пет години (б.ред. - Илиан Илиев оглави тима от януари 2018 г.) те са 82, а за изминалите 10 години - 161. Пред последния споменат период (10 г.) по-малко играчи е ползвал само "Лудогорец" (139).

Как се съпоставят тези данни с останалите отбори? През изминалата година в първенството ни най-близо до варненци по брой използвани футболисти са "Локомотив" (Пд) и "Левски" - по 32, както и "Лудогорец" - 33. В другата крайност е вторият елитен варненски тим - "Спартак 1918", който е ползвал 49 играчи. Съвсем близо е и друг нов член на Първа лига - "Хебър" (47 играчи), както и "Берое" - 45.

Лесно може да се заключи, че постигнатата стабилност в състава на "Левски" се дължи най-вече на треньора Станимир Стоилов, тъй като преди това "сините" са били чак на седма позиция по играли футболисти за срок от 5 години - 101 състезатели. В този 5-годишен период след "Черно море" (със споменатите 82-ма играчи) са отборите на "Лудогорец" и "Ботев" (Пд) - по 94 футболисти. Тази очевидна разлика още повече затвърждава политиката на Илиан Илиев да разчита на основно ядро титуляри и да не прекалява с ротациите.

Другият извод е, че в "Лудогорец" също имат някаква постигната стабилност в състава, с челната позиция за 10-годишния период, второто място за 5-годишния и четвъртото за едногодишния. Отстъплението назад при разградчани през изминалата година може да се обясни с почти пълното обновяване на състава заради раздялата с голяма част от предишните титуляри.

Иначе за последните 5 години най-много играчи са ползвали в "Пирин" (118). Близо са "Ботев" (Вр) - 108, и "Берое" - 107. А в изминалите 10 години това е "Локомотив" (Пд), за който са играли внушителен брой футболисти (208). И това е наистина много, като се има предвид, че за следващия по численост на използвани футболисти ("Славия") са играли 186 състезатели.

 

КАРТИНАТА ПО СВЕТА

За сравнение може да се погледне общото подреждане, изготвено от CIES. Според него през последната година най-малко футболисти са използвали норвежкият "Бран" и украинският "Верес" - по 19, а най-много (по 60) са пуснали парагвайските "Гуарани" и "Спортиво Амелиано", както и колумбийският "Атлетико" (Уила).

За период от 5 години най-малко играчи са се появявали за шведския "Халмстад" (44), а най-много - за бразилския "Понте Прета" (168).

А за най-дългия отрязък (10 години) най-щедро са ползвани футболисти в бразилския ABC (Натал) - 316, а най-пестеливо - в испанския "Атлетик" (Б) - само 71. Затова може да се твърди, че отборът от Билбао е и най-консервативният в света по отношение на използвани играчи, най-малкото заради правилото там да играят само състезатели с баски произход.

Още по темата