Quantcast

Медия без
политическа реклама

Британец или арабин ще е новият шеф на световния автомобилизъм

Жан Тод се оттегля след 12 години начело на FIA заради изтичане на допустимите мандати

05 Дек. 2021
ЕПА/БГНЕС
След 12 години начело на световния автомобилизъм Жан Тод ще отстъпи поста на Мохамед бен Сулайем или Греъм Стокър.

Международната автомобилна федерация (FIA) ще избере нов президент на 17 декември. Управлявалият 12 г. французин Жан Тод е длъжен да напусне, тъй като изчерпа заложените в устава именно при неговото управление максимум три 4-годишни мандата.

"Имам още много енергия, но изменихме устава и ограничихме мандатите. Мнозина ме молят да остана, но ще спазя устава", каза 75-годишният Тод.

За поста на спортния директор на "Ферари" от епохата на Шумахер отдавна не е имало конкуренция и той бе единствена кандидатура на последните избори през 2017-а. Сега се явяват двама - британецът Греъм Стокър и Мохамед бен Сулайем от ОАЕ.

Последният е звезда от арабските ралита и за 20-годишната си кариера 14 пъти спечели шампионата на Близкия изток. В момента е президент на автомобилната федерация на ОАЕ, а от 2008 г. е вицепрезидент на Световния съвет на FIA.

Той възнамерява да промени много неща. Вече представи програмата FIA for Members, според която в нея ще има клубове, а не само федерации. Смята също да въведе нова длъжност - изпълнителен директор.

"Не може всичко да прави президентът. Не искам да се занимавам с микромениджмънт, рутинните дела ще са за изпълнителния директор и той ще обедини спорта с автомобилния сегмент", обясни Бен Сулайем.

Друга негова идея е да се създадат множество не много скъпи регионални шампионати, основно в Азия (Китай и Индия). "На начално ниво в тях техниката трябва да е достъпна. Пуснахме проекта Cross Car (подобни на бъги едноместни коли с мотоциклетни двигатели). Получи се великолепно. За да участваш, ти трябват не повече от $9000 - казва арабинът. - Готови сме с пълноценен план за тези серии и да дадем на пилотите местни шампионати, в които да се развиват. След 4 години може да удвоим тези регионални ралита."

Той иска да промени и финансовата политика, като я направи по-прозрачна, качвайки на сайта на FIA финансовите отчети.

Греъм Стокър пък още от първата година на Тод като президент (2009) е негов вице. Юрист е - специалист по спортно право, и именно той работеше по най-гръмките скандали във Формула 1 - умишлената авария на Нелсън Пикет-младши в Сингапур (2008) и шпионския скандал с "Макларън" (2007). По първия случай година по-късно FIA наказа с условна дисквалификация до 2011 г. "Рено", а по втория (британският тим получи откраднати чертежи на болида на "Ферари") "Макларън" завърши сезона с дисквалификация и глоба от $100 млн.

"Смятам, че имам достатъчно опит и знания за президент. Минах през много ключови моменти в историята на автомобилните състезания, участвах при подписването на колективните договори, удължаването на контракта за WRC и организацията на Формула Е", казва Стокър.

Той представи своята програма FIA for All в противовес на Бен Сулайем. В нея има общодостъпност до състезанията, полово и расово разнообразие и дори екология. Стокър смята да ускори процесите, които FIA забавяше - навлизане на жените в автомобилизма, да се направи сериозна стъпка към киберспорта и превръщането на САЩ в главен пазар заради огромните парични потоци там.

Самото наличие на конкуренция за поста обаче нажежи обстановката. Комисията по етика наскоро получи искане да разреши гласуващите да показват снимки на своите бюлетини, след като ги попълнят. Шефът ѝ Франсоа Беланже реагира остро и изпрати предупредително писмо.

"Каквато и да е форма на натиск върху член на FIA с цел повлияване на вота му е нарушение на основни принципи на FIA. А гласуващите да дават фотодоказателства за своя глас ще е още по-сериозно нарушение", написа той и призова към благоразумие, посочвайки три възможни нарушения при вота: заплашване на избиратели, предлагане на пари срещу вот и въпросната молба за снимки от бюлетините.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?