Quantcast
19-и допинг случай изложи на риск участието на наши щангисти в Токио | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

19-и допинг случай изложи на риск участието на наши щангисти в Токио

Обновена
997
 БФВТ
Борислав Гидиков, Неделчо Колев и Иван Иванов (от ляво на дясно) са на власт в БФВТ от май 2011 г. И оттогава български щангисти са били уличени от международни допинг служители 19 пъти.

Поредна положителна допингпроба на български щангист оповести международната федерация по вдигане на тежести (IWF). На сайта на IWF бе публикувано съобщение, че Тодор Йорданов е дал положителен резултат "за тестостерон или поне един от Адиолите (5αAdiol и/или 5βAdiol) (S1.1 Анаболни андрогенни стероиди)".

Спрямо българския щангист е приложена стандартната процедура - правата му са "временно замразени поради потенциално нарушение на антидопинговите правила". Освен това IWF няма да прави допълнителни коментари, докато случаят не бъде приключен.

Тодор Йорданов е на 19 години, състезател на клуб "Христо Бъчваров" (Сливен) и негов треньор е Пламен Братойчев, личен наставник и на надеждата ни за медал на олимпийските игри в Токио - Божидар Андреев. Йорданов е състезател в кат. 73 кг (категорията на Андреев) и е държавен шампион при юношите за миналата година с двубой от 220 кг.

Той участва и в германската Бундеслига по вдигане на тежести, в отбора на "Дурлах", където се състезава и Божидар Андреев. Засега все още не е ясно къде е взета пробата на Йорданов, тъй като международните състезания са прекратени заради коронавирусната пандемия, а сезон 2020/2021 в германската Бундеслига още не е започнал. Старият пък приключи през февруари, като на 29-и бе последното състезание на "Дурлах" и Йорданов постигна двубой от 286 кг.

IWF обаче обвява положителни допингпроби на щангисти само от големи международни първенства или от извънсъстезателен контрол, направен от нейни антидопингови служители.

Главният треньор на националните отбори Иван Иванов бе категоричен, че Йорданов никога не е викан в някой от националните отбори, за да има вероятност да е дал проба при внезапна проверка от допингченгета на WADA или IWF. Пламен Братойчев пък заяви лаконично, че не става въпрос за извънсъстезателна проба.

Големият проблем пред българската федерация по вдигане на тежести обаче не е просто положителната проба на Йорданов. А фактът, че тя е вече 19-а на наш щангист в регистрите на IWF след олимпийските игри в Пекин`08. И следваща ще е фатална за амбициите да имаме отбор в Токио, след като нямахме такъв в Рио `16 заради допинг наказание.

"Спънката" е в квалификационната система за олимпийските игри, одобрена от МОК, в която има санкции за държавите с повече допинг нарушения. "Чистите" (с до 9 допинг случая) имат право да класират до 8 щангисти (4 мъже и 4 жени). Тези с между 10 и 19 уличени щангисти след Пекин`08 - по 2-ма мъже и 2 жени, а тези с по повече от 19 - само на по един мъж и една жена.

След положителната проба на Тодор Йорданов България е точно на ръба, тъй като след 2008 г. вече има точно 19 случая. Показателно е, че от тях 17 са при това ръководство на българската федерация (БФВТ) в състав Неделчо Колев - президент, Борислав Гидиков - генерален секретар; Иван Иванов - главен треньор на националните отбори).

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Най-бързият човек бе наказан за 2 г. заради допинг нарушения

27.10.2020

1859 6
"Славия" събира професионалисти и аматьори на турнир по щанги

21.10.2020

43
CAS оправда за допинг наказани от МОК руски биатлонистки

24.09.2020

1693 4

Коментари

Лорт Каспичан
снимка на Лорт Каспичан

Да ги закриват.

Evasion

Заради някво Токио няма да си нарушаваме деситилетните традиции, я!

Nashenec

Няма спортист от олимпийски отбор, борещ се за медал без допинг. Няма и няма какво да се обсъжда. Има такива, дето им разрешават официално, защото са асматици, онкоболни и т.н.; има хванати; има нехванати; има непотърсени за проби.

аиг3

Този спорт направо да го изваждат от олимпийското движение. Да си бъде нещо като силовия трибой и айрън мен състезанията, които не са част от олимпиадите точно заради допинга. Тъй и тъй вече ни няма в щангите, няма защо да го защитаваме.

sega_reader

"Стига простотии, бе тате"

Колкото е надеждно твърдението за Навални, толкова е и за коронката и за допинга.

Ония там си ни връткат по политически причини както им харесва.

И който иска нека им вярва.

аиг3

Кои са ония, на които им пука за периферен за западните държави спорт като вдигането на тежести. И защо точно нас ще цакат. Гледал ли си в последните години щанги? Видял ли си кои са силите там? Ние вече не сме сред тях. Всъщност чисто логически на Русия и Китай не би им отървало да се върнем като сила. Но едва ли за тях си мислиш. И какви са пък тия политически причини? Или щото сме славяни и т.н глупости.

PlaNed
снимка на PlaNed

Пада им се!

Като ги мързи да си вземат бележка, че са асматици, така се получава!

bay Dragan

Защо тези момчета не разберат ,че после и ВИАГРА-та не помага.

Влез или се регистрирай за да коментираш