Медия без
политическа реклама

12 г. по-късно хокеистите от НХЛ се завръщат на олимпиади

Споразумението между професионалната лига и МОК е за игрите през 2026 и 2030 г.

04 Февр. 2024
"Отбор Матюс" позира след спечелването на Мача на звездите в НХЛ
Туитър
"Отбор Матюс" позира след спечелването на Мача на звездите в НХЛ

Хокеистите от най-силното първенство на планетата - НХЛ, се завръщат на олимпийски игри след 12-годишна пауза.

Това е резултатът то споразумението, сключено между играчите, Лигата и МОК, което обхваща и олимпиадата в Милано/Кортина д`Ампецо и тази през 2030 г., за която още не е избран домакин. Споразумението бе подкрепено и от международната хокейна федерация IIHF. 

"Имаме удоволствието да обявим официално, че след широко сътрудничество с Асоциацията на играчите и IIHF, хокеистите от NHL ще участват в олимпийските турнири по хокей на лед през 2026 и 2030 г.“, се казва в официалното съобщение.

"Международният състав в Националната хокейна лига е несравним и играчите от НХЛ са горди да представляват своите страни - заяви на свой ред комисионерът на НХЛ Гари Бетман. - Нашата цел е да участваме в международен турнир на всеки две години - като това включва световното първенство между олимпийските игри. 

Хокеисти от най-силното първенство в света НХЛ участваха на зимни игри между Нагано 1998 и Сочи 2014. За да се стигне до отстъпката от страна на професионалистите бе постигната договорка на игрите през 2026 г. турнирът да се проведе на площадки с размерите, валидни в Северноамериканската лига, а не според изискванията на IIHF.

"Знаем, че феновете на хокея по света с нетърпение очакваха следващото международно състезание на най-добрите срещу най-добрите и сега те най-накрая ще могат да видят някои от любимите им играчи представляват своите страни", заяви Марти Уолш, изп.-директор на Асоциацията на играчите (NHLPA).

 

МАЧЪТ НА ЗВЕЗДИТЕ

Анонсът за завръщането на професионалистите на олимпийски игри стана в пика на Звездния уикенд на НХЛ, провел се в Торонто. Във финалния Мач на звездите "Отбор Матюс" победи "Отбор Макдейвид" със 7:4. Тимовете бяха кръстене на своите капитани - съответно Остън Матюс ("Торонто") и Конър Макдейвид ("Едмънтън").

В звездните мачове участва и роденият в Русе руски национален вратар Александър Георгиев ("Колорадо"). Той бе в състава на "Отбор Маккинън" (с капитан Нейтън Маккинън от "Колорадо"), който отстъпи в полуфинала пред "Отбор Макдейвид" с 3:4. В другия полуфинал "Отбор Матюс" отстрани "Отбор Хюз" (капитан Куин Хюз от "Ванкувър") с 6:5.

Остън Матюс бе обявен за най-полезен играч (MVP) и стана едва петият американец, избран за All Star MVP след Майк Рихтър (1994 г.), Бил Герен (2001), Брок Бесър (2018) и Кийт Ткачук (2023).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хокей на лед, НХЛ

Още по темата