facebook
twitter

Наблюдател

Жена от народа с минало в излишък

Какви са шансовете на Мая Манолова да премине в друго политическо измерение?
 Фейсбук на Мая Манолова
Мая Манолова успя да се възползва от възможностите на позиция на обществен защитник за ежедневен турбопопулизъм.

Вагонът на сутрешния влак за Варна е очаквано хладен, късната есен подсеща за обичайния проблем на пътниците на българските железници. Едно от купетата е вече пълно с хора, стоплени от мисълта, че поне днес има кой да чуе техните проблеми, да погледне купчините с документи по техните казуси, да им даде поне малко надежда за евентуално решение.

Омбудсманът Мая Манолова пристига обиколена от медии, с добре заучен делови и решителен поглед. Неубедително изразява учудване от присъствието им, сякаш те напълно случайно са решили да посетят софийската централна гара в ранната ноемврийска сутрин, и влиза във влака. В продължение на часове тя ще слуша историите на хора, останали без жилища, борещи се с банки, искащи промени в закони, треньор търси пари за тренировки по футбол на малчугани от Видинско.

Случаен гражданин, застанал усмихнато на перона, поднася цветя на Манолова. Всичко прилича на добре обмислена политическа сценография, рейтинговите данни подсказват очертаващ се успех на начинанието. Пред нас е завършеният образ на една жена от народа, неуморен борец и защитник на „обикновените хора“ и техните каузи, колкото и каквито и да са те.

Подобна политическа легенда е достатъчно банална и добре позната. Не е особена изненада, че архитектите на възхода на сегашния омбудсман са избрали този разказ. Очевидно е, че политическият успех по нашите земи отдавна преминава през

 

симулация на народняшка загриженост,

 

на драматична и предрешена борба за справедливост, на пресъздаване на отчаяна асиметрия между болката и несправедливостта и институционалното безчувствие и цинизъм.

Погледнат по-внимателно обаче, походът на Манолова към властта всъщност носи любопитни въпроси за нашата политика. Успешните политици на последните две десетилетия неизменно играят пиесата на аутсайдера, на антисистемността, на голямото обещание. Симеон Сакскобургготски комбинира цивилизационно обещание с картина на моментално материално благополучие, Бойко Борисов обеща възмездие, антикорупционен поход и закъсняла справедливост. Тяхната неполитическа идентичност и дистанция от системата бе основният им коз, решаващата гаранция за честност на намеренията и достоверност на обещанията. Тази политическа траектория вече се приема като универсална рецепта за успех. Мая Манолова обаче печели обществено доверие по друга пътека и ще е особено любопитно докъде ще успее да стигне.

Тя е видимо лишена от няколко съществени предимства на предходните успешни кандидати за политическа слава. Има политическа и парламентарна история в излишък, свързаност с БСП и

 

фаталното решение за подкрепа на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 

Има продължителна публична видимост като острие на „столетницата“, често отличителна със своята ненужна острота и дори арогантност. Има немалко спорни политически връзки, например общуването с Галеви в по-далечните години на регионалната й активност. Нищо от политическото й битие преди сегашната позиция не подсказваше дори намерение за прераждане като глас и лице на народа.

Нещо повече, Манолова спокойно можеше да бъде оприличена на

 

класически представител на статуквото,

 

на бързата полза от достатъчно безпардонната амбиция за изкачване в политическата йерархия. И независимо от това тя е на прага на атака на една от най-важните позиции в българската политическа система, при това с достатъчно приличен шанс за успех. Ако успее, тя ще бъде съществено изключение, защото политическото й възраждане ще е преминало през институционалната система, а не въпреки нея.

Извън съмнение е, че самата позиция на обществен защитник предлага чудесни възможности за антисистемна поза отвътре, за ежедневен турбопопулизъм, който обещава всичко на всеки на момента. Самото нейно избиране

 

бе фрапантен политически подарък,

 

който и до днес буди въпросителни и съмнения. В допълнение, Манолова бързо разбра, че по нашите земи хората не вярват на институции, а предпочитат да вярват на хора, които превръщат себе си в институция. Нещо, което и самият премиер непрестанно се опитва да прави в своето управленско ежедневие.

Но финалната права често е най-трудна и пред нея има сериозни препятствия. Съвсем не е очевидно, че амнезията за нейното политическо минало е толкова дълбока. БСП трудно ще удържи на изкушението да не капитализира връзката си с нея, а самата Манолова сякаш надценява изградената си дотук гражданска идентичност. Нещо повече, нейният безогледен микропопулизъм съвсем не е задължително да ражда по-устойчива политическа привързаност. Рейтингът й може просто да отразява мимолетната полезност за угрижените ни съграждани, а не очакване за съвместно политическо пътешествие. Наглед отсъствието на някаква голяма заявка или идея й помага, но ситуативният прагматизъм трудно ще генерира политическия ентусиазъм, необходим за преминаване в друго политическо измерение. Ако обаче успее да се справи с тези трудности, Мая Манолова наистина ще се окаже пример за нещо необичайно - политически успех през дискредитираната ни институционална система, а не въпреки нея.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как Наредба 18 се превърна в Недоразумение 18

22.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

3238 1
Юристи сезират ЕК: Управляващите бранят свръхправомощията на банките

20.01.2020

1754 3
Иранската полиция стреля с бойни патрони срещу протестиращи

13.01.2020

2379 76

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Предлагам да забравим всички изцепки на Мая,

стига когато/ако бъде избрана за кмет на Града,

да го управлява като добър стопанин,

дето има един лаф в договорите за отдаване под наем.

 

Пари няма да ѝ искаме, само да извади старата наемателка от кметството, че тая го преотдаде веднага на една бивша мутра и стана доста тъпа сделката.

 

Каквато и да е Мая, просто нямаме избор: на втори тур -- под строй ЗА Мая.

ПероВТ

Да се намери една българка с рейтинг по-голям от този на  Борисов, с реален шанс за смяна на мутренското статукво в София и тъкмо човек от "Свободна Европа" да почне да й занича под полата.  Мая е политик, естествено е да търси популярност и ако успява - заслужава да бъде поздравена.  Заработила си е рейтинга, въпреки миналото си в БСП.

Примерът за смяната на молдовският ББ - Влад Плахотнюк, е пресен - след съвет от Москва, Вашингтон и Брюксел лявата (проруска) и дясната(проевропейска) опозиция се обединиха и направиха правителството на Мая Санду. И съпредседателката на коалиция АКУМ (Сега)  не е без минало - била е министър на образованието в правителство контролирано от Плахотнюк.  Но пък му видя сметката и го изгони от Молдова.

векилски

Ше извиняваш, драги ми Перо.

Ама точно БСП направи Мая някоя.

За другото съгласен...

Yantar

Някой разбира ли каква е разликата между “турбопопулизъм” и “микропопулизъм”? Сега Манолова турбопопулист ли е или микропопулист? 

маргаритка2

Анданте е.

 

ПопулизЪмът е в длъжностната характеристика на омбудсмана.

 

Не е ясно дали тази длъжност я ограничава или тя я изпълва със съдържание с енергията си.

Жълт котарак

Бе тя се целеше в президентсвото, обаче се сблъска с такова-та - с кривината на политвремето. 

дъртреалист

При наличие на кандидат за кмет - архитект със световен опит, урбанист... (Борислав Игнатов)

аз не виждам как може да се гледа към ... Мая...

То бива подигравка с ценза, ама това бие на глупост вече...

TheExperience

"При наличие на кандидат за кмет - архитект с" фашозоидни възгледи?

stifen

Именно - точно такъв кмет  ни требе. Да стисне за гушата айдуците от общинския съвет, дето лапат мазната баница. Аман от комуняги с различна степен на оцветяване - фани фандъкова - отъркай я о манолова - нема разлика . И двете лигли, та дрънкат.

Yantar

Видяхме му на този предложенията, базирани на този опит - да зарие с пръст паметника на Съветската армия и да туру царския герб отгоре. Ами този човек ако се дрогира и почне да говори глупости, никой няма да разбере. Отиди на страницата на кандидат кмета на Спаси София и виж професионално изложени идеи - дори да не си съгласен с тях, предложенията са ясни и премислени. Проблемът е в населението (#80%+) - те нямат капацитета да осмислят идеи и гледат червени или сини като футболни агитки (под сини имам предвид разбира се ГЕРБ). Ако изборът е на популизъм между Манолова и Фандъкова - то това е тест за интелигентност. На фона на ремонта на графа, на парковете, на онзи шадраван на Витошка, на велоалеите преминаващи през дървета, на безконтролните кучета които се разхождат навсякъде, непочистени улици, безразборно строителство и паркирани по тротоари и градинки коли, претъпкани автобуси и т.н. и т.н, човек наистина трябва да бъде умствено предизвикан (#ефемизъм) да гласува за ГЕРБаджиите. Дори да им е роднина - никой не заслужава да живее в такава среда, за толкова пари. 

Яна

Я да ни изясните с примери моля, световния опит на урбаниста. Ако този индивид имаше такъв опит(опитът в общинската администрация не се признава) едва ли щеше да се кандидатира за кмет на София и то точно от ДА България. Шансовете за избор на кмет подкрепен от тази патерица са точно равни на нула.

LPetrov

Само да не е Орбанист,че ще има масово помятане във файтона....иначе тоя мьечещ палячо има шанс да стане софийски кмет колкото и Милко Калайджиев ? 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

# 11     Yantar   Пет., 23/08/2019 - 10:13

Отиди на страницата на кандидат кмета на Спаси София и виж професионално изложени идеи - дори да не си съгласен с тях, предложенията са ясни и премислени.

?

??

 

Непримирим

Тая Мая ми харесва, като жена. Но си личи, че говори неща, в които и тя не вярва. Докъде ще стигне в баламосването на хората, предстои да видим. А високият пост - кмет на София е такъв, че дори да не си съгласен, ставаш висш престъпник. Иначе, лошо ти се пише.

маргаритка2

И аз мисля, че е необходим професионалист след всичките безумия на самоковското говедо.

Спаси София са в час, могат да започнат веднага, и имат действащ диалог с гражданите.

маргаритка2

Логиката "Само бял нинджа може да победи черен нинджа" не важи за хора, които искат да гледат друг филм!

volog2

Мая М като всеки политик си има своите негативи и позитиви, и те са известни. За мене най-големия негатив е, че не стана ясна каква е диговорката, с която е избраха за омбудсман. От друга страна, когато всички в БСП се бяха изпокрили като мишки след избора на Пеевски за шеф на ДАНС, само тя имаше смелостта да се придвижва по улиците на София сред протестиращи и без охрана.

дъртреалист

само тя имаше смелостта да се придвижва по улиците на София

Да, принудена беше. 

Таксьорите не я качваха.

LPetrov

Ти да не си бачкал бакшиш тогава,че споделяш такива откровения ? 

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

....мдааа, оке не са номинирали МаяМа и атаките срещу нея започнаха ... дали са идея на кметицата или Негони, не знам...

promin

Градската десница е пълна с предрасъдъци, бетер  червена бабичка през 90-те години. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Отиди на страницата на кандидат кмета на Спаси София и виж професионално изложени идеи - дори да не си съгласен с тях, предложенията са ясни и премислени. Проблемът е в населението (#80%+) - те нямат капацитета да осмислят идеи и гледат червени или сини като футболни агитки (под сини имам предвид разбира се ГЕРБ).

?

потвърджение в мненията поместени ей тук:

https://www.segabg.com/hot/edin-golemite-kritici-n...

Впрочем никой от другите официални и неофициални кандидати (вкл. Игнатов) засега не е публикувал предизборна платформа.

 

циникхедонист
снимка на циникхедонист

Странна зависимост се наблюдава в 

столицата.

Преди 30 години там живееше болшинството на най-правоверните комунисти.

СЕГА  същите са люти анти-комунисти.

Предполагам, че се дължи на въздуха или на някаква специфична бактерия, която се въди в Перловската река. 

:) 

редник

Четох, четох и не разбрах защо е написана статията...

За съжаление, и коментарите не помогнаха...

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)