facebook
twitter

Наблюдател

За инвалидните колички и десните партньори на Манолова

Ако битката наистина е за гласовете на „градската десница“ (каквото и да означава това), нека никой не забравя, че гражданинът е тарикат момче и с подобни лицемерни изблици можеш само да го разсмееш
6925

Да оставим настрана въпроса за неграмотността на Янчулевия екип, който през 1992-ра реши денят на София да е на 17 септември, воден от заблудата, че покровителка на града е светицата Софѝя, майка на мъчениците Вяра, Надежда и Любов. Така или иначе той се празнува на този ден и се отбелязва с редица официални събития. Всеки, който се чувства съпричастен, се включва по някакъв начин или пък организира свои паралелни събития, за да покаже, че е иновативен. Мая Манолова например направи и двете – хем се появи пред „Св. София“ с целия си омбудсмански PR екип (след което дружно отидоха да се регистрират за изборите), хем после се отдаде на неформални зрелищни изяви.

Според медиите четирима кандидати заслужават внимание – Фандъкова, Манолова, Игнатов и Бонев. И докато Фандъкова беше на работа, останалите трима направиха нещо като коалиция за привличане на обществено внимание – извикаха медиите да ги снимат в инвалидни колички.

Дали това е коалиция само за пред камерите или има и по-дългосрочна перспектива?

Преди първи тур на изборите – едва ли. Дотогава всеки ще си тича по пистата. След това – кой знае? Но така или иначе за Манолова „дясността“, отъркването о десните е жизнено необходимо – забелязахте ли гузните лица на Бонев и Игнатов, запечатани от фотоапаратите в момента на осъзнаването, че ги използват? Забелязахте ли предизборната усмивка на Манолова, сияеща от инвалидната количка? В София тя не може да спечели само с ресурса на БСП, нито с омбудсманския си институционален рейтинг, който е обречен на необратимо стопяване с всеки ден, в който Манолова не е на поста и не прави зрелищни акции. Затова ѝ трябва формула „Омбудсман+“ или „БСП+“. Затова прибягна до „дясна“ подкрепа, за да каже: „Аз съм над тези неща, мен ме подкрепят и левите, и десните!“. Кои обаче са тези „десни“? Четем, че са ДБГ, ЗНС, "Път на младите" и НДСВ. Хайде за удобство да наричаме „Път на младите“ и НДСВ просто НДСВ, защото разликите са само възрастови. Няма да споменаваме и земеделците, освен защото не са никакви земеделци (селски стопани), но защото не предлагат и никаква програма, от която да личи леви ли са или десни. Очевидно са всякакви като всички от този род.

НДСВ е може би идеалната центристка партия, най-истинската. Те са възпитаници на Царя, а той пък от своя страна е възпитан да стои над дреболии като ляво и дясно. Показа го с кастинга на кабинета си, когато беше министър-председател за зла негова участ. Като премиер Царя се показа много по-надпартиен от повечето ни президенти (особено от текущия), което изобщо не се изискваше от него. Още от самото начало около Царя се събраха хора със съмнителна „дясност“, които вероятно са там и до днес. Това е единият от „десните“ партньори на Манолова.

Другият „десен“ партньор е ДБГ. Ако в тази партия е имало нещо дясно, то я напусна или беше изхвърлено като чуждо тяло още преди 6 години. След силното си представяне на президентските избори през 2011 (14%) Меглена Кунева даде заявка за нов десен проект и привлече много хора от ДСБ, СДС, както и от средите на десните безпартийни (като мен). Сега вече няма никого от тях. През цялото време партията се движеше в дясното пространство с нежелание; в нарушение на собствените си процедури отказа да запише „дясно“ в документите си, а уклончиво записа „дясно-център“; имаше тежки колебания дали да членува в ЕНП; идейният фокус в тази партия винаги е бил върху социалната справедливост и политическия инженеринг. До 2013-а линията беше на остра (доколкото там може да има нещо остро) конфронтация с Борисов и ГЕРБ, за да влезе ДБГ през 2016-а в състава на гербаджийското правителство с вицепремиер (тоест заместник на същия този Борисов, дето беше прочел само една книга). Това е другият „десен“ партньор на Манолова.

Тези партньори не могат да донесат гласове на бившия омбудсман,

защото няма откъде да ги вземат, но могат да добавят малко синкави оттенъци в рекламния ѝ предизборен плакат. А това за Манолова е важно, за да разгърне по-широко ветрилото на своята електорална подкрепа (както би се изразил някой истински политически коментатор). Цялата битка е за сърцето на един определен тип гражданин, който мисли себе си за десен, нарича себе си „десен“, в много случаи наистина е десен, но в много други или се самозаблуждава, или иска да заблуди наивниците.

Твърде възможно е този гражданин да си каже: „Аз за ГЕРБ нивга няма да гласувам! Но как да гласувам за кандидатката на БСП (мигар Манолова не е кандидатка на БСП, след като БСП не издига друг кандидат?), след като съм десен? Та нали един от основните мотиви на десните е никога да не допуснат социалистите на власт? Но виж: Манолова я подкрепят и други партии, които твърдят, че са десни, не само БСП. Така нещата стават различни. Така имам успокоение за пред съвестта си да гласувам за Мая Манолова“. Ето това е цялата простичка формула. Тя е добре пресметната и осъзната като единствен шанс за Манолова да спечели изборите. За нея и за политици като нея не е проблем да се пишат едновременно и леви, и десни, или пък нито леви, нито десни. Вижте само: откакто Путин е на власт в Русия, нашите комунисти от атеисти станаха вярващи християни – колко му е да се пишат и десни.

Но да се върнем на инвалидните колички

Кандидат-кметовете били поканени да седнат (и да се снимат) в тях от две НПО, които няма какво да ги коментираме. Съмнително е дори дали идеята е дошла от тях или само чрез тях – това няма значение. Важното е, че се получи изключително грозно зрелище навръх празника на трите истински християнски мъченици от Рим (126 г.) и тяхната майка. Участниците в зрелището с количките нямат ли пиари да им обяснят какви сигнали излъчват? Или, без да искат, този път излъчиха истината?

Първият сигнал беше, че ги интересува единствено публичността (по същата причина и Манолова за пръв път се яви пред „Св. София“, въпреки че като омбудсман е получавала покани всяка година) – какво е това ти да се снимаш в инвалидна количка! Едно време правехме телевизионно състезание в събота по Канал 1. Имаше веднъж една игра с публиката, в която състезателите се правеха на пирати и на един крак с патерици трябваше да изпълнят някакви задачи. Тогава се намериха инвалиди, които изригнаха срещу предаването и искаха да ни съдят. Нима това с кандидат-кметовете в инвалидни колички е по-малко обидно? Дали всички хора в това положение са се почувствали добре, когато по телевизията са видели как мераклии за власт ги имитират с единствената цел да привлекат внимание?

Вторият сигнал, който стигна до публиката, беше, че кандидатите изобщо не се интересуват от хората с увреждания – иначе нямаше да се сещат за тях веднъж на четири години. Ама искали да видят какво е в количка, та утре да са по-чувствителни. Защо тогава, ако съчувстват на бездомниците, не излязат да спят в дрипи една нощ на улицата, та да видят какво е? Или нощем не стават хубави снимки за вестниците…

Не знам за другите, но не виждам мен как ще ме накара да гласувам за него някой, който ми предлага подобен спектакъл. Какво очаква да си помисля: вижте го, той наистина има голямо сърце, не се преструва; следователно, щом има голямо сърце, има и хубава управленска програма – едното върви с другото; щом знае как да блесне пред телевизионните камери, сигурно ще знае и как да се държи в парламента, в общинския съвет. Това ли очакват да си помисля?

За съжаление обаче със сигурност има хора, чиито решения се влияят от подобни мероприятия и пиарите го знаят, иначе не биха го правили. Но все пак е хубаво да се провери колко граждани се възхитиха от кандидатите в инвалидни колички и колко се отвратиха. И ако битката наистина е за гласовете на „градската десница“ (каквото и да означава това), нека никой не забравя, че гражданинът е тарикат момче и с подобни лицемерни изблици можеш само да го разсмееш. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

----------

1 Смешното е, че думата „кандидат“ идва от toga candida – снежнобяла дреха, символ на чистота, непорочност, неоскверненост, едва ли не девственост.

46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Днес стартира делото на Мая Манолова за касиране на изборите

21.11.2019

37 3
Насрочиха делото за касиране на изборите в София

18.11.2019

855 10
БСП и Мая Манолова атакуваха валидността на изборите в София

12.11.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

695 6

Коментари

Страници

wreckage
снимка на wreckage

Бравос, господин Иван Стамболов Тире Сула знае од коя страна му е намазана филията.

 

 

маргаритка2

Фъндъка не беше на работа него ден.

 

 

Беснееше по празично- тържествени мероприятия като за последно - влизането й в новините беше абсолютно сигурно.

wreckage
снимка на wreckage

Сега на тебе ли да вярвам, или на господин  Иван Стамболов Тире Сула, който, вместо да се сурне по линията на най-малкото съпротивление и да напише нещо въф връска с мачкането на журналисти ф БНР,  цела нощ си е бол очите с тая творба, чиято цел е да ни заостри вниманието върху лъжливата деснота на лицата и организациите, одказали да поткрепят Юрданкината кандидатура?

маргаритка2

На мен естествено!

Г-н Стамболов е философ, с исторично-агресивна обсесия, а аз съм наблюдателка с критично мислене, когато ми е кеф.

 

/наблюдателка на телевизора/

 

 

wreckage
снимка на wreckage

Да, ама г-н Иван Стамболов Тире Сула работи ф телевизора и фсеки, който има електричество и фключен към него телевизор, може да го наблюдава напълно безплатно.

Аз лично никога не съм виждал г-н Иван Стамболов Тире Сула фмоя персонален телевизор, но хората така разправят.

JollyRoger's

От толкоз тарикатлъци "градската десница" се доведе до терминалното състояние "каквото и да означава това". Иванчо вече не се и напъва от нищо да прави нещо. Момче тарикатче - жълтиците гони. 

nottheone

на сулката не требе да му се вързва кусур. той отдавна се е утвърдил като десен болшевик-теолог. нека си дращи от местната централно-софийска кръчма, за забава на кварталния интелектуалитет.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Има единствен начин Мая да се окаже разочарование:

ако се окаже, че е мъпет на Боко.

Иначе -- става и хартисва !

 

Мая и Бонев/Борисов -- на втори тур.

Една предизборна коалиция няма да е излишна сепак 😉

 

А Сула няма да го чета този път. И изобщо със Сула -- дотук 😼

Чичo

Нещата отиват към еднотурови избори в София. Комунистическите циркаджилъци ще дойдат малко много на софиянци. След костинбродската уйдурма и останалите безброй изцепки картечарката няма шанс, също както и останалите двама инвалиди на снимката.

Сула - днес - много добре! 👍 

дядо Илия

От твоите уста в Божиите уши, но като гледам софиянци колко са разглезени и лакоми, току виж, че избрали Майчето! Горе-долу ситуацията като в западна Европа - надмогнали си над харча и твърде разглезени взеха та "поканиха" де що има бежанец , за да го спасят от глад, а той им се качи на главата!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Прекалените светци и Боку не са драги.

Зове ги главанаци, а може и хептен да им спре кранчето.

Но на наивни душици като Сула и Нидялко това не мож го вкара.

 

На троловете им е лесно. Ама долуподписаните къдя ще се дяват 😨

 

Когато Мая или някой от двамата юнаци стане кмет на София,

а народът разбере, че Боку не го бива и едни избори да си купи,

ако няма кой да му ги продаде ил хариже -- а в София май няма вече кой! --

и ако това съвпадне с размествания по глобалната шахматна дъска,

които поставят играчите в необходимост да се освободят от излишни фигури,

балканското пешле Боко ще бъде жертвано за часове и тогава Нидялку и Сула що ще чинят?

 

Умът ми не побира защо изобщо им е трябвало да се захващат.

Да бе да, обяснението ще да е надлежно просто: присламчили са се към силните на деня.

Синдромът се проявява дори когато няма насрещни блага: маса народ гласуваше за Боко и ОПГЕРБ единствено, защото искаше на следващия ден да може да (си) рече: наште биха, като маче у дирек ги начи биха.

 

 

wreckage
снимка на wreckage

Гъфкавината и повратливостта на Тире Сула и Недяуко са широко известни ф спортните среди.

wiseman 1

Наистина добра статия! Комунягите, каквито и еквилибристики да правят с клоуна Мая, пак ще загубят. В София глупаците не са чак толкова много, за да се хванат на лъжите им.

kokaracho

Комунягите, каквито и еквилибристики да правят с клоуна Мая, пак ще загубят. 

Викаш, Боко ке падне. Баси .... 

Favnir

"И докато Фандъкова беше на работа…"

Фандъкова беше на работа не защото е чак толкова работлива (не като останалите безделници) - може да излезе в отпуск ако иска, а защото й изнася – отразяват я как "работи" по медиите, което си е чиста проба предизборна пропаганда извън предизборната кампания.

Така беше използвано и откриването на учебната година. Уж се говори за учение, но не се забравят и предизборните лакърдии, които не са задължителни в този контекст. Особено се прояви някакъв плондер от общината (не го запомних кой беше). Той, под формата на слово за началото на учебната година, изнесе цяла гербаджийска лекция.

"Та нали един от основните мотиви на десните е никога да не допуснат социалистите на власт?"

Това е мотивът на истинските десни, той е за уважение. А измислените "десни" са най-обикновени лумпени, които не са особено наясно с икономическите (а оттам и политическите) си интереси.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

"Та нали един от основните мотиви на десните е никога да не допуснат социалистите на власт?"

Рядко вредно внушение.

 

Исинските десни би трябвало да имат истински цели.

За разлика от пишман-социалисти/-десни/-патриоти,

истинските десни искат будно, здраво  и силно общество

чрез въвеждане на хуманни и работещи правила и практики.

 

 

 

сталкер пустиняк

Значи, царчето като привлича десни и леви в кабинета си е надпартиен и е нещо хубаво. Манолова като прави същото е едва ли не отблъскващо и лицемерие. Нещо логиката на този умствен титан ми убягва. 

бонго-бонго

Цялата битка е за сърцето на един определен тип гражданин, който мисли себе си за десен, нарича себе си „десен“, в много случаи наистина е десен, но в много други или се самозаблуждава, или иска да заблуди наивниците.

Всъщност, 30 години след "промяната" сме в подобна ситуация - имаме една олигархична прослойка, която всякакси се опитва да поддържа един псевдодемократичен режим. СЕГА ГЕРБ (в сътрудничество със скачените "патриотично"-депесарски кадри) е в ролята на БКП-БСП тогава, а опонентите му представляват същата разнородна маса, каквато беше СДС тогава.

Стамболов-Сула като един хранен човек, е на пределно ясни позиции.

Favnir

"Истинските десни би трябвало да имат истински цели."

Добре е, че казвате "би трябвало". А всъщност преобладаващата част от "истинските десни искат будно, здраво  и силно общество",  което да доят "чрез въвеждане на хуманни и работещи правила и практики". Последното е силно идеализирано и най-вече прах в очите на публиката. Е, има и идеалисти, но не те пишат нотите.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

. . . и като рече, каза 💬

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Няма нито леви, нито десни. Има такива, които поставят личния интерес пред общия, и такива, които поставят общия пред личния. 

И първите винаги са повече, демек са болшевики. 

:) 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

👍

ам не може ли нещо трето: да са наред, личният да е наред с общия и обратното. Може и да се редуват :)

На принципа: да любим ближния както себе си.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Може, що да не може.

Ако вместо леви или десни са честни и свестни. 

Ама в партиите такива не виреят дълго. 

Не им понася климата. 

:) 

Sine_metu

Съб., 21/09/2019 - 05:11 (нов)

Simplicissima

 

Преди всичко извинявай, че те нагрубих преди месец. Неволно

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ей, здравей, добре дошъл и прощавай, че преди месец не се усетих и реагирах -- зарад принципи Божем, ама да бях затраяла, щях да спестя разлъката 😉

 

Поука трябва да ми е, дано-дано.

Sine_metu

На Сула картинката за София е калка на картинката за БНТ.

Учудващо сериозно и самодоволно едни хора си бъбрят по неописуемо скучен начин за неща, които никого не интересуват.

Рейтингът на БНТ за новини и публицистика е едноцифрен от десетилетие. Поправете ме, ако греша, но последното число бе 6%.

Те си бъбрят.

ТФ София, общинската, е декапитализирана с милиард. Освен, че е ликвидирана на практика, саботира съда. Заради десетките й хиляди дела и най-обикновеното установително дело в София се точи с години.

Те си бъбрят.

И т.н. Излишно е да питам: Докога, бе? Не ви ли омръзна, ако не друго

 

 

Sine_metu

О, да. И мачкат ли, мачкат Картагена

wreckage
снимка на wreckage

од сигурен източник знам, че нуждата од бастисване на град Картаген е само един од стимулите, които мотивират г-н Иван Стамболов Тире Сула фсеки петък да стане од кревата, да извърши некои рутинни хигиенно-козметични операции върху себе си,  да закуси и да седне да пише поредното си есе, така-щото същото овреме да бъде сервирано на нашето внимание.

 

Защо пиша това ли?

Щото немаш никва претстава ква мъка е да се пишат теа неща, дето ги пише г-н Тире Сула! Аз на негово място щех отдавна да съм претпочел да си избода очите  с натопена ф лютеница вилица, одколкото да пиша теа...неща. Защото ми е слаба волята.

 

Затва, повече респект и по-малко мрънкяне. Квото е написал, тва е. А ич?

Sine_metu

За писането - ясно. Остават некои съмнения защо ни карат да го четем?

Sine_metu

Съб., 21/09/2019 - 15:08 (нов)

Беден Бохем

 

Правят впечатление добрите ти включвания. Ако си нов, добре дошъл! Ако не и ако искаш, моля те на [email protected] да ми припомниш кой си.

Анонимността ти изобщо не е гарантирана :)

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×