Медия без
политическа реклама

Ваня Григорова смело води София към развития социализъм

Кандидатът на БСП иска повече публични услуги да се извършват от общината, въпреки че фирмите й сътвориха част от най-големите финансови скандали

Ако стане кмет на София, Ваня Григорова обещава да забрани и приватизацията.
Ако стане кмет на София, Ваня Григорова обещава да забрани и приватизацията.

Предизборната кампания за местните избори в София е в разгара си. Васил Терзиев и Антон Хекимян участваха в два дебата тет-а-тет, които в някаква степен ориентираха софиянци какво смятат да правят през евентуалния си мандат. Избирателите разбраха, че Хекимян се опитва да им представи като нови обещания, с които преди години Йорданка Фандъкова и дори Бойко Борисов печелиха общински избори. Васил Терзиев пък трябва да си е дал сметка, че идеята му да строи паркинги под детски градини и училища не се възприема, тъй като родителите в София виждат, че и сега около децата им има твърде много автомобили.   

Какво предлагат останалите кандидати за София? Специално внимание заслужават идеите на номинираната от БСП и доста леви обединения Ваня Григорова. В предизборната кампания доскорошната синдикалистка се позиционира като

защитник на бедните, борец срещу богатите

и частните фирми, а също и като радетел за повече община в живота на софиянци. Григорова непрекъснато повтаря, че ако тя и подкрепящите я сили вземат местното самоуправление, комуналните услуги в София- сметосъбиране, водоснабдяване, поддръжка на осветлението, озеленяване и др., ще бъдат иззети от ръцете на концесионерите и ще се дадат на общински дружества. Като пример за подражание тя посочи община Троян затова, че е регистрирана като земеделски производител и храни децата в детските градини с домати и краставици, произведени в общински оранжерии. "Защо Троян да може, а София да не може? Концесията не е нищо друго, освен отказ на кмета да бъде стопанин. Защо договорът за водоснабдяването на София да не се даде на общинско дружество? Защо Столична община да не направи от малките си ремонтни фирми в районите една голяма, която да поеме всички общински обекти?", разпалено задаваше въпроси левият кандидат по bTV.  

Лозунгът

"Да изхвърлим частниците от апетитните обществени поръчки"

със сигурност звучи социалистически и нахъсва част от избирателите за бой последен с пазарната икономика. Григорова сравнително сръчно се намества като водач на новите активни борци срещу капитализма, но пропуска да коментира нещо много важно: по-добре ли извършват общинските фирми дейностите, за които отговарят? Всеки жител на София знае, че "Топлофикация" и ЦГМ са общински и всеки има мнение дали те дават добра услуга. Всеки има лични наблюдения за разхищенията на топлоенергия, които ръководството на "Топлофикация" обещава да намали, но де факто фактурира в сметките на абонатите си. И всеки се чуди защо ЦГМ инвестира преди всичко в нови "паяци", но не и в нови паркинги.    

Григорова пропуска да каже, че общински фирми движат още много бизнеси, от които софиянци ежедневно зависят. Например пазарите на града изцяло се стопанисват от 5 дружества, за които е добре известно, че не управляват парите на данъкоплатците по най-добрия начин. Именно фирма на София прокара една от най-скандалните сделки в мандата на отиващия си общински съвет. През 2021 г. управляващите от ГЕРБ-СДС и коалиционните им партньори ВМРО-"Атака" разрешиха на шефовете на "Пазари Запад" да купят нови сергии за обновения книжен пазар на пл. "Славейков" срещу 47 000 лв. на бройка- колкото струва чисто нов автомобил. След като скандалът избухна, "Пазари Запад" оправдаха космическата сума с това, че в щандовете щяло да има осветление и отопление. Въпреки всеобщото възмущение искането на дружеството бе прието, но отопляемите витрини още не са се появили на "Славейков". 

Ако Григорова отговори, че когато тя и партиите зад нея овладеят "Московска" 33, общинските дружества ще започнат да харчат по-отговорно, е добре да се припомни, че

БСП и в момента има хора в много общински бордове

Редом до партийните калинки на ГЕРБ, СДС,  ВМРО и "Атака", при почти всеки общински конкурс представители на БСП също влизат в ръководствата на търговските фирми на София, които са общо 18 (ако не се броят лечебните заведения). Например в управата на „Пазари Изток“ от 6 г. работи човек, който е бивш общински съветник от БСП. В "Пазари Север" пък е назначен член на СД, който е бивш социалистически кандидат за общински съветник.

Григорова пропуска още, че градският транспорт в София също се управлява почти изцяло от общински фирми и че оттам също постоянно валят съмнения за злоупотреби. В това отношение ЦГМ е легендарно дружество, но един от най-фрапантните случаи в този мандат бе продуциран от "Столичен автотранспорт". През 2020 г. стана ясно, че ръководството е сключило договор за ремонт на общежитието в "Дружба" с частна фирма срещу около 950 евро на кв.м. или общо 2,55 млн. лв. без ДДС. Цените в този контракт също бяха космически – например по 33 лв. за доставката на електрически ключ при положение, че български производител предлага същия за 2 лв. Всичко това се случи в момент, в който общественият превоз в София търпеше загуби заради пандемията, поради което той два пъти получи помощ от общината. След като скандалът със скъпия ремонт избухна, СОС отложи искането на зам. кмета Дончо Барбалов да се отпуснат 466 000 лв. на "Столичен автотранспорт", за да може луксозното обновление да стартира. Докладът на Барбалов активно бе защитаван и от ексшефа на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО. За случая бе сезирана АДФИ, като и до момента няма информация агенцията да е излязла със становище. 

Специално внимание заслужава идеята на Ваня Григорова

сметосъбирането в София изцяло да се повери на общинската фирма "Софекострой",

която допреди 3 г. се казваше "Чистота Искър". "Нима това предприятие, което съществува от десетилетия, няма опита, нима управителят му не се назначава от Столична община?!", не по-малко драматично попита кандидатът на БСП. Както "Сега" писа, в момента "Софекострой" чисти район "Красна поляна", като никой в общината не е дал доказателство, че това се случва при по-изгодни за софиянци условия спрямо районите, в които оперират външните фирми. Сравнението между двата подхода като че ли показва, че това, за което кметството плаща прескъпо на частните концесионери, през общинските фирми също изтича заради съмнителни действия на част от шефовете им.   

През 2020 г. екипът на Фандъкова за пореден път даде 19 от 24-те района на София за още 5 г. на външни фирми срещу колосалните 435 млн. лв. Бюджетът отиде в компании на добре известни бизнесмени- Румен Гайтански, наричан още Вълка, собствениците на футболен клуб "Лудогорец" Кирил и Георги Домусчиеви и съдружниците в сметосъбиращата компания "Титан" Иво Иванов и Димитър Борисов. През 2022 г. общината добави още 4 района срещу рекордни суми, като част от парите пак отидоха при братя Домусчиеви. Така "Красна поляна" остана единственият район, който се чисти от "Софекострой". Той със сигурност също щеше да бъде даден на концесионер, но е обществена тайна, че никой бизнесмен не иска да пуска машините си в незаконните сметища на "Факултета".

Според изказвания на управляващите от ГЕРБ "Софекострой" чисти "Красна поляна" срещу по-ниско заплащане за тон обработен боклук в сравнение с това на концесионерите. Това обаче не означава, че общинската фирма излиза на столичани по-изгодно, ако в сметката се включат и останалите разходи за нея. Отново както "Сега" нееднократно писа, преди местните избори през 2019 г. стана ясно, че вместо да обслужва района със собствена техника и да реализира печалба, предишното ръководство на "Чистота Искър" е пренасочило над 90% от субсисията си от 12 млн. лв. за наем на техника от фирма на Румен Гайтански. След като скандалът гръмна, Фандъкова заяви, че дава документите в прокуратурата, откъдето повече от 4 г. няма реакция.

След това ГЕРБ започнаха да твърдят, че порочните практики в "Чистота Искър" са приключили. Документите обаче не потвърждават твърденията. От отчетите на дружеството става ясно, че ръководството на фирмата продължава да харчи голяма част от бюджета си за външни услуги, без да е ясно в какво се изразяват те. Както "Сега" писа, според служители на "Софекострой" шефовете им позволяват

камионите на фирмата да се ремонтират в частен сервиз

при положение, че дружеството разполага със собствен. Освен това се твърди, че на щат във фирмата са назначени част от районните координатори на ГЕРБ в София.

През тази година СОС отпусна на "Софекострой" заем от 3,44 млн. лв, за да покрие загубите си. Решението бе подкрепено и от общинари на БСП, които днес са в екипа на Ваня Григорова, докато тя агитира "опитът" на фирмата да се пренесе в целия град. В същото време експерти са на мнение, че проблемът със скъпите и предопределени обществени поръчки в София може да се облекчи значително не с възлагане на немотивираните общински фирми, а като кметството рекламира, а не крие конкурсите си и не отстранява повечето участници, а покани за участие повече компании, включително чуждестранни.   

Освен концесиите, Григорова обещава, ако стане кмет на София, да спре и всякаква приватизация на общинска собственост. Това вероятно също гали ушите на тези леви избиратели, които не са наясно, че Столична община продължава да разполага със сериозно имущество не само в Софийска област, но и в цяла България. Да, без съмнение следващият кмет на столицата трябва да прекрати практиката на ГЕРБ да продават апетитни имоти и терени в кварталите на София, на които могат да построят детски градини, площадки и т.н. В същото време столицата все още е собственик на производствени бази и сгради в Ботевград, Панагюрище, Годеч, Етрополе и т.н., които се рушат. Що се отнася до тях, кметството изглежда дори безвъзвратно закъсняло в опитите си да ги продаде на някой, който е склонен да плати и в същото време да започне някакъв бизнес. 

Още по темата