facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Уязвими сме

2346

Има една сцена в детското, но и твърде емблематично произведение на Ръдиард Киплинг "Книга за джунглата", в която огромният питон Каа омагьосва с движения цяло стадо маймуняци. Маймуняците, известни още и като народа Бандар Лог, са характеризирани от другите животни с известно презрение - като неспособни за съвместни действия или какъвто и да било консенсус помежду си. Тоест кряскащо, подскачащо, динамично и емоционално неуравновесено стадо. В случая обаче гледат хипнотизирани гигантската змия, в чийто рацион чисто научно понякога и влизат. Значи има случаи, в които нещо ги прави действащи заедно - когато са подвластни на някаква обсесия. 
Киплинг е описал в книгата си за Маугли Индия - страна велика и пълна с противоречия, впрочем както и всичко на нашата Земя. Смята се, че циганите, разселени днес по целия свят, са тръгнали някога от Индия, по различни причини. Някои изследователи твърдят, че отключващ мотив за тази миграция 


е декласирането на големи слоеве, 


намиращи се на ниския сегмент на социума, разделен на касти. И дори изпадането на цели групи от кастовата структура на обществото; съответно - неудовлетвореността на последните от тази постоянна ситуация и тръгването по света с цел търсене на по-добра съдба. 
Припомних си тези неща при обсесията, по-точно психозата с училищата в Сливен, когато хората масово си взеха децата, за да не им ги вземе властта и даде на бездетни норвежци. Казусът беше достатъчно артикулиран, стана обект и на анализи, и на масова насмешка, и на стъписване и почуда от страна на властите как това е възможно изобщо. Е, оказа се не само възможно, но и лесно. Аз няма да ви занимавам отново със случая, а с нещо зад него. И това зад него не е само присъщата на нас, човеците, склонност да изпадаме в ирационални масови психози, което също бе отбелязано. (За мен лично също толкова нелепо, колкото вярването на ромите, че властта ще им открадне децата, за да ги даде на гей двойки от Скандинавието, е например вярата в Благодатния огън. Стотици колеги, политици и цели добре образовани общности например са убедени, че на православния Великден благодатният огън "снизхожда" и се самозапалва в храма в Йерусалим. Сетне този огън се праща със самолети по епархии и вярващите се тълпят със свещички, за да си отнесат частица от чудото у дома за здраве и добруване. Смятам това за чисто суеверие и шарлатания, неподхождащи на сериозни институции като Църквата. И смятам, че огромната тайна, криеща се зад понятието Господ, не е Мистър Сенко или Хари Худини, за да има нужда от такива демонстрации пред човеците, на които е дал разум, възможност за истинска наука и добиване на научно познание. Забележете, че казвам Господ - аз съм вярващ човек, но фокусническият подход към култа ми изглежда обиден.)
Говоря всичко това с друга цел - припомняне на актуалната преди избори пропагандна мантра с хигиенни обществени цели: 


"Купуването и продаването на гласове е престъпление"


Психозата на ромите, тръгнали да вземат децата си от мястото, което единствено може да направи потомците им по-успешни в бъдеще, е сравнима с хипнозата на Бандар Лог пред Каа. Обаче ни съобщава някои важни неща. Ромите очевидно си имат ценности - и децата безусловно са им основна ценност. Както и на нас, впрочем. Самите роми обаче също са ценност за някого, макар и в редки случаи, макар при обстоятелства с лоша слава. Тези обстоятелства стават актуални при избори. Наличието на относително компактно, икономически притеснено, нискообразовано и податливо на тарторски внушения общество е добър резерв за електорални проценти. С тази констатация не правим откритие, разбира се. Но смятам, че между психозата по повод неприетата  "Стратегия за детето" и ромското изтегляне от училищата, от една страна, и изборните активности в България, от друга, има сериозна връзка. 
Твърдя, че политическата ни класа - цялата, претърпя провал в политиките с по-маргиналните части на обществото, независимо дали частите бяха маргинализирани по етнически, социален или и по този и онзи признак. Тя не само не успя да образова по-добре тези части, но допусна образователна деградация и на по-широки части от населението. Максимата, че "прост народ се управлява по-лесно" се споделяше негласно от всички без изключение влиятелни политически сили. Това не направи управлението по-лесно. Но увеличи невежеството и суеверията. 
Сега жънем и ще жънем плодовете на тези негласни стратегии. Т.нар. "изтичане на мозъци" към по-успешни пространства отвори вакууми, които няма как да не се напълнят с кич, суеверия и обикновена простотия. Те се и понапълниха. Демокрацията и принципите й, съчетани с образователна деградация и социална изолация, направиха така, 


че да си купиш гласове е по-лесно и изгодно,

 

отколкото да поддържаш училища или интегрираш етнически групи. 

Просперира се по-сигурно. Макар че се превръщаш не точно в съвременен политик, а в нещо като раджа с принадлежащи телевизии, екип от хранени хора и слуги.
Историческият опит е показал, че общества, строящи себе си на този принцип, стават лесно жертва на компрадорски модели и тенденции. Вървим май натам и ако още не сме стигнали, то поне сме образец на подобна уязвимост и тенденции. Щом сам се превръщаш в Бандар Лог, няма как да не се облещиш и пред питона някой хубав ден.  


 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът окончателно обяви ромските стипендии за дискриминация

14.01.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

5735 4
Финландия печели войната с фалшивите новини
Министър Вълчев за PISA: Нямаме влошаване от 2000 г.

04.12.2019

348 6

Коментари

Тата-ра

25 % от първолаците според статистиката тази година не говорили български език . Май повечето са роми . Правят много любов и секс и имат много деца тези роми . Джамбазки каза че ако стане кмет на София първото нещо ще е да бутне незаконните постройки на ромите . Да вървяли на квартира , да си вземат апартамент в Шератон ако искат -тяхно право . Можем и да приемем закона на обединените .и.оти да правят аборт след 2 дете . Срещу мен един милионер строи къща . Има двама българи за шефове и 5 роми се скъсват да носят греди , тухли ..Чистачите по улиците също са роми , чистят и метат на белите хора боклуците . Но има и такива които  крадат , неграмотни са повечето .Не при нас , при вас . Един ром нямаше пари за билет и се примоли на шофьора да го качи безплатно"арно, ама ке ни пееш " Пя ромчето ...Нямам идея какво трябва да на правят .,имам но е неизпълнима заради обективни характеристики на властоимащите в бг  Знам че когато бях при тате в Русия макар и 8 г видях роми които там бяха на почит , знам че има страни където са ценени и вместо тояга им дават морков за да ги интегрират в обществото .

Сироко Леванти

благодатният огън "снизхожда" и се самозапалва в храма в Йерусалим. [...] Смятам това за чисто суеверие и шарлатания, неподхождащи на сериозни институции като Църквата.

Веднъж и аз да се съглася с църквата. Тя е решила, че шарлатанията и суеверието на "благодатния огън"  и подхождат, и аз съм съгласен - много и гилат.

Предводител на ...

Не разбрах що половината от невнятния опус е посветена на храчене по благодатния огън.

Сироко Леванти

посветена на храчене по благодатния огън.

Храчене, плюене, подлайване, подпръцкване - излюбеният висок стил на здравите сили от времето на др. Червенков чак до времето на др.др. Сидеров /Решетников...

Интервал

Плитко. Насажда се представата, че "политическата ни класа" има изгода, а и за цел, образоване и икономически просперитет на населението, било то цигани(ром е питие) или българи. Става дума за власт и пари, които трябва да се умножат и запазят по всякакъв начин. И за каква "демокрация" се дърдори изобщо? Нещата или ще бъдат наричани, каквито са, или не трябва да има ревове за пропадналата свобода на словото. Настъпващият диктат на групировките, е пряко следствие и на журналистическия слугинаж.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×