Медия без
политическа реклама

Унгария процъфтява, но само в тролското огледало

Няколко неудобни въпроса към феновете на Орбан за форинта, инфлацията и руския газ

Премиерът Виктор Орбан критикува ЕС, но иска европейските пари
епа/бгнес и архив
Премиерът Виктор Орбан критикува ЕС, но иска европейските пари

Който чете троловете във фейсбук, със сигурност е разбрал, че в Унгария ще е топло и светло през зимата, защото страната купува руски газ – а всички останали европейци ще са на тъмно и ще умрат от студ, защото "Газпром" им спря газа. Също така пропагандата настоява, че Унгария си е супер извън Еврозоната, а еврото всеки момент ще се разпадне с гръм и трясък. И не на последно място, Унгария била отказала милиардите европейските фондове, защото нямала нужда от подаяния и щяла да се справи без тях. Въобще 

 

според троловете Унгария е светлият пример,

 

който всички трябва да следваме, и най-важното - да си взимаме „евтиния“ руски газ.
Всичко това е много хубаво, но всъщност няма никаква връзка с реалността в Унгария. Да вземем, например, еврофондовете. Унгария не само не се е отказала от еврофондовете, но усвоява максимално европейските средства и прави всичко възможно да получи повече.
Миналия месец Европейската комисия предложи

 

да се замразят 7.5 милиарда евро от еврофондовете

 

за Унгария, тъй като по новите европейски правила отпускането на еврофондове е свързано с наличието на върховенство на закона. Какво направи Унгария – отказа се от еврофондовете? Не, точно обратното – Унгария се примоли за два месеца отсрочка, за да може да изпълни необходимите реформи и да си получи парите. По същия начин Унгария не се отказва от парите от Европейския фонд за възстановяване и е готова на реформи, за да получи одобрение на плана за възстановяване. Твърденията на троловете за Унгария и еврофондовете са противоположни на реалността.
А какво да кажем за великолепното състояние на Унгария извън еврозоната? Толкова е великолепно, че

 

страната е във валутна криза

 

и на 14 октомври, в петък, на извънредно заседание Унгарската централна банка увеличи краткосрочната лихва по рефинансиране до 25% (за сравнение в еврозоната същата лихва е малко над 1%). Унгарският форинт в
началото на годината се разменяше в съотношение около 300 за долар, а преди средата на октомври стигна близо 450 за долар, преди леко да се снижи след рязкото вдигане на лихвите. В такава ситуация не е учудващо, че огромното мнозинство от унгарците подкрепят членството на страната в еврозоната – те все пак чувстват на гърба си валутната и финансова нестабилност. Самата унгарска централна банка разчита на валутни суапи с Европейската централна банка, за да поддържа валутните си резерви.
Унгарските власти осъзнават, че без приток на твърда валута от еврофондовете ситуацията може да се влоши още повече – заради енергийните цени. Според централната банка драматичната обезценка на унгарския форинт се дължи на огромното поскъпване на вносните енергийни суровини. Което разбива на пух и прах твърденията за „евтиния“ руски газ за Унгария. Всъщност, по официални данни от пролетта Унгария плаща доста висока цена за руския газ, понякога дори над пазарните цени в Западна Европа. България, без руски газ, плаща по-ниска цена за газа от Унгария – но това няма да го научите от
троловете във фейсбук. Защото това противоречи на пропагандата за „евтиния“ руски газ.

Между другото, по отношение на твърдението 

 

колко топло и светло ще е в Унгария през зимата,

 

за разлика от Западна Европа – трябва да отбележим, че Унгария е силно зависима от внос на ток. Над една трета от тока в Унгария е от внос и вносът идва от съседни европейски държави. Съответно, ако има дефицит на ток в Западна Европа, ще има дефицит и в Унгария. Унгария не е някакъв енергиен остров на стабилност, а точно обратното – напълно е зависима от стабилността на европейската енергийна система.

Ако е топло и светло в Унгария това е заради Европа, а не заради Русия. След всичко гореизброено, не е учудващо, че тези дни излязоха данни за инфлацията в Унгария, която надхвърли 20% и е сред най-високите в Европа (малко по-висока инфлация има само в няколко държави, които са най-близо до войната, по обективни причини, свързани с промени на логистични и търговски потоци).

Унгарското правителство уж с таван на цените било осигурило евтини стоки, както ни убеждава пропагандата, пък реално
 

инфлацията е сред най-високите в Европа,

 

т.е. стоките и услугите бързо поскъпват. Иронията е, че наскоро Европейският съюз сложи таван на цената на руския петрол, но Унгария се пребори за изключение – и така таванът на цената не важи за вноса на руски петрол в Унгария. Тоест, Унгария се пребори за правото да внася по-скъп руски петрол! Същото сега тече като дебат и за тавана на цената за газа, където Унгария отново е против.

Въобще Унгария е много интересна държава, но няма нищо общо с образа, която получаваме от троловете във фейсбук.

Последвайте ни и в google news бутон