Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна заложи на поредната обречена промяна

Новият президент актьорът Зеленски предизвика исторически фурор с победата си, но няма шанс срещу олигархията и бунта на Изток

ЕПА/БГНЕС
Комикът Володомир Зеленски предизвика истинска сензация със своята победа на президентските избори и благодари първо на своята съпруга Олена (вдясно) и на своя екип пред привържениците си в Киев.

Поредното политическо земетресение в Украйна е факт след президентския балотаж в неделя. По време на кампанията настроенията бяха така напрегнати, както по времето на протестите на опозицията през зимата на 2014 г. В семействата, фирмите и в социалните мрежи се водеха ожесточени спорове. Пак се стигна до разваляне на приятелства и семейни войни. Накрая комикът Володимир Зеленски категорично детронира шоколадовия олигарх Петро Порошенко. Показателно е, че популярният Зеленски победи в абсолютно всички региони, а това е рядък случай за украинските условия. За съжаление обаче не може и дума да става за някакъв обществен мир, за консенсус - тъкмо напротив. Омразата отново витае във въздуха - едни ненавиждат Порошенко и неговото обкръжение, а другите отказват да приемат Зеленски сериозно.

Само за няколко месеца

 

Зеленски се превърна в новия носител на надежда

 

за избирателите. Неговите бастиони са в Източна и Южна Украйна, където много граждани говорят руски и се чувстват пренебрегнати от настъплението на украинската култура и език през последните години. Зеленски произхожда от този регион, говори руски и хората го възприемат като "един от нас". Той обаче спечели гласове и в централните и западните части на Украйна. Неговите големи козове бяха популярността му като комик и фактът, че е новак в политиката. След години на политически турбуленции и корупционни афери копнежът на много украинци за нови лица в политиката е толкова силен, че те, изглежда, са склонни да експериментират с един политически новак като държавен глава. Володомир Зеленски печели много и от една от своите роли в телевизията. В телевизионния сериал "Слуга на народа" той играе учител по история, който става президент. Неговите популистки тиради срещу "корумпираните и алчни" украински политици в сериала допадат разбираемо на много украинци.

По време на трите седмици между двата тура на изборите 41-годишният Зеленски демонстрира увереност.

Той почти

 

не водеше изборна борба и не даваше интервюта

 

Обръщаше се от време на време към своите поддръжници с иронични видеопослания в социалните мрежи. Вместо дискусии по същество дни наред се водеха дискусии около предложението му кандидатите да бъдат подложени на тест за алкохол и наркотици. 53-годишният Порошенко от своя страна се държеше по-скоро като подгонен и се отзоваваше на всички искания на опонента си. Дори се опитваше да го имитира в някои аспекти. В опита си да спечели младата аудитория отиващият си държавен глава също публикува снимки в популярната услуга за изпращане на съобщения "Телеграм". Но неговите снимки и шеги изглеждаха доста недодялани. Броят на абонатите на двамата кандидати също говори в полза на Зеленски. Той има 145 000 последователи в "Телеграм", а Порошенко - едва 53 000.

Наблюдателите в Киев прогнозират, че след победата на Зеленски в Украйна ще настъпят бурни времена. Неговата победа може силно да разтърси и без това крехката политическа система. Може да се стигне до предсрочни избори, до конституционна реформа с преразпределяне на властта, а и дори до нови улични протести и Майдан. Самият Володомир Зеленски се изявява като поддръжник на пътя на Украйна към ЕС, но сигнализира и готовност за компромиси с Русия.

Победата на Зеленски показа, че големи части от населението продължават да са крайно недоволни от досегашната политика. И след петгодишния мандат на Порошенко Украйна все още си остава сред най-бедните страни в Европа. В страната почти липсват инвестиции. Правосъдието не е независимо.

 

Корупцията и шуробаджанащината не са премахнати

 

Редица корупционни скандали разтърсиха и най-близкото обкръжение на Порошенко. Към всичко това се прибавя и продължаващата въпреки примирието война в Източна Украйна срещу проруските бунтовници, като няма изгледи за политическо решение на конфликта. Няма напредък и в хуманитарно отношение. Нито по отношение на хората на фронта, нито по въпроса за политическите затворници. Като главнокомандващ армията Порошенко извърши някои реформи в нея, но в политическо отношение мутира до хардлайнер и националист, който не можеше да намери политическо решение на битката за Крим и Донбас. Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави с победата Зеленски, но каза, че "няма илюзии" за подобряване на отношенията между двете страни.

Сега пред всички тези проблеми се изправя Володимир Зеленски, който по време на изборната борба не криеше, че няма никакъв политически опит. И той няма да може да реши тези проблеми с артистичен чар и хумористични видеоклипове в Ютюб. Нищо чудно скоро да му замръзне усмивката. Защото обещаното ново начало ще бъде трудно и носи риска от провал. Украинците искат нови лица в политиката. Володимир Зеленски има само един малък екип. И едва след парламентарните избори през октомври ще стане ясно кой ще управлява в Украйна. Дотогава ще се изясни също така с кои политически сили ще си сътрудничи новият президент. И една или друга част от неговите избиратели може да се разочарова, коментираха "Дойче веле" и редица други западни медии.

Володимир Зеленски следователно много ще внимава подобни съюзи да не отнемат оптимистичния подем, който предизвика неговият избор. Около него витае подозрението, че поддържа бизнес и лични контакти с избягалия от Украйна оспорван олигарх Игор Коломойски. Той е собственик на телевизионния канал "1+1", по който се излъчва предаването на Зеленски и който е основна негова платформа в предизборната кампания. Конфликтът между двамата олигарси датира от години, когато Порошенко отстрани Коломойски като областен управител. Украинската прокуратура по-късно повдигна обвинения на Коломойски за присвояване на големи суми от една от банките, които контролира – Приват банк. Наскоро съдът в Киев постанови, че национализацията на банката е била незаконна. Възниква и въпросът дали предприемачът Зеленски ще запази своите дялове в медийните фирми като президент. Украинците очакват още много отговори от своя нов президент. Сега той най-сетне трябва да каже как и какво иска да стори по-добре като президент. И не само да каже, но и да го докаже чрез дела. Европа, САЩ и Канада, които подкрепят Украйна по пътя ѝ на реформите, също искат да знаят накъде ще тръгне страната в бъдеще.

 

--------------

Кой скочи от сцената в политиката

 

Комикът Зеленски, който стана президент на Украйна, последва няколко известни личности - от американския актьор Роналд Рейгън до либерийския футболист Джордж Уеа, спечелили най-високите политически позиции в своите страни. Във Филипините филмовата звезда Джоузеф Естрада, който играе в около 100 филма, влезе в политиката през 1969 г., ставайки кмет, сенатор и вицепрезидент. Той бе избран за президент през 1998 г., но през 2001 г. бе изгонен от народен бунт след обвинения в корупция. В Гватемала Джими Моралес - бивш телевизионен комик без предишен политически опит, който провежда кампании за обещания за борба с корупцията - бе избран за президент през октомври 2015 г. Друг популярен актьор от киното и театъра - Салвадор дел Солар, стана министър на културата на Перу през 2016 г., преди да бъде назначен за министър-председател през март 2019 г. Италианският медиен магнат Силвио Берлускони, известен с това, че пълни телевизионните си програми с почти голи жени, беше италиански премиер три пъти между 1994 и 2011 г. В Литва музикантът Витаутас Ландсбергис, който доведе страната си до независимост от Съветския съюз, през 1990 г. бе избран за президент. В Хаити популярният певец от карнавала Мишел Мартели - известен на младежта в страната като Сладкия Мики, спечели президентските избори през април 2011 г. с повече от 67% от гласовете.

Още по темата