Медия без
политическа реклама

"Училищен плод" отново се превърна в проблем

Децата не ходят на училище, а институциите не знаят какво да правят с 20-те млн. лв. за закуските им

Илияна Кирилова

От самото си създаване европейските схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко" следват традициите на предшестващите ги програми за закуски да вървят с всякакви неуредици. Извънредното положение, и без друго съпровождано от хаотични действия на институциите, създаде извънредни предпоставки за нови проблеми и с тези доставки.

Целта на двете европейски схеми е да изградят правилни навици на хранене при децата - да консумират по-често плодове, зеленчуци и млечни продукти. Всяка година за мляко и плод в учебните заведения се предвиждат близо 20 млн. лв., част от които идват от европейския бюджет, и се разпределят от Държавен фонд "Земеделие". Заради пандемията от COVID-19 и грипните вакации, които я предшестваха, много деца останаха без полагащите им се порции.

По този повод председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че са предприети мерки, които да подсигурят бъдещето на двете евросхеми, чието финансиране от европейския бюджет надхвърля 192 млн. евро. От ЕК са категорични, че пандемията от коронавирус може да се приеме като форсмажорно обстоятелство. Това позволява на държавите членки, които работят по двете програми за мляко и плод в училищата, да изплатят на доставчиците планираните доставки, въпреки че не са извършени. Храната пък може да бъде дарена на болници, хранителни банки и благотворителни организации, посочват от ЕК.

Въпреки че преди затварянето на училища и детски градини заради коронавируса голяма част от децата си стояха по домовете в грипна ваканция, нито Министерството на земеделието, нито Държавен фонд "Земеделие" успяха да реагират бързо и да реорганизират работата по схемите за плод и мляко. Все пак обаче парите от европейския бюджет, които България получи за програмите, трябва да се отчетат пред Еврокомисията. Това накара правителството да заработи на пожар, което предизвика същински хаос.

Институциите останаха без общ пулт

за управление. Едва миналата седмица земеделският министър Десислава Танева заговори за закуските. От подопечното й ведомство съобщиха, че над 420 хил. деца от детски градини и училища ще получат по домовете си полагащите им се порции. За целта социалните патронажи в страната ще ги разнасят до жилищата. Само ден по-късно обаче от социалното министерство отрекоха, че доставките по домовете на децата ще се прави от служителите на социалните патронажи.

Веднага след това пред Нова тв министър Танева изненадващо обяви нова идея за двете схеми - служителите в горските стопанства да обикалят жилищата на учениците с кошница с плодове и кашкавал. Нашите служители разнасят храна и лекарства в отдалечени населени места. Скоро ще започнат да разнасят по домовете на децата продуктите по схема "Училищен плод" и "Училищно мляко", съобщиха наскоро от Горско стопанство - Първомай.

Редица обстоятелства обаче поставят под съмнение успешната реализация на този план. Когато говорим за разнос на млечни продукти, хладилните камиони са задължители според условията на училищните схеми. Междувременно обаче детски градини и училища получиха инструкции одобрените заявители по двете програми да изпълняват доставките, а след това

родителите лично да посетят учебното заведение,

за да си получат продуктите. Столична детска градина например е уведомила родителите, че на 27 април в сградата й ще се раздават плод и мляко, които се полагат за периода от 13 до 29 март. "Пакетът се очаква да съдържа 3 броя ябълки и порция сирене. Продуктите, които не се вземат, ще бъдат предоставени на социалния патронаж към Столична община. Моля при посещение на детската градина да се спазват всички въведени мерки за защита на Вашето и нашето здраве чрез предпазни средства", пише още в съобщението.

Някои директори на учебни заведения обаче възнегодуваха от идеята родителите да бъдат събирани на едно място, тъй като това създава опасност за разпространение на COVID-19. "Такава акция в училището, на което имам честта да съм директор, няма да има. Отговорността за решението е моя, като директор, носещ пряка отговорност за здравето и живота на колегите ми, както и такава за учениците и техните родители. Но мащабите на „мероприятието“ са огромни и налагат решителност и воля на всички отговорни институции", пише директорът на ОУ „Васил Левски“ във Враца в открито писмо, публикувано от zovnews.

И докато родители и директори се безпокоят за здравето си, а доставчиците бяха оставени в невидение дали трудът им ще бъде заплатен заради липсата на ясни указания. От друга страна редица учебни заведения искат порции за децата под натиск от просветното министерство. Всъщност единственият държавен орган, който трябва да каже дали доставките на плод и мляко ще бъдат заплатени, не успя да отговори

как изобщо работят двете схеми

от началото на извънредното положение. От Държавен фонд "Земеделие" - разплащателната агенция на МЗХГ, заявиха пред "Сега" единствено, че се очаква официално постановление на Министерския съвет, тъй като трябва да има ясно разписани правила за схемите. "Във връзка с извънредното положение ЕК е предложила на държавите-членки да бъдат гъвкави, като се спазят условията за допустимост и разходи. Фонд "Земеделие" има готовност по най-бързия начин да организира доставките съобразно решението на Министерския съвет", уточниха от ДФЗ.

В същото време изпълнителният директор на фонда Васил Грудев настоява продуктите, които се доставят в учебните заведения, да не бъдат дарявани на социалните патронажи, а да се разпределят между децата. "Следва да бъдат прилагани правилата в духа на действащата нормативна рамка. По този начин ще бъде запазена целевата група на схемата и нейната основна цел - възпитанието на децата", пише Грудев в писмо до просветния министър Красимир Вълчев и министъра на земеделието Десислава Танева.

Чак в сряда, повече от месец от началото на кризата, кабинетът най-после реши, че е необходимо да се действа. След правителственото заседание стана  ясно единствено, че доставките, че ще извършват по нормален ред в учебните заведения. Това значи, че порциите с млечни продукти ще се разтоварват в училища и градини, без да е ясно как ще стигат на практика до децата. Ако бъде решено, че родителите трябва лично да прибират продуктите на място, това безспорно е риск  в условията на епидемия. От друга страна, ако закуските биват доставяни от Горското или друго ведомство, стои въпросът дали необходимият ресурс за това е на разположение. Говорим за хиляди ученици и тонове млечни продукти и плодове.

Този разнобой повече от месец след началото на кризата е на път да създаде тревоги за здравето на деца и родители. В крайна сметка паническите опити да се спасяват парите по двете евросхеми в последния момент отново ще бъде за сметка на гражданите и бизнеса.

Още по темата