facebook
twitter

Наблюдател

Три воденични камъка тежат на изнежената шия на Франция

Четете малко повече Лафонтен ! И той е културен французин. Четете за кокошката със златните яйца: тя не е безсмъртна и не снася post mortem
2401

Като всеки популист начело на държава, мъчеща се да бъде социална, и Макрон се плаши от протести, и той иска да задоволи капризите на улицата, за да не клатят разни субекти лодката на администрацията му, защото така в нея влиза вода, мокри краката, а това е досадно. Затова Макрон в понеделник се обърна към нацията и обяви неголям пакет от предимно финансови мерки, с които се надява „да превърне гнева в шанс“. У нас побързаха (слава Богу, не всички анализатори) да нарекат тези мерки „закъсняла либерализация“ и „неолиберални ходове“. Нищо подобно. Напротив, либерализация беше отмяната на данък "богатство" с цел да се привлекат английски капитали във Франция след Брекзит, а това да обещаваш, че ще увеличиш заплатите и ще намалиш данъците, е чист популизъм, защото на практика означава да увеличиш разходите, като намалиш приходите, което е абсурд. Но такава е съдбата на плахите политици в съвременния свят – както беше го казал Мартин Табаков: който сее популизъм, жъне протести.

Но да оставим анализите на международниците, били те с икономически, политически, че дори и с културен профил. С интерес ще следим какво ще ни кажат, какви нови подробности ще извадят, как ще обяснят ежедневно натрупващите се събития, но докато правим това, никой не може да ни спре да поразсъждаваме и за по-дълбоките причини. Струва ми се, че има поне три големи исторически обстоятелства, които тежат като воденични камъни на шията на Франция и ѝ пречат да взима нужните решения.

Комплексите от наследството на Римската империя

Римската империя е най-великото политическо образувание в познатата човешка история и затова всеки иска да го броят за неин наследник и приемник – всички (дори и албанците) развяват орли, всички издигат триумфални арки, всички имат сенатори, пощи, легии и легиони, всички строят виадукти. Законите на Съединените щати се коват в Капитолия, а пък Русия просто си е „Третият Рим“.

Наследници на Римската империя в средновековна Европа са галите и германците или, най-общо казано – Франкската империя (откъдето и името „Франция“) и Свещената Римска империя (първият Райх). В ново време това са французите (макар че франките са германци) и самите германци, минали от тогава до днес през още два Райха. И ако се вгледаме в Европейския съюз от по-високо, ще видим, че действително той се състои в ядрото си от Франция и Германия, толкова обсебени една от друга, че на Великобритания чак ѝ става обидно и иска да отплава към Америка.

Всяка от двете могъщи държави – и Франция, и Германия, – каквото и да говори, не може да прави политика, без да се съобразява с другата, и така е от незапомнени времена. Ето го първия воденичен камък на шията на Франция. Вторият са

Революциите

Сякаш всички са се съгласили да ги приемат за френски патент, макар според историческия материализъм (а и не само според него) първата буржоазна революция в света е гражданската война на Кромуел в Англия. Французите са тези, които излизат със сопи на улицата в битка за свобода и справедливост, те строят барикади, те са Гаврошовците, които се зъбят на тирана и гилотинират кралете си. Те изобретиха нацията и родината (Allons enfants de la Patrie!), те въведоха и съвременната република, нищо че я прекопираха отново от римската, макар и само формално, защото римската република беше аристократична, а не демократична. Най-сетне французите бяха тези, които измислиха Просвещението, за да детронират Бог и да поставят на негово място гордия човешки Разум. Сторили всичко това, французите с основание гледат на себе си като на модни диктатори не само в областта на облеклото и другите финтифлюшки, но и на политиката, философията, литературата и изящните изкуства.

Коя държава е най-социална? Франция! Коя държава е най-културна? Франция! Коя държава е най-изящна? Франция! Кои жени са най-красиви? Французойките! Кои хора имат право да са най-щастливи? Французите, защото французите са измислили всичко, което днес съставлява модерната дефиниция за щастие. И ако някой посмее да им го отнеме, кой ще излезе на барикадите? Пак французите. Ето този начин на историческо, политическо и социално самоосъзнаване е вторият воденичен камък, който, увиснал на шията ѝ, пречи на Франция да провежда полезните за себе си политики. Третият камък е

постколониалният комплекс

Над 40 съвременни суверенни държави някога са били френски колонии. Ако моята родина беше принудена да се откаже от такива територии, сигурно и аз щях да съм твърде кисел. След Втората световна война Франция започва упорито да се стреми към създаването на нещо, което да замести колониалната империя не толкова на политическата карта на света, колкото в сърцата на французите, нещо, над което гордо да се вее знамето с надпис „Свобода, равенство, братство“. Така още през 1946-а се създава Френският съюз с цел да обедини бившите колонии. Той съществува до 1958-а, когато в съответствие с промени в конституцията се трансформира в познатата и днес Френска общност, но тя никога няма да заживее с политическата пълнота на колониалната империя.

Французите решиха, че ако не могат да са политическа империя, ще бъдат духовна. Решиха, че мисията им е да държат бившите си колонии близо до себе си, като ги облъчват със своята висококачествена култура. За тази цел си направиха дори специално радио и телевизия. Всякакви жители на бившите колонии бяха обявени за добре дошли в Родината майка, поради което към днешна дата в нея живеят техните многочислени внуци. Има цели квартали с хора, които не са нито гали, нито франки по произход, но ревностно пазят традициите на дедите си. От Родината майка приемлива за себе си намират единствено социалната ѝ система, а за всичко останало се придържат към своята етническа, религиозна и културна чистота. Вижте атентатора от Страсбург, който се прочу в началото на седмицата с това, че изпозастреля сума ти хора на коледен базар.

Той не е имигрант, родил се е баш на границата между Франкското кралство и Свещената Римска империя (за които стана дума при първия воденичен камък), по Рейн минава днес и границата между Франция и Германия. И докато умниците умуват коя от тези две страни е по-автентичен приемник на духа и традициите на Римската империя, този младеж пролива галска и германска кръв, вдъхновен (поне така се твърди) от думите на книга, писана от арабски пророк горе-долу по времето, когато българите се появяват на границата на зрялата православна Византийска империя. Ето това е европейският прочит на събитието, а не: „ама те това, те онова, на тях такава им е културата, те са чувствителни, ние носим историческа вина пред тях“ и други подобни „коректни“ констатации.

Чувството за „вина“ към обитателите на бившите колонии, зад което се крият империализъм от нов вид, стремеж за замяна на политическата империя с духовна и културна, е третият воденичен камък.

И с тези три камъка на шията Франция продължава да дава тон на другите държави в Европейския съюз. Нека. Тя не е уникална. Всеки си носи някакъв камък на врата. Нашият например е късното ни вписване в историята поради принадлежността ни към Османската империя, годините на социализма, през които, докато другите правеха Европейския съюз, ние членувахме в СИВ и Варшавския договор, както и беднотията в годините на прехода. Другите сигурно си имат и те своите камъни. Но има един общ за всички и той е особено тежък. Това е убеждението, че човекът трябва да получава, преди да дава, да потребява, преди да произвежда. Какво обеща Макрон? Увеличение на заплатите и намаляване на данъците. Откъде бе, джанъм, ще получаваш повече, когато произвеждаш по-малко? Ще вземеш от богатите? Да, те са някаква друга порода същества, които живеят в пещери, пълни с пари, и там парите никога не свършват. Въпросът е да намерим чалъм да им ги вземем. Ама четете малко повече Лафонтен бе, дами и господа! И той, дето се вика, е културен французин. Четете за кокошката със златните яйца: тя не е безсмъртна и не снася post mortem. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

 

 

 

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вятърът на Орбан задуха в Берлин

14.03.2019

Аделина Марини

2990 23
И консерваторите във ФРГ искат по-силна Европа

11.03.2019

87
Макрон – световен интелектуалец № 31

Коментари

Sine_metu

да обещаваш, че ще увеличиш заплатите и ще намалиш данъците, е чист популизъм, защото на практика означава да увеличиш разходите, като намалиш приходите, което е абсурд

Сула, кажи как да те приемаме сериозно и да вярваме и на една твоя дума, когато

не показваш дори елементарни познания и за най- прости неща

не показваш умения да установяваш и най- елементарни неща

 

Ми нали всеки деветокласник, изкласил със среден 2,50, моментално ще те опровергае. Ша ти каже "Абе, чичо, земи кликни на сайта на МФ, кликни още веднъж на Данни по държавния бюджет, примерно месечни към 30.09.2018,

и се образовай"

 

Па виж, че заплатите не са и половината от разходната част на бюджета.

 

II.  РАЗХОДИ И ТРАНСФЕРИ 23 005,4

 Разходи 11 923,3

   Персонал 4 490,7

   Издръжка 2 221,5

   Лихви - общо 684,3

       Лихви по външни заеми 445,4

       Лихви по вътрешни заеми 238,9

   Социални разходи, стипендии 1 137,1

   Субсидии 924,8

   Предоставени текущи и капиталови трансфери за чужбина 14,4

   Капиталови разходи 2 360,3

   Прираст на държавния резерв - нето 19,2

   Резерв за непредвидени и/или неотложни разходи :71,1

 Трансфери  (нето) 11 082,1

Предоставени на: 11 100,1

   ДВУЗ, БАН, ССА, БНТ, БНР и БТА 639,0

   Общини 3 264,1

   Социално - осигурителни фондове 5 781,3

   Бюджети по чл.13 (4) от ЗПФ - нето73,1

   Други трансфери 1 342,7

 

Думи думи

Ех, Безстрашни!

Веднага се палиш като начинаещ счетоводител.

А тук става дума за политика. И ти е казано  --  популизъм.

Днес увеличил, след пет месеца отменил увеличението...

Ти какво си помисли, че точно Макрон ще угроби богатите?

Така се правят тези неща.

Sine_metu

Мани го Макрон.

Наскоро едно наше циганче, на вид осмокласник- повтарач ме пита "Абе, бате, онея шо ни лъжат? Требвал им милярд да дигнат заплатите на чиновниците с 10%. Ми колко са чиновниците - 130 бинки. Колко земат? Хилка, нека е и половина с удръжките. Годишно 18 хилки. Общо, смета на телефона, 2 милярда 340 милки. 10% от тех са, смета на другия телефон, 234 милки. Айде, вика, и за другите бюджетари да са още толкова, учили го били. Откъде накъде милярд?"

Кво да му кажа на такова келеме?

Ем знае, ем пита

Па после откъде бил текъл булшита.

Или тва беше фейка? Трябва да питам др. В. Марковски

wreckage
снимка на wreckage

le bullshite, както биха казали франсетата.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

M. Soula,

 

Vous excuserez l'expression, mais à mon avis, ce sont là des conneries de la pire espèce.

Думи думи

 

Наследницата на Римската Империя.

А имало ли е Римска Империя, или всичко е само на хартия, преписи разни, без нито един оригинал. И защо тогава толкова труд, писане и брисане?

Ами за това, което имаме пред себе си -- ЕС.   Римската Империя, достигнала своят връх.

Революциите.

Има един народец, който претендира да е зад всички революции. И Френската също, но тогава още не е бил нито секта, нито народ, а отхвърлена  от обществото тълпа, презряна за аморален  и извращенски бит.

Колониите.

Колонии означава ограбване на природните богатства, евтини суровини, и високи работни заплати в метрополията.

Но все по-трудно е да се удържат колониите, или да се поставят други държави в колониална зависимост чрез смяна на правителства по пътя на преврати или платени избори.

Прогресивната работническа класа във Франция знае много добре каква е цената на нейната висока заплата.

50% от населението на днешна Франция са мусулмани от колониите.

Те не са дошли сега. Процесът за подмяната на населението и исламизиране на Франция е запуснат още от 50те години на м.в.

Общо взето това е Франция.

А от тук на къде?

Римската Империя, в лицето на ЕС достигна своят звезден връх, а от тук на там, по нанадолнището към урвата.

Смяна на системата  искат „жълтите елеци„, но с каква ще я заменят, неизвестно.

Вътрешни, козметични промени, на без това загнилият и неработещ организъм.

Тръмп предложил на Макрон да излезе от „Споразумението за климата„, ако иска да се справи с протестиращите.

Това някакъв вид хумор ще да е, мисля аз. Би било шоу, Франция да излезе от Римски клуб.

Някои смятат, че отмяната, унищожаването на националната държава би помогнало на загнилата Римска Империя, с нейните клубове, комитети и споразумения.

Сега идва жълтата вода.Гражданска революция, от Франция, та в цяла Европа.

Да отмине и тя, па после ще видим.

 

Статията е много добра.👍

 

 

ИлияНиколов

Добре, бе, Иване, ще четем Лафонтен. Ама ти да беше препрочел Виктор Юго. Какви са тия Гаврошовци от времето на Луи XVI и гилотината?

Гаврош не е ли персонаж от Юлските събития през 1848 г., а? 

Прав е Sine metu.

Утринен зов

Щом става дума за Франция без Муктата нещата не са цялостни.

Франция  -  взела по-скоро доброто от оядения, но изперкал север и обеднелия, някога аристократичен юг, все още запазил съпротивителните си сили.

ЗИП
снимка на ЗИП

Франция не признава, че има особени проблеми с мигрантите. Тя претендира, че може да ги асимилира и да ги "францизира" и тия атентати са просто "изключение което потвържава правилото"....

 

Едва ли не половината от всички френски интелектуалци и хора на културата не са "етнически французи" или прадедите им не са били такива.  

 

От Северна Африка също е пълно с такива.....

 

https://www.youtube.com/watch?v=MBzOHHr8qHY

 

 

Muktata
снимка на Muktata

Статията е като дращене на гладна котка по вратата на килера с китиката... Авторът се мъчи да налучка верните тези /чел ме е 😁/ , но не постига повече от една гледна точка ОТВЪН. Гледаш отвън една сложна машина. Виждаш че работи , бръмчи , дава краен продукт... Но като не познаваш устройството отвътре  , не можеш да разбереш изцяло КАК работи. Писател емпирик ! ... Оставям настране историческите дефиниции на текста , твърде слаби и посредствени. За такава публика , такива. Да кажа няколко думи за "воденичените камъни" на френската шия. Тази символика по принцип е твърдо ориенталска , балканска , и произлизаща от робските комплекси на османското владичество. Тя предполага някаква "орисаност" на нацията с "камъните" към НЕщастие , фатализъм , обреченост. Каквото французите нямат. Не че не са хипохондрици , не че не страдат от стрес и притеснения за бъдещето ! Просто модусът на мисленето им не е такъв , не преминава през воденици , мъка и теглила ... Французите са хора с дух , и всеки един момент , когато не мъчи главобол или артрита , си свиркат или тананикат ./Понякога фалшиво , та се налага да им напомням за "Ало , ало..."  и мадам Едит , принуждаваща слушателите да си запушнат ушите със сирене. Но малцина са чували за този сериал.../. Французите днес едва ли са французите от 1789 или дори 1848 и представата им като за "революционери" гаврошовци , които си гилотинират кралете , е hors de temps ! Не търсете заекът Ленин под трънката на жълтите жилетки. Няма да изскочи. ... Що се отнася до постколониалния , имперския рефлекс на съвременна Франция и нейната политика , да ! Това е основният проблем на външната й , а и вътрешната политика. Но той е обусловен именно от особения статут на Франция като модел на светската , лаическата република , с равните права за всички свои граждани , независимо от етнически произход , вяра , култура и т.н. Този модел впрочем е универсален и най-големият последовател са не кой да е , а САЩ. Културната асимилация е най-доброто , което може да прдлежи Франция на гражданите си с културни корени ИЗВЪН Европа. /Защото за европейците Франция е свойска , разбираема и дори близка в културен план. По обясними исторически причини/ . Франция има създадена мощна и ефикасна система за културно приобщаване , и тя работи. Но ! Все пак не бива да се надхвърля капацитета й , в чисто количествени праметри. А това е станало тук след 80 -те години на миналия век и управлянията на Митеран. /Идол за африканските французи , и леко спорен за французите/. Количествените натрупвания водят до качествени промени. Количествените натрупвания на французи с нефренски корени водят до затруднена , некачествена работа , на машината за интеграция /асимилация/ на френската държава. Това е проблемът , и той има сравнително лесно решение , в рамките на баналната западна демокрация , с едни по-рестрективни мерки към миграцията , и по-твърди мерки към интегриращите се вече. Макрон по обясними причини не е президентът който ще проведе тези мерки... Икономиката ? Аз не съм икономист , познанията ми не са толкова задълбочени в икономиката на Франция. Едно е ясно , в епоха на глобализация и изместване на реалните производства от запад на изток , Франция е осъзнала ограничените си възможности да противодейства на този процес. И е взела стратегическото решение , с държавна подкрепа , да съхрани ключови сектори от индустрията за себе си. Атомна енергетика , самолетостроене , космическа индустрия , автомобилна индустрия. Традиционни производства на шик -мода , козметика , услуги. Туризъм /пръва туристическа сила в света/. Не е малко. Епохата не иска повече.

Христо Тамарин

:

Нѣ̋колко пѫти съм писал, че Евросъюзът е съюз међу Германия и Франция. Останалитѣ, включително Великобритания, сме навлѣци.

Съюзът само међу Германия и Франция е достатъчно цѣнен за Европа в историческата перспектива на 19-ти и 20-ти вѣк.

 

Германия и Франция трѣ̋бва да ремонтират съюзът си, ако трѣ̋бва да го прѣоснова̨т, без да се съобразяват с навлѣцитѣ. Ако на нѣ̋кой навлѣк нѣщо не му харесва, да тръгва по утъпкания̌т пѫт на Brexit-ът.

България е закачена за Германия и горко ни, ако нѣ̋кой се опита да я̨ откачи.

Mrx

Коя държава е най-социална? Франция! Коя държава е най-културна? Франция! Коя държава е най-изящна? Франция! Кои жени са най-красиви? Французойките! Кои хора имат право да са най-щастливи? Французите, защото французите са измислили всичко, което днес съставлява модерната дефиниция за щастие. 

 

 До тук добре. Наистена французите са винаги горната кора на л***ото. Един колега там ми каза, защо Галския петел е тяхната емблема. Защото той кукурига и когата краката му са в г**ната  (merda).  Що се отнася за жените аз за 10 месеца пребиваване в Ница, успях да видя само една наистена красавица (тогава имах по-високи изисквания), като се доближих, тя се оказа югославянка.  Да видим по-нататък. 

 

по Рейн минава днес и границата между Франция и Германия.

 

Тук наш Сульо се е пообъркал малце. Рейн си е напълно в Германска територия. Много е приятно да се пътува с обикновен влак покрай Рейн, виждаш замъците по бреговете. Напомня ти за легендите за Лорелай, небелунгите. Нние от фирмата пътувахме от Ерланген до Кьолн, след това сменяхме за Аахен. последният път, обаче взехме високоскоростния влак и нищо не се виждаше, понеже той се движи в улей. Виж Ахххен е вече близо до границата. Аахен е бил столица на Карл Велики, има чудна катедрала половината от която е от негово време и е в осмоъгълна византийскитип форма..

 

 И докато умниците умуват коя от тези две страни е по-автентичен приемник на духа и традициите на Римската империя, този младеж пролива галска и германска кръв, вдъхновен (поне така се твърди) от думите на книга, писана от арабски пророк горе-долу по времето, когато българите се появяват на границата на зрялата православна Византийска империя. 

 

Разбира се Западната Римска империя си е една измислена от папата конструкция. Нещата се случват по следния начин. Папа Леон I, ако не се лъжа, е бил заплашен от вестготите. Той признавал императорa от Константинопол и поискал помощ от него. Обаче императорът по това време имал проблеми със сарцините (арабите). Така, че папата се принудил да търси помощта на франките. По-късно разбирайки мераците на Карл Велики за император създава Западната Римска империя. Франция после няма никакви претенции за нея.Тя е на Геранските императори и започва да се нарича "Свещенната Римска империя на Германската нация“ Може да прочетете това наименование на вратата стария дворец във Виена, защото последните германски императори за около 400 години са Хабсбургите от Виена. Тя е разгромена от Наполеон през 1806г., и остава само Австриската империя, а другите Гермаски държавици стават кралства. Истинската Римска имеперия си продължева да съществува до падането на Констрантинопол от турците. Руският княз Иван III се жени за племеничката на Палеолозите Зоя и от там претенциите на Русия, че е Третият Рим. 

Арабският пророк не е писаал никаква книга, понеже не е меожел да пише. Ислямът е създаден от редица юдеи и християни, между арабите, като смесица и вариация на техните религии. След известно време юдеите и християните почват да гледат към Йеросалим пък новата религия към Мека. 

 

Но има един общ за всички и той е особено тежък. Това е убеждението, че човекът трябва да получава, преди да дава, да потребява, преди да произвежда. 

 

Ей тук наш Сульо не е улучил. Общото е така наречения либерален капитализъм. Че каймакът от производството отива в джобовете на чорбаджиите. Затова възстават жълтите жилетки. Но те нямат идеология. Само изразяват недоволство. Няма ги Маркс и Енгелс да напишат нов "Комунистически манифест", както те пишат през революциите 1846-1848г. в Европа. 

Sine_metu

Пет., 14/12/2018 - 23:10 (нов)

Св. Ихтамнетий

M. Soula,

 

Vous excuserez l'expression, mais à mon avis, ce sont là des conneries de la pire espèce.

 

О, не, разходите у нас са много лош вид глупости, но не са най- лошият.

Резюмирам ги и затварям : очевидна е глупостта да се твърди, че заплатите не могат да растат без растеж на приходите. Могат. Само лепенето на стиропора да ни беха спестили, например.

Малко повече мислене иска въпросът на циганчето. Моля те лично ти да не се безпокоиш  - от тебе не очаквам чак такива интелектуални подвизи. Но цигането е мислещо същество и пита : "Ако 300- те хиляди скромни и необходими бюджетни служители получават половината от разходите за заплати, то кой и защо си сервира другата половина?"

Казано като за тебе - редно ли е една тумба думбази на държавна издръжка, от която обществото е пропищяло кански, да си угажда с шестцифрени заплати?

 

По- лошият вид глупости, толкова лош, че даже не мога да ги нарека глупост, а злокачествена лъжа, е твърдението, дето приходите не могат да растат без нарастване на данъците.

Сега ще оставя малките ти сиви клетчици да се пораздвижат и по- късно ще погледнем приходите.

Sine_metu

Кои жени са най-красиви? Французойките!

 

Най- красивите жени в Париж са рускини и американки. Немам големи наблюдения в провинцията, но от видяното мога да определя средното равнище като орел с ориз.

Mrx

le bullshite, както биха казали франсетата.

 

 Айде бе така ли казват францетата. Аз мислех, че викат "merda". 

ЗИП
снимка на ЗИП

Ся, "научно погледнато" най-красивите жени са венецуелките !

 

Пък и винаги съм намирал за доста странно некой народ да се хвали с красивите си жени. Като нема с кво друго , нека да е с жените !

 

:)

 

Ама умните латини са казали  " La donna e mobile"...

 

:))

indiec

Добър опит - колкото е възможно за автора. Едно от дразнещите неща е намесването (само) на България в този опит за анализ.

Разбира се, прави са и много от коментаторите по-горе, но да помним че rien n'est parfait.

Дерсу Узала

Липсват ми материалите на Иван Петрински.

Weiß

Хубава работа, ама Сулева.

Странно, как не забелязва, че Картаген  в момента е разрушен

и адекватната му мислА би била:

 да съградим отново Картаген!

Sine_metu

Пет., 14/12/2018 - 23:10 (нов)

Св. Ихтамнетий

 

Сега за приходите. Не ми се сърди за малката критика по- горе. Набрал съм ти за други твои изяви.

 

Данъчните приходи у нас са ок. 90%, факт. Неданъчните са към 2,5 млрд., като 2 млрд са Приходи и доходи  от собственост и Приходи от такси.

Въпросът е защо са толкова малко?

Да видим.

 

Хазарт

Цитирам любимата газета от април т. г. "За близо десет години приходите от хазартни игри в България са се удвоили и само за 2017 г. са стигнали над 3 млрд. лв. Тъй като данъчните облекчения са огромни, платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. Най-голяма печалба се регистрира от игрите с търкане на билетчета."

Защо, поврага, бе харизана Държавната лотария?

Банки и телекоми

Годишната им печалба е колкото приходите от хазарт - 3 млрд. лева.

Защо, поврага, беха харизани ДСК и БТК?

Злато и цветни метали

От тези национални богатства "Данди прешъз" получава по 800 милиона годишно, плаща ни по 10. Защо бе, кератлар? Печалбите на "Аурубис" и "Асарел" са общо по 700 милипна годишно и им ги подаряваме. Защо бе, кьопоолар?

Течни горива

Само картелната печалба на чужденците е над 1 млрд. годишно.

Защо нема ни една държавна бензиностанция?

Електроенергия

Харизваме по 1 млрд. за излишни ВЕИ и износ на евтин ток.

 

И т.н. Накратко : с прости и отдавна закъснели мерки - връщане на Държавната лотария, създаване на по една държавна банка, телеком, верига бензиностанции, ревизия на договори - можем да утроим неданъчните приходи.

 

indiec

Правилно питате ама отговорите са ни известни: защото ни беше обяснено, че (българската) държава е лош стопанин. Обаче, американската държава, например, е добър стопанин и е гортова да наложи на целия свят да купува само американски петрол и газ (пак например).

 

Sine_metu

Съб., 15/12/2018 - 12:19 (нов)

indiec

Правилно питате ама отговорите са ни известни: защото ни беше обяснено, че (българската) държава е лош стопанин.

 

Знаем ги тия суловизми.

Проблемът е, че лошата държава като става по- бедна, не става по- добра.Точно обратното. Затова решението не е да научим магарето да не яде, а да обучим мечката да кара колело. Иначе казано - на зла държава, зъл прът.

Аз Патагонец
снимка на Аз Патагонец

Е, хареса ми , че нарича Макрон популист...

😁

SvSophia
снимка на SvSophia

Французите са тези, които излизат със сопи на улицата в битка за свобода и справедливост, те строят барикади, те са Гаврошовците, които се зъбят на тирана и гилотинират кралете си. Те изобретиха нацията и родината (Allons enfants de la Patrie!), те въведоха и съвременната република, нищо че я прекопираха отново от римската, макар и само формално, защото римската република беше аристократична, а не демократична. Най-сетне французите бяха тези, които измислиха Просвещението, за да детронират Бог и да поставят на негово място гордия човешки Разум. Сторили всичко това, французите с основание гледат на себе си като на модни диктатори не само в областта на облеклото и другите финтифлюшки, но и на политиката, философията, литературата и изящните изкуства.

И доди време българските общественици да ги изобличат за това "с основание" гледане на себе си, щото е един от трите им воденични камъка?

 

П.П. За сведение на авторите на есета, и есето е жанр, създаден от французин. За някои български автори на есета то е също воденичен камък, който системно бива окачване на шиите на любознателните им по отношение на жанровата му специфика читатели. 

 

 

ИлияНиколов

Светице, едно време, когато учехме за есето, ни даваха за пример от българската литература Гео Милев.

annetaz

Лошо било да вземат данъци от богатите, защото не живеели в пещери и  не трупали пачки там? А  от кого да ги вземат,Сула? От бедният работник, който не може да си плати сметките, защото  богатия му плаща малко, за да стане богат???
Това е  капитализъм! При капитализма собствеността на средствата за производство е  в частни ръце. И държавата издържа системите си от  данъци. В  замяна трябва да осигури   на бизнеса добри условия и да го обслужва. Като всеки премиер и президент води подире си при всяко международно посещение фирми, които искат да им се помогне за пазарите. Държавата осигурява и кадри на бизнеса чрез образованието  и здравеопазването. Тя също така му пази имуществото.
А истината е, че Франция е  затънала в дългове. Че уж реформите се правят, за да не се увеличават и да се изплащат. Обаче кой  да ги плати? Реформите Макрон искат да ги платят онези, които живеят  по-зле от тях. Но  за това пък милионерите се увеличават и забогатяват още. Защото техните данъци намаляват. Това справедливо ли е? За гладните не е. Но за тях е. Защото  те си  въобразяват, че тези пари ги правят от въздуха на  пещерите явно? Или ги правят с усилията на точно тези хора, които работят за тях???

ИлияНиколов

Прав сте, annetaz, но ей сега дясномислещите ще ти заявят твърдо, че бедните са си бедни, щото ги мързяло и не успели да се реализират и зануй сега ще плащат, а пък богатите са си богати, щото не били мързеливи, а бачкали яко по 14-15-16 часа на денонощие и така било при капитализЪма, та затуй да не мрънкаме.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×