facebook
twitter

Наблюдател

Слави Трифонов няма да бъде българският Зеленски

С партия, учредена надве-натри, с липса на политическа активност и дори на актуално послание към гражданите, започва да изглежда спорно доколко шоуменът реално е влязъл в политиката
3 997
 Снимка: Архив
Активният иначе Трифонов не дава особени признаци, че желае да участва в политическа игра в настоящия момент.

„Няма такава партия!” Такива възклицания заляха форумите и социалните мрежи по повод на новоучредената формация на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава”. Подигравателната нотка в случая е напълно заслужена. Трудно можем да си представим, че човек с претенции и амбиции за голям политически пробив може да подходи към нещо толкова сериозно по такъв абсурден начин.

Едва ли досега е имало начинаещ политик в България, който така усърдно да се опитва да скрие своето включване в политиката. След като публикува учредителната декларация на партията през август, в продължение на 2 месеца Трифонов и дума не обели за плановете си. За толкова време хората почти забравиха, че през октомври ще се проведе първото събрание на „Няма такава държава”, а самият шоумен не направи нищо, за да напомни за събитието. Самата сбирка беше завардена от охранители, медиите бяха държани настрани, а на насъбралите се симпатизанти дори бяха отнети телефоните - току-виж предали със снимка или видео на външния свят „светото тайнство” на партийното учредяване!

Новоизпеченият партиен вожд влезе и си отиде през страничен вход, мрачен и мълчалив. Формацията беше основана за фантастично кратките 20 минути (даже добре режисираните конференции на ГЕРБ продължават доста по-дълго!). След което "партийната маса" се изниза, безсловесна като предводителя си.

 

Неизбежно след това дойдоха и ироничните коментари:

 

Трифонов партия ли основа, или масонска ложа?

Поведението, което шоуменът демонстрира, изглежда, меко казано, странно, ако се вземат предвид характерът на събитието и хората, които го организираха. Остана впечатлението, че Трифонов желае всичко да мине колкото е възможно по-незабелязано. Сякаш не му се занимава кой знае колко, но понеже е поел твърд ангажимент, неохотно се е захванал набързо и тихичко да свърши работата. И след това ще се върне към обичайната си активност - да подгрява своите фенове с публикации в социалните мрежи по подбрани теми, както навремето правеше бившият шоумен и настоящ украински президент Володимир Зеленски.

Такова усещане поражда не само начинът, по който беше учредена „Няма такава държава”, но и избраният за това момент. До местните избори остават по-малко от 3 седмици. На вота партията не може да участва - дори няма съдебна регистрация, а е възможно и въобще да не получи такава, ако съдът прецени, че наименованието й уронва престижа на българската държава, както твърдят юристи. В същото време Трифонов засега запазва мълчание по въпроса дали ще застане зад друга политическа сила или кандидат на изборите. Накратко казано,

 

към настоящия момент шоуменът е изцяло извън политическата игра

 

И не дава признаци, че гори от ентусиазъм да се включи в нея (нито пък някой от другите играчи го подканя да го направи).

Програмното му послание също създава впечатлението, че Трифонов се стреми да се дистанцира от каквато и да е актуална политика. В краткото видео с неговото слово, което екипът му разпространи след края на учредителното събрание, Трифонов говори пред своите симпатизанти само и единствено за националния референдум от 2016 г., който той инициира. Допитването засягаше въвеждането на чиста мажоритарна избирателна система, намаляването на държавната субсидия за партиите на 1 лев за действителен глас и въвеждането на задължително гласуване. Подавляващото мнозинство от гласувалите тогава подкрепиха неговите предложения, но активността не беше достатъчна, за да станат резултатите задължителни за приемане от парламента. Сега Трифонов заявява, че референдумът бил „захвърлен в ъгъла” от политиците, и се заканва, че щял да работи да бъдат зачетени желанията на избирателите. Това щяла да бъде личната му политическа мисия (подразбира се, и на партията): „Аз мисля, че има конкретна, точна и ясна цел, която е свързана с моя характер. Когато нещо се прави, трябва да се направи докрай. Този референдум и решенията от него трябва да бъдат приложени в действие”, обяви той пред учредителите.

Каквото и да мислим за референдума, факт е, че той отсъства от актуалния дневен ред на българското общество. Политиците се занимаваха в продължение на години с въпросите, поставени в допитването, и

 

дори приеха някои половинчати или изкористени решения

 

Гласуването отдавна е задължително, но през 2017 г. Конституционният съд реши, че избирателите не могат да бъдат санкционирани, ако не пуснат бюлетина. Тази година партийната субсидия беше съкратена до левче на глас, макар че намалението беше компенсирано, като се разреши приемането на дарения от фирми и НПО-та. Правени бяха опити да се въведе мажоритарна система, които се провалиха по политически причини. Така малко по малко генерираната около всичко това политическа енергия се изчерпа.

Има две възможни обяснения защо Трифонов се фокусира върху допитването в момент, в който никой друг дори не се присеща за него. Първото е, че

 

просто не разполага с нищо друго, около което да завърти свое послание

 

към обществеността. И затова се връща към каузата, която придоби такава популярност сред гражданите преди няколко години и за известно време, действително го превърна в сериозен политически фактор.

Второто обяснение е, че желае да избяга от парливите актуални теми на българската политика. Не сме чули нищо от него по един от най-сериозните политически въпроси в момента - противоречивата кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор, която предизвика сериозни обществени сътресения и улични протести. Зад Гешев прозират интересите на статуквото в съдебната система и политиката, които очевидно изглеждат на шоумена достатъчно сериозни, за да го накарат да стои боязливо настрани и да мълчи. Или да вземем случая с освободения предсрочно Джок Полфрийман, който породи невиждано разцепление в българското общество. Иначе словоохотливият Трифонов така и не е посмял още да се изкаже.

Нещо повече, в словото си Трифонов напълно забрави онова, което беше написано в пуснатата само преди два месеца учредителна декларация. С документа той пое сериозни ангажименти - намаляване на депутатите от 240 на 120, пряк избор на главния прокурор, премахване на партийното влияние върху съдебната власт, реформиране на здравеопазването и образованието, повишаване на доходите. А сега чухме от него: „Аз не мога да оправя несправедливостите, това е безумно”. А какво възнамерява да оправи тогава?

С партия, учредена надве-натри, с липса на политическа активност и дори на актуално послание към гражданите, започва да изглежда спорно доколко шоуменът реално е влязъл в политиката. А сравненията с Володимир Зеленски и неговата чудовищна популярност, с която разпердушини украинската политическа система, засега изглеждат по-скоро нелепи, отколкото основателни.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Няма как Борисов да оцелее до края на мандата

08.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

17981 20
Путин и Зеленски приветстваха по телефона примирието в Донбас

26.07.2020

2413 10
Слави Трифонов успя да регистрира партията си от втори опит

22.06.2020

456 2

Коментари

Стоф

 В кланиците, за да се вкарат по лесно овцете в зоната на смъртта, се ползва овен, който да ги води. После той се извежда невредим за следващото стадо. Овенът не изпитва угризения на съвестта. Мислите му са насочени към храната, която го чака за награда.

Атнав

Няма шанс , но той май го разбра.

Скрудж

Слави не може да е Зеленски.

1. Зеленски е много по-талантлив от Слави;

2. Зеленски е много по-образован от Слави;

3. Зеленски е много по-успял от Слави и то не само на украинския, а и на руския пазар в шоу бизнеса.

4. Зелеснски спечели с ясни послания и с личното си присъствие. Слави, до момента действа инкогнито. Хем е начело на партията, но избягва личен контакт със сподвижници и медии. 

Лично мое наблюдение и мнение е, че Славчо без слушалка не може да "върже" и две думи.

За разбика от Зеленски който притежава харизма, Славчо прилича на герой от "Семейство Адамс"!

hamer

Много инфантилна статия. Авторът очаква от нероден Петко още преди регистрацията да реши всички проблеми на "такавата държава" и най-силните аргументи са, че не е взето отношение по случаите на Гешев и Полфриймън . Интересно, 30-годишното статукво на "сериозните" партии кои проблеми му е решило, с взетите партийни отношения към избора на Гешев или към случая Полфриймън с какво се подобри животът в "такавата държава".... Или за автора  е по-важно при учредяването да се бие тъпана, да се надува свирката, да се дават интервюта, да има говорилня по партийните конгреси,  та да имат медиите хляб.

kaily
снимка на kaily
?
Нафарфор

няма такъв нарцис!

mi6osp.

Трифонов ще бъде само  новата патерица на Борисов, защото използваните досега се изхабиха и изпочупиха.

дядо Илия

Моето уважение към форума, но мисля, че е добре да се даде шанс на Слави и компания! Може пък наистина да е за добро! Аз също изпитвам съмнение към възможностите на хора от този бранш (шоумени) да правят политика, но нека опитат.Прилича ми като че ли хора техничари решават да правят например хард дискове - ясно им е за какво служат, знаят как изглеждат и как горе- долу работят, но за да ги произвеждат трябва да привличат учени и тесни специалисти.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Прилича ми като че ли хора техничари решават да правят например хард дискове - ясно им е за какво служат, знаят как изглеждат и как горе- долу работят, но за да ги произвеждат трябва да привличат учени 

Дедо дедооо - много си зле да знаеш.. Кой прави ХДД-та - уманитарите ли? Или физици и химици???

Гледай си там казана с шльокавицата да не стане патока и ни остави техничарите да правим харддискове. И други неща покрай дисковете дето хич даже и не знаеш кво са...

tatyana1

Гледах само малко от шоуто му-кастинг за нови политици. Ако това е бъдещето- честни,интелигентни и свестни, как ли изглеждат тези, които не са?

JollyRoger's

Бързай бавно са казали някои умни хора. 

Стоф

Трифонов се появи в телевизията с простотии, бълва простотии с години от там, а сега със себеподобни търси път към властта, очаквайки изборни гласове от любителите на простотиите си. От глупостта се печели най-добре.

 

Интервал

"С партия, учредена надве-натри, с липса на политическа активност и дори на актуално послание към гражданите..."

Това е доста глупав извод, особено предвид, че горното се отнася за повечето ни групировки стигнали до парламент, включително и Неговата. От друга страна, щом дори Бюреков влезе в политиката, няма място за съмнение, че и Славчо ще успее. Притежава нужните качества.

Даскал Цеко

Слави Трифонов няма да бъде българският Зеленски

Добре че няма изгледи да стане българският Червенски (Червенков), че тогава ще си...

А иначе Зеленски, Пембенски, Суросинкявски - все тая.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш