Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скапаната система уби Милен Цветков

През купените шофьорски книжки, неграмотните шофьори, претупания курс за първа помощ, лошите пътища, калпавия контрол, корупцията, та до лошото правосъдие и неизпълнените наказания - всичко по веригата е сбъркано

БГНЕС
Ден след катастрофата приятели, колеги, минувачи оставиха цветя и свещи на мястото, където загина Милен Цветков. Крайно време е призивите за справедливост да не остават само писани пожелания.

Законът няма как да ни опази от пияните и дрогирани шофьори. Ужасната смърт на Милен Цветков, убит в катастрофа, докато чака на червен светофар на столично кръстовище, за пореден път отваря болезнената рана за неефективните норми. Липсата на адекватна държавна политика окрилява такива шофьори, които се смятат за недосегаеми от смъртта и наказанията.

На мястото на Милен можеше да е всеки друг. Медийното внимание към казуса принуди върховната прокуратура да го вземе под специален надзор, бързо да повдига обвинения и да иска ареста на шофьора.

Отзвукът в обществото вероятно ще е причина поне на първа инстанция, ако обвинителите успеят да съберат достатъчно и годни доказателства, да получи ефективна присъда. После ще мине време, може би години, случката ще се затрупа от нови трагедии, а присъдата вероятно ще бъде намалена и направена условна. 22-годишният младеж ще си получи обратно книжката. Останалите с неговия манталитет също ще получат зелена светлина от закона и властта.

Примерите са безброй. Един от най-показателните е  синът на върховен прокурор, подсъдим за две жертви на пътя. Първата инстанция му даде 3 години условно, втората намали присъдата наполовина, като прие, че има съпричиняване на катастрофата, делото се е проточило, а и младежът е звъннал на 112. Тепърва ще видим как ще се развие делото пред последната инстанция. Но практиката сочи, че ако изобщо някой бива осъден ефективно, шансът да не лежи в затвора, е огромен.

Близо 200 души, които съдът е осъдил, а прокуратурата не може да вкара в затвора, са признати за виновни за причиняване на катастрофи. Това показват официалните данни, предоставени от държавното обвинение на "Сега". Така че проблемът не е само в присъдите, които раздава българският съд. Това е една четвърт от всички издирвани да изтърпят наказанията си. Повечето от списъка са с ефективни присъди заради шофиране след употреба на алкохол и вероятно това не им е първо провинение, щом не са наказани условно. Звучи абсурдно, че не могат да бъдат открити. По-скоро никой не ги търси. Вероятно продължават с живота си, както досега - ходят на работа, имат семейства. И спокойно чакат деня, в който ще е изтекла давността за изпълнение на наказанията им.

Не и изключено депутатите да се вдъхновят от общественото възмущение и да тръгнат да кърпят Наказателния кодекс. Това е задължително. Но този път трябва да стане след внимателен анализ и вслушването в мнението на експерти и висши магистрати. В момента за катастрофа като тази, при която загина Цветков, НК предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от 5 до 20 г.

Реформата не може да бъде направена само с механично завишаване на санкциите. Нужно е да се проучи съдебната практика, да се види как приключват тези дела, в колко от случаите осъдените за катастрофи, или за шофиране след употреба на наркотици и алкохол отново извършват същото престъпление. Трябва да бъде обсъдено дали не е крайно време управлението на автомобил с над разрешената скорост да бъде престъпление, както е шофирането с над 1.2 промила, или под въздействието на наркотици. В момента шофирането с 300 км/ч е просто административно нарушение.

Може да бъде обсъден вариантът за изключване на условните присъди за причиняване на смърт на пътя при определени условия. Например, ако причинителят на катастрофата е седнал зад волана пиян, дрогиран, без книжка и прочие. Факт е, че за да има умисъл, трябва да бъде доказано, че някой се е качил с колата с намерението да убива. Но освен пряк има и косвен умисъл - шофьорът да е допускал евентуалните последици от поведението си, но въпреки това е действал. Макар че тогава от смърт при катастрофа отиваме към убийство, причинено с МПС.

Вариантите са много, стига да има кой съвестно и отговорно да подходи към това. Засега не се очертава подобен подход. За сметка на това в края на м.г. депутати от управляващите, "Воля" и ДПС внесоха проект за промени в НК, с които да облекчат положението на дрогираните шофьори. И тъй като животът отново пише роман, един от вносителите бе депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, чийто син се оказа в автомобила на 22-годишния младеж. Иванов  разтръби, че синът му от първия брак е бил в колата, но пък не го е виждал от 12 г. Колко навреме се разграничи. В този роман ще има много глави за отговорността на родителите, дори когато децата им са пълнолетни. Но преди да пораснат, са били деца под покрива на същите родители. 22-годишният младеж има само една регристрация в КАТ за дребно нарушение, но е изключено да е спиран само веднъж. Според свидетели и видео, което се появи в мрежата, маниерът му на шофиране е гаменски. Младежът не работи, студент е, с чий пари е плащано на катаджиите да си траят?

Шофирането е една от най-опасните и отговорни всекидневни човешки дейности, а в България всичко по веригата е сбъркано. Като започнем през купените шофьорски книжки, които водят до неграмотните шофьори, 8-часовият курс за първа помощ под формата на маратон, лошите пътища, калпавия контрол, корупцията в КАТ... Лошото правосъдие и неизпълнените наказания са част от тази система, която в крайна сметка убива.

Още по темата