Quantcast
Сагата с детската болница е урок по беззаконие | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Сагата с детската болница е урок по беззаконие

Здравно министерство пренаписа правото, за да угоди и на строител, и на граждани
4 791
 Илияна Кирилова

Сагата с новата детска болница, предвидена да бъде изградена в кампуса на Александровска болница, е омерзителна. В първата част на този урок по беззаконие здравно министерство се бе окопало, защитавайки скандална поръчка с куп въпросителни при негодуващи архитекти, лекари и родители. Начинът, по който властите се запънаха и не отмениха процедурата въпреки многото аргументи ( липса на подробен анализ и задание, противоречие с общия устройствен план на София, съмнения около здравината на конструкцията) , не вещаеше нищо добро и подхрани всевъзможни съмнения защо е толкова важен този договор с изпълнителя "Главболгарстрой" (в консроциум с ГБС-Пловдив и Главболгарстрой-Интернешънал). 

Във втората част на сагата, разразила се при вече сключен договор, картината стана съвсем кална. Договорът с "Главболгарстрой" остана, но протестиращите сили изненадващо пробиха при премиера Борисов. Така строителят "Главболгарстрой" вече има нова задача - вместо да реконструира съществуващия на мястото строеж с разгъната застроена площ от 47 156 кв. м., сега ще го бута и ще прави нова новеничка сграда от нулата. Това щяло да стане в рамките на същите срокове като при оригиналната поръчка и за същите пари. Протестиращите влизат в обществен съвет и ще надзирават всеки един етап от тази схема.

Решението за запазване на договора с "Главболгарстрой" при тотално подменен предмет 

еднозначно може да се определи като брутално погазване на закона за обществените поръчки.

Предметът на обществената поръчка е сърцето й и няма как да се твърди, че можеш тотално да го измениш, без да пипаш крайния договор. Обществени поръчки се отменят за далеч по-маловажни промени в условията за провеждането им. Запазването на договора е чиста проба закононарушение и човекът, подписал този оцеляващ над всички обстоятелства контракт - бившият здравен министър Кирил Ананиев, рискува да го разнасят из прокуратури и съдилища години наред. Ето само няколко аргумента защо.

Предлагайки да изпълни договора за сумата 77 839 442.89 лв. без ДДС, класираният на първо място изпълнител е залагал при изготвянето на офертата количествена сметка, свързана с реконструкцията на сграда с РЗП от 47 156 кв. м., с точно посочен брой клиники, легла, с примерни разпределения и т.н. Колкото и кратко да е техническото задание, каквито упреци отправяха граждани и лекари, такова все пак съществува и то е било в основата на изготвената количествено-стойностна сметка по поръчката. 

Освен че е изхождал от конкретното задание, изпълнителят "Главболгарстрой" се е съревновавал с още двама участници с оферта, съдържаща както ценово предложение, така и един куп други технически параметри. Всички те са предлагали оферти за проектиране и реконструкция на съществуващата сграда, като предложенията им са оценявани по два критерия - техническа оценка с 60 точки тежест и финансова оценка с 40 точки тежест. В частта техническа оценка всяка от фирмите е обяснявала каква концепция за управление на проектирането ще следва, с приложени куп графици за организация на работата, и каква технология ще прилага за изпълнението на СМР. Финансовата оценка пък съдържа цели 4 подпоказателя, смятани и изчислявани на базата на конкретното задание. 

След всичко това МЗ твърди, че няма никакъв проблем без ново състезание да подмени цялото условие на уравнението. Никой няма идея колко би могло да струва събарянето на съществуващия строеж, като при последния дебат около вариантите за изграждане на болницата бе обявена сума от 15 млн. лв.

Изобщо не е ясно и какво точно ще се изгражда на мястото на бутнатото,

но се обещава цената му да е 78 млн. лв. минус разходите по бутането, сякаш се решава задача за първи клас по математика. 

При такова мазало в заданието - много по-голямо от първоначалните неясноти, срещу които граждани, лекари и архитекти с основание негодуваха, изпълнителят ще може да си прави буквално каквото реши. Състезанието по ЗОП в България никога не е било чиста гаранция, че ще се избере най-добрата оферта, но все пак е някаква рамка. Тук ни се предлага изпълнение на дейности, надхвърлящи многократно минималните прагове за обявяване на поръчки, без никаква яснота не може ли да се намери изпълнител, който при новите условия да обещае по-изогдно изпълнение. Липсата на задание на теория прави възможно "Главболгарстрой" да си представя каквито си иска фактури, за каквито си иска количества и дейности. 

Няма никаква гаранция и че новият проект, който ще се прави от "Главболгарстрой", ще е достатъчно добър - той няма да е минал през конкурс отново, но поне ще е консултиран с обществен съвет и съсловни организации на лекари и архитекти. 

Общественият съвет всъщност е на път да се превърне в голямото смокиново листо за болницата.

Обещанието цялото беззаконие, което се задава, да е под контрол на съвета май е основната надежда на властите да няма проблеми с поръчката. Ясно е, че протестиращите вече няма да негодуват, а надали някой очаква загубилият втори участник в поръчката - обединението "Детска болница София", да тръгне да се занимава и да обжалва. Каквато ни е държавата, току виж не се впечатли и никоя контролна институция. Това ще спести неволи на Ананиев, чийто подпис стои под бумагите.

Коментарите и въпросите вече започнаха, като хората се питат как е взможно включването на многомилионна дейност в поръчката като бутането на сградата да не притеснява изпълнителя.

Кой на кого какво е обещавал и обещава днес?

Колко ще струва в крайна сметка болницата и колко анекса към вездесъщия договор ще се подписват? И наистина ли ще я има тази болница? Както архитектите късно установиха, взривяването на постройка с 12 надземни и два подземни етажа в непосредствена близост до действащи клиники изобщо не е лесно. Оказа се, че и конструкцията е по-здрава от очакваното, а се появи и междинно предложение  - съществуващият строеж да се реконструира и да бъде използван за нов ректорат на Медицинска академия. Той е предвиден да се изгражда съвсем наблизо, на свободен терен, обясняват архитекти.  Въобще много объркани и закъснели сюжетни линии. Но поне новият здравен министър си има оправдание - така поиска общество и премиер, а проблемът е наследен. За по-сигурно алиби министърът организира и дебат за бъдещето на болницата. Част от участниците така и не разбраха защо продължава тази дискусия и защо се представя проект за реконструкция на съществуващата сграда при решение тя да бъде съборена. "Всичко е ясно. Готви се мащабна корупционна схема, на фона на която ремонтът на "Графа" и строителството на опасни магистрали ще ни се стори смешно", написа участвалата в дебата Боряна Аврамова.  

Още

Прокуратурата препрати на Кьовеши 3 сигнала от служебния кабинет

11.10.2021

3013
Няма да има безумен ламинат по фасадата на театър "София"

24.09.2021

1663
Прокуратурата купува скъпи компютри за над 2 млн. лева