Медия без
политическа реклама

Руският културен център все още събира ученици на чаепитие и срещи с руско другарче

Докато властта говори за запори на РКИЦ заради войната, той развива дейност със стотици деца

БГНЕС
РКИЦ е мястото, където руснаците в София се събраха не веднъж на протест срещу войната.

Две години след началото на войната в Украйна. България е обявена за вражеска държава от Русия. Българските власти тепърва ще приемат закон за санкциите срещу Москва и ще се чудят как държавата да си върне комплекса "Камчия". Докато беше външна министърка, Мария Габриел говори за запор на сметките на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София, тъй като той е във функционална връзка с Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, т. нар. "Россотрудничество", а тя и ръководителят ѝ Евгений Примаков са в списъка на санкционираните от ЕС.

Центърът се оказва, обаче, че работи с пълна пара и развива дейност с детски градини и училища в София. Пиене на чай, поетични четения, наем на сцената за тържество. Това са част от инициативите от 24 февруари 2022 г., когато избухна войната, до момента, които детски градини и училища нямат скрупули да провеждат в РКИЦ, а мястото е било посетено от стотици деца.

"Информираме Ви, че на 7 март 2024 г. децата от нашата група и група "Б." 

 

ще посетим Руския информационен културен център по случай 8 март.

 

Молим родителите, които желаят децата им да отидат, да ни информирате тук, за да направим списък, а информирано съгласие ще попълните на 5 март 2024 г."

Получавам това съобщение в чата на общинската детска градина в София, която посещава детето ми, на 1 март 2024 г. Чета го два пъти - няма грешка. Искат да водят децата в РКИЦ. Ден по-рано са ни спуснали и молба да подкрепим детската градина в създаването на гвардейски отряд, като подпишем декларация за това. Оказва се, че това е просто формалност, защото организацията за отряда си е вървяла и преди родителите да бъдат уведомени. Вземани са мерки, шити са костюми. 35 на брой.

Дори част от тях са купени с пари, които родителите плащаме, тъй като уж в името на децата членуваме в настоятелството на градината. 35 броя сценични гвардейски костюми и ботуши към тях, всичко на стойност 18 200 лв., т.е. по 520 лева на комплект, са предадени на градината с протокол от 27 февруари, 2 дни преди да бъде търсена подкрепа от родителите. Дарители са сдружението на настоятелството, Съюзът на ветераните от войните в България и австрийска фирма, която според Търговския регистър се занимава с търговия на едро с медицински и фармацевтични продукти. За нищо от това родителите не са информирани. То става ясно от доклада за проверката на общината в градината.

Ходенето в РКИЦ въпреки това ме изненадва като решение. За тази инициатива не ни е споменато на родителската среща, няма я в програмата на градината. Част от родителите са съгласни с моето недоволство. Сезираме редица институции, предизвикваме проверка от общината, която открива пропуски в градината и издава предписание на директорката. Междувременно тя ме кани на среща, защото при нея имало получен сигнал срещу мен от друг родител. Не отивам, искам сигнала предварително, както и обяснения в какво качество и с какви законови правомощия разполага, за да провежда "разследване". Не ми дава сигнала, нито ми отговаря. В случайна среща ми обяснява, че нямало нищо лошо да се ходи в РКИЦ,

 

децата щели да изработват птички,

 

то било по желание, другите места за забавление из София им били омръзнали, а и трябвало пари за транспорт. Все едно до РКИЦ децата ще се телепортират безплатно.

Странната активност на нашата детска градина ме провокира да потърся информация по Закона за достъп до обществена информация за всички инициативи на общинските детски градини и училища в София, свързани с РКИЦ. Заявлението ми до общината беше препратено до всички детски и учебни заведения. Отговориха повечето училища и по-малка част от детските градини. Нашата е сред неотговорилите, апропо, явно директорката реши, че знам отговора. Друга директорка пък се свърза с мен, преди да ми отговори, за да разбере какво мисля аз по темата и да ми обясни, че това, което гледаме в новините за войната, не е баш така.

От детските градини, престрашили се да отговорят, единствено от детска градина 100 "Акад. Пенчо Райков" обясняват, че са посетили две представления на българската професионална театрална трупа "Арт театър", която развива дейността си в сградата на РКИЦ. Едното е през март м.г., а другото - този февруари. Посещенията са по инициатива на директорката на трупата, с която от градината били в дългогодишно сътрудничество.

 

При училищата обаче картината е доста по-различна.

 

На 29 октомври 2022 г. шестима ученици от 6. и 7. клас на 62. ОУ "Христо Ботев" са участвали в ХII национален конкурс за художествено изпълнение на стихове на руски поети. Конкурсът е бил част от фестивал на детско и юношеско творчество на руски език, посветен на руските поети юбиляри Констатинт Паустовски, Корней Чуковски и Роберт Рождественски. 

В конкурса, проведен на сцената на РКИЦ, са участвали повече от 100 ученици от различни градове - София, Севлиево, Бургас, Варна и др., обяснява в отговора си до "Сега" директорът на училището. Шестимата възпитаници на 62. СУ са представили "Телефон" на Корней Чуковски чрез драматизация, за която са били отличени с диплома и статуетка за трето място за колективно изпълнение.

134 третокласници от 32. СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" също са били в РКИЦ. Те са го посетили на 22 декември м.г. заради представление на "Арт театър". Освен представлението, са получили информация за коледното тържество, снимки с Дядо Коледа и малко подаръче, се казва в отговорите на училището.

Ученици от 119. СУ "Академик Михаил Арнаудов" също са ходили в РКИЦ. Става дума за деца от профил с втори чужд език руски. Те са ходили в културния център в края на октомври 2022 г., както и през 2023 г. И двата пъти целта на посещението била рецитал с конкурсен характер, информира директорът на училището. През октомври 2022 г. участие са взели двама ученици, а следващата година - трима.

От 132 СУ "Ваня Войнова" пък

 

са наемали залата на РКИЦ.

 

На 27 април м.г. по случай Празника на любителското изкуство в училище. Участвали са 300 ученици. За този празник по договор н настоятелството на училището са платени 727,68 лева, както и 50 лева за озвучаване.

На 25 февруари м.г. 16 ученици от девети клас на 35. СЕУ "Добри Войников" са посетили РКИЦ по повод отбелязването на руския фолклорен празник "Масленица". Инициативата е била на преподавателя по руски от училището, се обяснява в отговорите на директора му.

На 22 март 2023 г. пък по случай 145-ата годишнина от края на Руско-турската война (1877-1878) и Освобождението на България четирима ученици на 39. СУ "Петър Динеков" са участвали във викторина в РКИЦ.

 

Посещението е по покана на центъра,

 

обяснява директорът в отговора.

Шестима ученици от 81. СУ "Виктор Юго" също са били в РКИЦ след избухването на войната. Инициативата е на учителя по руски. На 29 октомври двама ученици са взели участие в Национален конкурс за рецитатори на рускоезична поезия. А година по-късно четирима възпитаници на 81. СУ са участвали в национален фестивал на детското и юношеското театрално и рецитаторско изкуство, посветено на поета Сергей Михалков и на писателя Лев Толстой.

80 ученици от начален етап от 82. ОУ "Васил Априлов" са били на театралната постановка "Здравей, приятелю чудесен". Инициативата е съвместно с "Арт сцена Шипка".

12. СУ "Цар Иван Асен II" също са гостували неведнъж на РКИЦ, става ясно от отговора на директора му. На 17 октомври 2023 г. 14 деца от 10, 11 и 12 клас са били на премиерата на филма "Хитровка, знакът на четиримата" и са се срещнали с режисьора по покана на РКИЦ. Пак по покана на центъра месец по-късно 11 средношколци са участвали в литературна работилница - викторина и обсъждане на романа "В навечерието", посветена от 205-годишнината от рождението на И. С. Тургенев. 15 ученици от 11 и 12 клас на 13 февруари са били в РКИЦ на среща с ученици от училището към руското посолство,

 

посветена на благотворителността в училищата в България и Русия.

 

Цел на посещенията - повишаване качеството на обучението по руски език - разширена и профилирана подготовка, обяснява директорката на училището.

"Исканата информация е тенденциозна", пише в отговора си директорката на 38. ОУ "Васил Априлов" Мариета Димитрова. Тя допълва, че "използването на залата и театъра в РКИЦ са изключително подходящи, тъй като той се намира в непосредствена близост до училището". През 2022 г. има 1 посещение на 7 деца от ФУЧ "руски език", които са били в РКИЦ за чаепитие. През 2024 г. чаепитиетата са вече три. Има и посещение на "изложба на наш родител", както и ходене на театър. В събитията през тази година училището отчита 90 участници.

От избухването на войната досега от 133. СУ "А. С. Пушкин" са направени 6 посещения в РКИЦ на 449 деца от 19 различни паралелки, основно от начален етап във връзка с Коледните празници. Целта на посещенията -

 

образователна и развлекателна,

 

обясняват от училището.

"Сега" потърси за коментар доц. Велина Тодорова, която е втори мандат зам.-председател на Комитета по правата на детето на ООН. Според нея, тъй като в много училища в България се изучава руски език като първи или втори чужд език, практическото му упражняване, включително в РКИЦ - трудно може да бъде обявено за неуместно или неприемливо. Тя обаче смята, че в ситуацията на войната, започната от Русия срещу Украйна, от която са пряко и косвено засегнати всички европейски граждани и държави, и още повече - при засилената пропаганда на Русия срещу основни интереси на българските граждани и държавата (влизане в Шенген, в Еврозоната, защита на правата на уязвими групи в България и пр.), участието на децата в прояви, организирани и финансово подкрепени от РКИЦ, трябва да бъде внимателно преоценено и контролирано.

"Извън пропагандата, която споменах,

 

българските родители и учители, но и децата, трябва да са информирани

 

за политиката на Руската федерация в областта на образованието", посочи доц. Тодорова и обясни характеристиките на руската политика в сферата на образованието, посочени и в докладите на Комитета на ООН по правата на детето.

Русия изцяло, дори в нарушение на собственото си законодателство (съгласно част 3 на чл. 48 от Федералния закон "За образованието в Руската федерация" на образователните работници се забранява да използват образователните дейности за политическа агитация, да принуждават учениците да приемат политически или други убеждения или да ги отхвърлят; съгласно част 1 на чл. 14 от Федералния закон "За основните гаранции за правата на детето в Руската федерация", държавните органи трябва да предприемат мерки за защита на детето от пропаганда) и приложимото международно право Руската федерация, активно провежда пропаганда, насърчаваща политическа идеология и конкретни възгледи за въоръжен конфликт в училищата и особено в тези, в окупираните територии. 

През 2023 г. сумата от 46 000 000 щатски долара от федералния бюджет са отделени за "патриотично възпитание на децата", подпомагане на правителствени училищни движения и организиране на милитаристични мероприятия.

Например управляващата партия на Путин "Единна Русия" е въвела в училищата специални "чинове на героите", които идеализират героичните военни усилия и предлагат тези чинове на най-добре представилите се ученици. Често тези герои са престъпници, помилвани заради участието си във войната. Въведен е нов учебник по руска история за 11. клас, който пренаписва историята на 20-ти век по идеологически начин, което противоречи на федералния закон. От 1 септември 2024 г. в руските училища ще се върнат

 

задължителните часове по начална военна подготовка

 

като част от нов предмет "Основна сигурност и защита на родината". Министерството на образованието вече насърчава училищата да въведат курсове по основна военна подготовка за 5-9 клас и практически занятия на терен за гимназистите.

Украинските деца на окупираната територия на Кримския полуостров и други окупирани територии на Украйна трябва да станат носители на руската идентичност и да обичат преди всичко своята Родина-Русия. Най-висшата проява на тази любов е службата в руските въоръжени сили и готовността да жертват живота си в името на своята родина-Русия. За "развитието" на своята страна децата трябва да участват във войни, целящи, наред с другото, разширяване на нейните граници и "защита на братските народи" от "дискриминацията и враждебната политика на страните от НАТО". Усвояването на всички горепосочени наративи води до унищожаване на националната идентичност на украинските деца, до потенциалното им включване във военни действия срещу собствената им държава - Украйна.

"В окупираните територии, например в Мариупол, портрети на Владимир Путин, негови "патриотични" цитати и портрети на руски "герои от Специалната военна операция" са изложени в училищата, където украинските деца са задължени да пеят националния химн на Русия", обясни още Тодорова.

Пропагандните разкази се съдържат не само в учебниците, но се налагат и по време на извънкласните, но задължителни часове, като например "Говорене за важните неща" и "Уроци по смелост". В училищата има и "кадетски и казашки класове", които подготвят учениците за военно образование и военна служба. На полуострова съществува широка мрежа от младежки организации, чиято цел е военното обучение на непълнолетните и възпитаването на чувство на патриотизъм за Руската федерация. Те включват по-специално: "Юнармия", "Движение на първите", "Орлите на Русия" и десетки други организации. Тези движения, по подобие на пионерската организация, се ръководят от федералното правителство, и в тях вече членуват над един милион деца.

Освен това редовно се провеждат различни събития и конкурси, например по случай Деня на Русия и Деня на победата, които имат за цел да внушат руски патриотизъм и да насърчат хората да се присъединят към армията чрез прослава на участниците във Великата отечествена война .

"Съдържанието и целите на провежданите в РКИЦ събития с български деца и ученици с голяма степен на вероятност отразяват тези промени в руската образователна политика. Тези промени изразяват ценности, чужди на българския народ и противоречат на демократичните и хуманистични ценности на ЕС. Родителите и учителите, освен че трябва да бъдат информирани, трябва да изразяват изрично съгласие (родителите), МОН трябва да контролира подобни прояви с присъствие на свои експерти или по друг начин", заключи тя.

Няма данни МОН изобщо да е наясно с дейностите, които се развиват в РКИЦ. Министерството, както и Регионалното управление на образованието са сред сезираните институции във връзка с посещението в РКИЦ на децата от детската градина. Засега реакция от тях по сигнала няма.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?