Quantcast
Религията върши работа за политическа (зло)употреба | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Религията върши работа за политическа (зло)употреба

Борисов си купува престиж с пари и привилегии за изповеданията, а Сидеров търси избиратели с призиви за теократична държава
2 105
 Архив/Фейсбук на Волен Сидеров
Преклонението пред църквата и духовенството стана класически лицемерен ритуал на родните политици.

Религията трудно намира място в българската политика – поне откакто заглъхнаха битките за имоти и легитимност между различните лагери в православното и мюсюлманското изповедания. За последно темата навлезе в парламента през 2019 г. Тогава ГЕРБ и ДПС прокараха законодателство, с което отсрочиха дълговете на Главното мюфтийство – и така предизвикаха огромен скандал заради съмненията, че действат по команда от Турция. Фракционни борби и лобиране за държавни пари – с това комай се изчерпва присъствието на религията в българската политика.

Разбира се, да не забравяме и външните прояви на религиозност, които станаха толкова популярни сред новата управленска върхушка след 10 ноември 1989 г. Смирен поглед, запалена свещ в църква, целуната ръката на духовник – всичко пред камери, естествено – това стана класически лицемерен ритуал на родните политици. Премиерът Бойко Борисов години наред дарува манастири и църкви, понякога с милиони левове накуп, като реверанс към църквата, вярващите и „Началника” (наскоро от ГЕРБ се похвалиха, че правителствата на Борисов са изхарчили 105 милиона за вероизповеданията в страната и в чужбина през последните 6 години - от парите на данъкоплатците, вярващи и атеисти). Обикаляше храмовете и по време на коронакризата, при това без маска, с което си заслужи глоба от здравните власти. В свое оправдание уверяваше: „Без Господа нищо не може да се направи.” Наистина ли вярва, че при подобна показност религиозните му чувства изглеждат искрени?

Очевидно целта на Борисов е да печели престиж за себе си и партията си

като раздава пари и несправедливи привилегии на изповеданията (като даваните им многомилионни държавни субсидии и отсрочката на дълговете на Главното мюфтийство). Както и да поддържа образа на ГЕРБ като християндемократическа партия, каквато формацията претендира да бъде. „ГЕРБ е партия, която вярва в християндемократическите принципи. Нашите корени са в християнството, семейството и традиционните ценности, които са изключително важни в днешния несигурен свят” – така се самоопределя управляващата партия в своята политическа рамка. Това е декларация, която герберите по тактически съображения не обичат много да си припомнят – откакто Борисов започна да твърди, че в партията имало „десетки хиляди мюсюлмани”. Други политически актьори обаче – като вождът на „Атака” Волен Сидеров, нямат такива спирачки и прилапват изцяло религията за целите на своята агитация.

Сидеров – като правоверен български националист с проруски наклонности, винаги е обръщал особено внимание на православието. В зората на политическата си кариера той ухажваше Светия синод с обещания, че ще лобира в парламента за някои основни приоритети на църквата – въвеждане на вероучение в училищата, подобряване на социалното положение на свещениците, мерки срещу проникването на алтернативни духовни учения в България и др. Макар че говореше гръмко по тези въпроси, в крайна сметка водачът на атакистите не направи нищо. Така остави впечатлението, че показно се кланя на олтара на българския национализъм, в който револверът и камата се преплитат с кръста още от времето на Левски.

Сега обаче – в залеза на своята кариера, скаран (отново) със своите съюзници от НФСБ и ВМРО, Сидеров се нуждае от нещо, което да го удържи на политическата сцена. Така в средата на 2020 г. се появи проектът му „Атака – За Православна България”. В него Сидеров на практика поставя идеологията на партията си на религиозни основи. Нещо повече – иска същото за цялата държава и общество, дотолкова, че да превърне страната в теокрация. „ ... трябва задължително в законодателните комисии на Народното Събрание да участват като експерти богослови и специалисти по Закон Божи, чието мнение и експертиза да бъде задължително взимано впредвид преди внасяне в пленарна зала”, прокламира политикът. Звучи почти като събрание на аятоласи, нали? Православен обет вместо Хипократовата клетва в медицината, Свети Архангел Михаил вместо „езическата Темида” в правосъдието и въвеждане на смъртно наказание на принципа "Който нож вади, от нож умира" – такива промени са нужни според Сидеров, за да възприеме българското общество „съвършената ценностна система, която представлява Православието”. Той стигна дотам, че се обяви срещу светската държава, която определя като „една манипулация на основа атеизъм”. Накратко казано, с подобна доктрина

 

„Атака” на практика се превръща в първата изцяло религиозна партия в България.

 

Засега всичко описано по-горе остава в рамките на Фейсбук пропагандата. Сидеров залива социалната мрежа с постове, в които повтаря, че ако тръгне по пътя на православието, България ще се превърне в рая на земята. Неколцината му депутати обаче дремят по парламентарните банки – досега не са направили и най-малко усилие да претворят православните принципи в законодателство. Това доказва, че страстната реторика на новоизлюпения „православен политик” е само въдица, която той протяга към отчаяните от традиционните партии избиратели – с надеждата да налови достатъчно шарани, които да му осигурят някаква тежест в политиката.

Остава да видим колко ще се подведат на изборите – както преди години се подвеждаха, когато той пробутваше „Планът Сидеров” с 500-те лева минимална пенсия. Прогноза е трудно да се направи. Не бива обаче да се забравя, че Българската православна църква е една от малкото институции у нас (наред с армията), които се ползват с относително високо обществено доверие – напук на скандалите за имоти, неморално поведение и връзки с бившата Държавна сигурност. Ако църквата се радва на уважение, въпреки всичко, тогава защо и Сидеров да не успее да припечели допълнителни гласове, като се отърка в православието?

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Викове "Оставка" и "Мафия" стреснаха Борисов

23.01.2021

Обновена

21571 65
Художникът на Б.Б. и тръбата: И Тициан е рисувал по поръчка

22.01.2021

4081 56
ГЕРБ започва да набира кандидати за депутати

22.01.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

4188 40

Коментари

Яни-Янаки

В Светото Евангелие, когато се говори за църквата, много често се обсъжда категорията на фарисеите. Фарисей е синоним на лицемер. И много често  Христос ни предупреждава да не бъдем като тях, да не бъдем като лицемерите.

 

В глава 6 на Евангелието на Матей Исус ни казва:

 

2.И тъй, кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците. Истина ви казвам: те вече получават своята награда.
3. А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната,
4. та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.
5. И кога се молиш, не бъди като лицемерците, които обичат да се спират по синагоги и по кръстопътища да се молят, за да се покажат пред човеците. Истина ви казвам, те вече получават своята награда.

 

Антей

 

Да продължим мисълта на колегата Яни-Янаки - ✌️ ❤️

 

От политиците днес, никой освен Борисов и Сидеров, не говори публично за приобщаване около православието. 

 

А трябва и се налага.

Крещящо се налага да се говори и прави защита на и около православието.

 

Питайте истинските богослови преподаватели и изследователи да разкажат, че 

 

Православието най-много се доближава до истинското учение на богочовека Христос, когото два пъти в годината целия свят славно почита - Рождество и Възкресение. Факт.

 

Колкото до "употребата на религията", нали не сме забравили, че клетвата на българските народни представители и правителство" е в присъствието на патриарха и Библията.

....

 

Ако се харчат неправомерно някакви средства за църквата - всеки ще си носи последствията.

Неизбежен закон:  каквото изпратил - такова получил.

 

⚓️

Meto_ot_Interneto

Да, да и освен това БПЦ е терористична организация.
Как не се намериха журналисти да коментират в тоя вестник изявлението на мюфтиите в България в подкрепа на ердоган и на ислямските главорези във Франция? Страх ли ги е?

Forza NATO

Не разбирам смисъла и информационната нужда от сия статия.

 

Общинският съветник Болен е плеснал нещо у Фейса и афторът, в секуларен порив, е решил да припомни съществуването му на всички, които блажено са го позабравили?

Уж критика, а всъщност тайно популяризиране? Коварно, афторе, коварно!  

 

А инак, по повод поредното ювелирно заглавие, може само да се отбележи, че абсолютно всяко нещо на този било стар и грешен, било брейв и ню свят може да свърши работа за политическа злоупотреба.

Людмил Илиев
снимка на Людмил Илиев
Аз пък не виждам смисъла в иронията ви. Единият пръска пари наляво и надясно, за да си купи индулгенция от общественото мнение, а другият проклетисва светската държава. Защо да не се напише това?
Forza NATO

Благодаря за пояснението.

Няма никаква причина да не се напише това, както и всяко друго нещо, което мислите и отговаря на редакционната политика.

 

Констатацията ми относно статията обаче не беше в насока универсалното "защо (пък) не", а "защо да" и, вторично, защо под това заглавие, което се надявам, че не е нужно да коментирам в повече подробности. 


Изложените от Вас две интерпретации на добре познати, широко обсъждани и напълно ненови поведенчески особености (единият... другият...), не ме убеждават в обективната и актуална потребност от публикацията. 

Явно сме на различно мнение.

Людмил Илиев
снимка на Людмил Илиев

Вие сам си дадохте отговор. Интерпретациите ми са "ненови", защото поведенческите особености на въпросните лица също са "ненови". Години наред вече пишем едно и също с различни думи, защото ни управляват едни и същи политици, които ни създават едни и същи проблеми. Какво ново можем да измислим?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Лично аз не вярвам в никакви догми (религии) ...

Памфуций
снимка на Памфуций

Единият пръска пари наляво и надясно, за да си купи индулгенция от общественото мнение, 

Това пък какво значи? 

Да оставим настрана спорния въпрос за "пръскането на пари", защото според мен нито заплатите за свещениците, нито поддръжката на храмовете е "пръскане на пари". Но Борисов използва всяко разпределение на обществен ресурс за реклама, както своя, така и на ГЕРБ - защо случаят с отделените пари за БПЦ и Мюфтийството да правят изключение? Още повече, макар "пръснатите" по БПЦ пари може и да му носят някакво одобрение (по принцип одобрението към самата БПЦ се движи под и около 50%), то парите за Мюфтийството, може би не носят чак толкова ползи, да не говорим, че откриват фронт за националистическа спекулация по темата. Да напомня атаките на БСП по темата, вкл. разсрочените дългове на Мюфтийството. 

Борисов си е избрал образ на някакъв мелез между Омуртаг и Петър на днешна България и си го следва. Но това не означава, че средствата за вероизповеданията са "пръснати пари".

Посочените в статията "105 милионаза вероизповеданията в страната и в чужбина през последните 6 години - от парите на данъкоплатците, вярващи и атеисти не са "пръснати пари" - това прави по 17 и половина лева на година средно. Натякването, че се плащат от всички данъкоплатци - вярващи и атеисти, е манипулативно и провокира противопоставяне между вярващи и атеисти. С данъци, събрани от София и Варна, се плащат разходи в с. Долно Уйно, Кюстендилско, с данъци от здрави и прави хора се плащат разходи за хора с увреждания, с данъците ни биват подпомагани над 300 български училища в чужбина. Това не са "пръснати наляво и надясно пари". 

Людмил Илиев
снимка на Людмил Илиев

Не се отказвам от думите си, както и да ви звучат. Да, парите са пръснати, защото няма начин да разберем дали наистина са отишли за това, за което се твърди, че са дадени. От правителството казват, че някаква сума е отишла за ремонт на църква или манастир - но така ли е наистина? Къде е публичният отчет, който да го потвърди? Вероизповеданията са като черни кутии - нямаме идея какво се случва вътре. Докато скандалът не ни плесне в лицето - като с дълговете на Главното мюфтийство.

А това, че Борисов ползва публичен ресурс за лична и партийна реклама, въобще не означава, че в конкретния случай трябва да махнем с ръка и да си кажем - еми, да, той Бойко така винаги си прави. Сметка трябва да се държи за всяко левче, а не да плачем после, че държавата била ограбена.

Колкото до негативите, които ГЕРБ са отнесли за помощта за мюфтийството, в този случай можем само да гадаем какви са били действителните съображения на управляващите да предприемат такава действително непопулярна стъпка. Да си припомним как хората на Ердоган започнаха да се хвалят пред избирателите си, че си поговорили с колегите в София и спасили мюфтийството от съдебните изпълнители. Може там да се крие заекът.

Памфуций
снимка на Памфуций

Не се отказвам от думите си, както и да ви звучат. Да, парите са пръснати, защото няма начин да разберем дали наистина са отишли за това, за което се твърди, че са дадени. От правителството казват, че някаква сума е отишла за ремонт на църква или манастир - но така ли е наистина? Къде е публичният отчет, който да го потвърди? Вероизповеданията са като черни кутии - нямаме идея какво се случва вътре. 

Де да беше за това статията, ама не е! По въпроса - чл. 25 от закона за вероизповеданията. Налага се уточнение, че БПЦ има местни поделения, които подлежат на регистрация , съответно също са на този режим - митрополиите, ставропигалните манастири и други. 

===

Но понеже в статията сте споменал за проникването на религията в иначе светската държава, макар и само в контекста на Сидеров, струва си някой да погледне и чл. 10 на Закона за вероизповеданията, където е записано, че "Традиционно вероизповедание в Република България е източното православие. То има историческа роля за българската държава и актуално значение за държавния и живот. Негов изразител и представител е самоуправляващата се Българска православна църква, която под името Патриаршия е правоприемник на Българската Екзархия и е член на Едната, Свята, Съборна и Апостолска църква."

А защо направо не бяха цитирали целия символ на вярата?! Това е светска юридическа регламентация на догматични и духовни връзки, които в сърцевината си са мистични. Какво става, ако БПЦ-Българска Патриаршия изпадне в схизма? Българската държава ли става оценител и гарант доколко православна е православната ни църква? Излишно е да казвам, че текстът беше формулран от д-р Иван Желев , който ръководеше Дирекцията по вероизповеданията по онова време, за да подпомогне Св. Синод (на патриарх Максим и подкрепен от патр. Вартоломей) в борбата с отцениците. Но това по същество поставя легалния статут на БПЦ в зависимост от каноничните връзки със Вселенската патриаршия!   

 

Предводител на ...

според мен нито заплатите за свещениците, нито поддръжката на храмовете е "пръскане на пари".

Хм.

Бих искал да видя събраната от вярващите сума за тези 6 години, както и приходите на църквата за същия период.

Сетне да разберем като как и за какво се харчат парите от тези приходоизточници.

Щото буквално онзи ден дарих пари за ремонт на храма в асеновградско село (то вече е събрало над 120.000 лева), сигурен съм, че после скапанякът Николай в комплект с Дебелия ще си приписват заслугите. Да не говорим, че този храм, както и повечето в района, го има благодарение на крал Джордж Пет ...

Памфуций
снимка на Памфуций

Чиранското земетресение 1928 , с. Избеглии? Т

Предводител на ...

Йеп, Св. Троица ...

Памфуций
снимка на Памфуций

По повод Чирпанското земетресение в доста села и паланки забележително липсват отбелязани некои имена от гнилия Запад, който както знаем люто мрази българите и България. 

Предводител на ...

Там барем си има табела. Но например на сайта на община Станимака тази информация липсва, макар да се отбелязва възстановяването на храма. 

Предводител на ...

Впрочем 👌 за Людмил Илиев, че не само не забранява коментарите под статиите си, а в този случай дори влиза в дискусия с тях. За разлика от някои нарциси.

Людмил Илиев
снимка на Людмил Илиев
Благодаря ви. Реших, че е добре авторът да има връзка с читателите си. Можем да научим нещо едни от други.
wreckage
снимка на wreckage

да, тоест, не, фсъщност де да знам, така малко се объркват ролите, щото афторът става читател на коментарите на читателите си, а читателите се обръщат на нещо като афтори и нещата застрашително се лашват към релативизъм, фкоето нема нищо лошо, само дето е донякъде дезориентиращо, което по принцип од ена страна е кофти, но од друга е горе-долу ок, като му свикнеш и въопще докъде бех стигнал, а-а-а да, фсичко тва нема големо значение...май.

Не съм сигурен.

Людмил Илиев
снимка на Людмил Илиев

Няма страшно, светът и без това е толкова объркан.

Baskerville
снимка на Baskerville

Тикварианството е новата конфесия.Няма свещеници а унтершарфюрерин като Слава фон Kupfermine

velocio
снимка на velocio

С извинение към автора, ето същата гледна точка, но по-добре формулирана...

 

https://www.reduta.bg/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd-%d0%b0-%d1%81%d1%83%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%be-%d0%b3%d0%bb%d1%83%d0%bf/

Яни-Янаки

За мен, БПЦ живее живот в служение на Бога, но е откъсната от народа си, от неговата трагична участ и липса на надежда за едно по-добро бъдеще.

 

Такова служение на Бога отрича само себе си, защото Нашият Спасител  изрично е казал, ако искате да Ми служите, служете на Моите по-малки братя, бедните, безпомощните....

Влез или се регистрирай за да коментираш