Медия без
политическа реклама

Няма сделка на ГЕРБ и ДПС, настоява премиерът

Борисов се впусна в спомени за Възродителния процес, за да оправдае опрощаването на дългове на мюфтийството

09 Март 2019
Илияна Кирилова

 

"Не сме се договаряли с ДПС за Закона за вероизповеданията. В ГЕРБ също има десетки хиляди мюсюлмани. Няма да правим компромис с темата за етническата толерантност. Аз съм участник във Възродителния процес като 27-годишен командир на батальон. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато от мен зависи нещо. Най-добре държавата да плаща на вероизповеданията, за да няма намеса отвън". Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на Осмата академия на женския актив на ГЕРБ във Велико Търново.

 

"Ако помолим БНТ да извади архивни кадри, да видите каква трагедия беше. Хиляди, стотици хиляди кервани от български граждани, само че с друга религия. Нямаше кой да им гледа животните. Командироваха учители от страната. Ужасно чудовищно време, сътворено от БКП/БСП. 1 кв. м им даваха да си сложат покъщнината. Моята майка като ме изпращаше с автомата, военната униформа и кубинките, видя с очите си българи с различна религия да се гледат и да искат да се убиват. И понеже тогава бяхме във Варшавския договор, а Турция в НАТО, щеше да стане тук началото на голямата война", впусна се в спомени Борисов 

 

"Цял живот съм бил биткаджия. Искам да се спася от това. И да дърпаш бабички по границата, не е голямо геройство. Има и здрави мюсюлмани. Иди дърпай тях. На жълтите павета е много лесно",каза лидерът на ГЕРБ, намеквайки за ексвицепремиера Валери Симеонов.

"Ние казваме - опрощават се дълговете. Когато Дянков искаше за Българската православна църква да направим същото, му казах: "Има началник, който да решава тази работа. Ти не се бъркай", поясни премиерът. И уточни, че правителството дава милиони за манастири и черкви.

"В това отношение игра не бива. Толкова е гадно, че ще ни върнат векове назад. И когато парите идват от съседни държави и то не само за мюсюлмани. Ние можем да се прегръщаме и целуваме, но разузнаванията още работят. Искаме да тръгнем на чисто и вече всеки да си оправя финансите", обясни Борисов. Той уточни, че на тази тема няма да си замълчи, защото се приказвали неверни неща.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?