Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разбиването на ГЕРБ във Видин тепърва предстои

Ако Цветан Цветанов създаде партия, ще го подкрепя, казва бившият кмет на града Огнян Ценков

СНИМКА: Личен архив
Огнян Ценков е кмет на община Видин от 2015 до 2019 г., издигнат от ГЕРБ. Роден е във Видин през 1963 г. Завършил е СОУ „Цар Симеон Велики“, Видин (1981) и специалност „Телевизионна и радиотехника” във ВНВУ „Васил Левски“, Велико Търново през 1985 г.

- Г-н Ценков, защо хвърлихте партийната книжка и се отказахте от членството в ГЕРБ?

- Това е въпрос на лично решение. Член съм на партия ГЕРБ от 2010 г., а от 2013 г. съм ръководител на общинската организация във Видин. От тогава работих всеотдайно за каузата на ГЕРБ, създадох и организирах партийната структура в общината заедно с колеги. През целия този период работих с много стойностни и достойни хора, за което им благодаря. Позициите ми се разминаха с принципите на партията след местните избори през есента на м. г. Всичко, което се случи тогава, определям като предателство спрямо мен, както от морална гледна точка, така и спрямо записаното в партийния устав.

- В какво се изразява предателството?

- Имаше сериозна провокация срещу моята кандидатура за кмет на община Видин на миналите избори. Развиваше се теза от областния координатор и народен представител Владимир Тошев, че не съм желан от ръководството на партията. Имаше срещи на национално ниво, като задавани въпроси какви са причините да не съм кандидат. Не ми беше отговорено и в крайна сметка се оказа, че твърденията на Тошев не са верни. Защото именно ръководството на партията – Изпълнителната комисия, след проведените процедури и общински събрания, на които бях единодушно номиниран за кмет на Видин, определи мен за кандидат на партията. Дори и Тошев присъства на тези събрания и гласува в моя подкрепа.

Междувременно в предизборния щаб започнаха да пристигат сигнали от граждани, че Владимир Тошев ги привиква и ги уговаря да не гласуват за мен, а за д-р Ценков, кандидатът на коалиция СДС. На местния вот Тошев участва само в откриването на предизборната кампания, след което изобщо не се появи.

- Добре, но може ли само един човек да е в дъното на тази криза? Казвате, че ръководството е на ваша страна, а някой еднолично дерибейства във Видинско.

- Това беше и моето недоумение. Доста време не вярвах в тези сигнали. Но те започнаха да пристигат и за други членове на общинското ръководство. В крайна сметка сигналите се потвърдиха и на тържественото заседание, когато новоизбраните общински съветници и кметове полагаха клетва. Тогава бях кандидат за позицията председател на общинския съвет във Видин. От 12-те общински съветници и най-голямата група, която декларира, че ще гласува за мен, в крайна сметка получих само 7 гласа. Действително не предполагах, че един човек ще има такова сериозно влияние и че само той може да определи резултатите от избори. В крайна сметка какво се получи?! Подадохме сигнали до ръководството на партията, от там ни се отговаряше, че няма да бъде допуснато подобно поведение. Между първи и втори тур на изборите се разви и внушението, че не съм аз кандидатът за кмет, излъчен от ГЕРБ, а е д-р Цветан Ценков. Имахме очаквания, че ще бъда подкрепен по някакъв начин от ръководството, за да се прекъсне това внушение, но не се получи.

В същото време постигнахме високи резултати на тези избори, защото чувам, че някои развиват тезата, че не сме се представили убедително. Напротив! На първи тур бях водещ и имах резултат от близо 6 700 гласа, които до момента не бяха постигани като резултат на първи тур. Имаме и най-голямата група общински съветници – 12 души.

Когато някой говори, че сме изгубили изборите от СДС, а не от БСП, както чувам напоследък от представители на ГЕРБ, нека първо да се запознаят какво се случва тук. СДС беше коалиция от 6 партии и че на първи тур имахме най-добри резултати. На балотажа се случи прегрупиране на субектите, които участваха конкретно в този вот, и спечелването му от коалиция СДС се определи от БСП. Защото преливането на гласовете в подкрепа на кандидата на СДС беше благодарение на гласовете за БСП. Много познати, а и не толкова познати хора, ме срещаха и казваха, че са изпращани групови SMS-и, с които се призовавало да се гласува за кандидата на СДС.

- Разбирам причините за напускането ви на партията, но има още 47 души, които също се отказват от членството си в ГЕРБ. За първи път има такова масово напускане на една организация на партията?

- Подобни явления и процеси продължиха и през последните месеци. Опитите за внушения, че едва ли не тук нарочно се организира нещо и че съм бил сърдит. Но ако аз съм сърдит, защо другите си подават заявленията за напускане?

След изборите д-р Ценков се припознава от ръководството на ГЕРБ като кмет на партията. Последва реваншизъм спрямо служители на общината, спрямо кметове, които след тези избори, поради промяна на законодателството, не са на изборна позиция, а трябва да останат кметски наместници. А хората от съответните места искат те да останат на поста си, събрани са и подписки. Обещано им е от д-р Ценков да бъдат проведени местни референдуми, но всичко това не се случва.

В началото на декември имаше среща с ИК и националното ръководство, където присъстваха доста членове от Видинската организация. Беше заявено, че ще бъде отстранен Владимир Тошев, а за областен координатор ще бъде определена Албена Георгиева. И това не се случи. Бяха освободени и дългогодишни служители на общината във Видин, включително и представители на БСП, тъй като са работили добре с мен през мандата ми като кмет. От 22-ма избираеми кметове в моя мандат, само трима бяха на ГЕРБ. Повечето бяха на БСП и други партийни формации. С всички работех еднакво. Аз им казвах, че по време на избори се проявява партийна принадлежност, спазвайки законодателството.

- Доколкото разбирам, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е знаел за случващото се при вас. Какво предприе той?

- Запознат е, тъй като нещата тръгнаха още от миналия август.  Но сега кметът Ценков дори твърди, че хора се освобождават от общината по нареждане на депутата Тошев. Имало и списък. За каква принципност може да става дума?! За всичко, което се случва, не само лидерът, но и ръководството на ГЕРБ знаеше. Борисов присъстваше на срещата през декември, за която споменах. Пред нас обяви, че ще бъде отстранен Тошев, което не се случи.

Започна реваншизмът и тормозенето на хора, които са работили за ГЕРБ. Голяма част от тях не са и партийни членове. За какъв морал и за справедливост можем да говорим? Депозирах си оставката от ръководния партиен пост още през ноември, но като не се получи впоследствие очакваното от нас справедливо отношение и най-вече след смяната на Албена Георгиева от  длъжността областен управител, а на нейно място бе сложен човек, който няма нищо общо с ГЕРБ, катализира решението ми. Другите хора, които подават заявление за напускане, по някакъв начин са потърпевши от тези процеси.

- Да не би да нарочно да се извършват тези неща, за да се разбие Видинската партийна организация?

- Мисля, че е само началото на процеса. Не е важно дали са 50, 48 или повече души, а са важни причините, за които говоря.

- В тази връзка имате ли някакви разговори с бившия зам.председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който и създаде партийните структури?

- С много хора имам разговори и отношения. Нямам никакво намерение да се крия, не се притеснявам от нищо. През целия си житейски път съм бил принципен. Като кмет на общината през 4-те години постигнахме с екипа ми много успешен мандат. Значимите проекти, финансовото стабилизиране, културните събития, подобряването качеството на живот, намаляването на безработицата – за 4 г. намаля от 14 на 7%.

Другият фактор, който предизвика недоволството и броженията сред членовете и симпатизантите на ГЕРБ, е тиражираното обединение между ГЕРБ и СДС, особено в общинския съвет. Това е подмяна на вота на избирателите. Бяхме избрани мажоритарно и накрая да се прави едно обединение като математически сбор и да се гласуват решения, които не са удачни, не са законосъобразни и не са в полза на видинските граждани, е грешно. Пример – в ученическото общежитие да бъдат настанени строителни работници срещу 3 лв. за легло на нощувка, което взриви обществеността. И особено на фона на евентуална опасност да бъде унищожено това общежитие, което е съвсем друга институция с други цели.

- Какво ще предприемете оттук насетне?

- Има добри отношения с много хора. Не само с Цветан Цветанов, за когото ме попитахте. И с г-н Михаил Миков, примерно. Той е единственият политик, който е излъчен от нашия край и направи нещо съществено за него, включвайки Видин в градовете Ниво 2, благодарение на което реализираме проекти за над 38 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“.

Цветан Цветанов, който познавам като организатор на партийните структури на ГЕРБ, също имаше много положително отношение към Видинския регион. Винаги когато сме имали нужда от подкрепа, той се отзоваваше. С него напоследък имах няколко разговора. Единият по поръчение на Борисов, че аз ще бъда кандидат за кмет след всички интриги и провокации, а вторият път, след като се разбра, че губя на балотажа през ноември. Беше възмутен и учуден какво се случва. Познавайки Цветанов, знаейки, че е много отговорен, съм сигурен, че ако той създава партийна формация, ще бъде с удачна и полезна платформа. И аз ще подкрепя един такъв проект, ако бъда поканен в него.  

 

Още по темата