Quantcast

Медия без
политическа реклама

Приключи най-евтиното пътуване в София

Новите тарифи бъркат допълнително в джоба на онези, които разчитат на талони и кратковременни карти

Илияна Кирилова
Новите билети за време в градския транспорт на София се очаква да се появят в началото на 2023 г.

Ще получат ли софиянци справедливи цени в градския транспорт след пускането на електронната система за таксуване на пътниците, която работи от около година? За нея живеещите в града платиха близо 100 милиона лева с ДДС чрез данъците си. Това е основният въпрос след окончателното гласуване в Столичния общински съвет на променените цени на превозните документи, които бяха предложени след старта на споменатата т.нар. тикет система. По-модерното дигитално таксуване, което вече може да се случва чрез банкови карти, смартфони и с мобилно приложение, вдъхнови политическите групи в СОС да предложат различни варианти за нова ценова политика на Центъра за градска мобилност. Общинската фирма прибира приходите от картите и билетите. Впоследствие нарочна работна група селектира тези варианти и внесе част от тях за одобрение от софийския парламент. Финалните дебати и гласуването бяха на последната сесия на СОС за това лято.   

Общинарите, които предлагаха нови тарифи на превозните документи, масово уверяваха, че нямат намерение да вдигат цените. И че целта им е да се изработи справедлив модел на ценообразуване в градския транспорт, който да мотивира всеки столичанин да се качи в него. Ако обаче се погледне крайният резултат, ясно се вижда, че новите цени на билетите в София де факто представляват увеличение за немалка част от сегашните и от потенциалните бъдещи ползватели на обществения превоз. Ръстът засяга основно онези хора в града, които сега са негови ползватели по-рядко, но все пак сравнително редовно. Поради което те предпочитат еднократните билети, а не абонаментните карти. Проучванията на ЦГМ показват, че в момента инцидентните пасажери пътуват преди всичко с талони за 10 возения, всяко с цена от 1,20 лв. В метрото те се зареждат в пластмасови карти, а в наземния транспорт се продават като хартиени кочани. По данни на ЦГМ такива пластики и кочани днес използват около 10% от пътуващите.

 

В новите тарифи на ЦГМ билетите от 1,20 лв. вече липсват, като не е предложена тяхна ценова алтернатива

 

Така регулярният билет от 1,60 лв. се превръща в най-изгоден вариант за по-рядко пътуващите софиянци. Същите вече изчислиха, че по този начин цената на пътуването за тях се вдига с над 30 на сто. Сега остава да се види дали в бъдеще тези пътници ще си купят карти, както се надяват политиците в СОС, или ще предпочетат други форми на придвижване - например автомобилите.

Новата ценова политика нанася удар и по джоба на тези ползватели на градския транспорт, които в момента пътуват с месечна карта за една линия. Нейният безименен вариант е с цена 28 лв., а персоналният – 23 лв. Както „Сега“ вече съобщи, в предложението за бъдещите цени тези карти също липсват. Мотивът на вносителите е, че въпросните карти се ползват за ходене и връщане от работното място и че през останалото време техните притежатели не използват метрото, тролеите, трамваите и автобусите. Управляващите от ГЕРБ лансират тезата, че в новия вариант са осигурили заместител на месечните карти за една линия в лицето на годишната карта за всички линии от 365 лв., която вече ще може да се купи разсрочено на 3 вноски (150 лв., 120 лв. и 100 лв.). Зам.-шефът на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков няколко пъти каза, че с разсрочването картата за 365 дни излиза на годишна база на сходна цена като месечната. Във форумите и в официалния сайт на София обаче много столичани му отговориха, че за тях разлика от 23 лв. до 30 лв. на месец е значителна, особено когато в семейството трябва да се купят две и повече карти. 

От всички предстоящи нововъведения в градския транспорт най-голямата управляваща група в София – коалицията ГЕРБ-СДС, се похвали специално с предстоящия старт на новите билети за време. Отново както „Сега“ вече писа, те ще бъдат два вида – 30+ и 60+, а очакванията са да се появят в обращение от началото на 2023 г. По-краткият билет, чиято продължителност ще е 30 минути или до края на започнало пътуване преди 30-а минута, ще струва както и досега– 1,60 лв. По-дългият пък ще е с продължителност 60 мин. или до края на започнало пътуване преди 60-а минута. Неговата цена ще е 2,20 лв.

Вносителите на доклада за новите карти и билети – представителите на управляващото мнозинство Зафир Зарков от ГЕРБ, Прошко Прошков от СДС и Карлос Контрера от ВМРО, както и Борис Бонев от „Спаси София“, който в други случаи почти винаги е в опозиция, изтъкват като основно предимство на новите е-билети за време това, че с тях ще може да се сменя повече от едно превозно средство. Много столичани обаче опонираха, че с е-билет за 30 мин. те не виждат никакъв шанс да пътуват дори на две превозни средства. Това се отнася особено за по-отдалечените райони на София, които се обслужват от една автобусна, тролейбусна или трамвайна линия. В периода за обсъждане на новите цени в общината бяха получени голям брой становища, че краткият билет за време трябва да трае поне 45 мин., за да може пътникът да се възползва от обещания бонус. „Проблемът на новите билети за време е, че разписанията на градския транспорт са направени с безумни интервали. В момента той просто отчита дейност в делнични дни след 19:40 ч., както и в почивни дни. Ако по зимни разписания човек има някаква вероятност да се придвижи за 30+ мин., при летните разписания това е невъзможно. Билетите за време трябва да са с валидност поне 45+ мин.“, написа софиянката Росица Иванова до СОС. „Билетът 30+ не върши никаква работа. Аз и много други хора чакаме автобус по 10-15 мин. Така в едната посока ние влизаме в интервала от 30 мин. В обратната посока обаче не влизаме, защото след първото чекиране следват пътят и чакането“, допълни Тереза Бойкова.

Така излиза, че с новите цени политическите групи в софийския парламент ще ощетят сериозно пътуващите с билети, опитвайки се да им продадат абонаментни карти. Дори когато те не са нужни на определен вид пасажери. Както „Сега“ писа, по отношение на картите СОС наистина възнамерява да въведе доста нови възможности. За разсроченото плащане на годишната карта вече стана дума. Освен това от 1 септември би трябвало да започне да се предлага новата годишна младежка карта за всички линии с цена от 250 лв. или срещу 25 лв. на месец. От нея ще могат да се възползват всички на възраст до 26 г., независимо от това дали учат или работят. Отново от есента учениците и студентите ще могат да купуват наведнъж и годишна абонаментна карта. Предвижда се и пускането на карта „Родител“ – месечна карта с цена от 10 лв., с която родители на деца до 2 г. ще могат да ползват цялата транспортна мрежа. Нови превозни документи са още 24-часовата, 72-часовата и седмичната карта от понеделник до неделя. Техните цени ще са съответно 6, 15 и 20 лв. Новост ще е и правото за ползване на буферен паркинг с превозен документ от наземен транспорт, а не само с метрото. Все улеснения и привилегии за хората, които имат нужда да си купуват по-дълговременни абонаменти.  

 

Още по темата