Медия без
политическа реклама

Парите на съдебната власт се увеличават, но резултатите ѝ - не

За 4 години бюджетът на магистратите е увеличен двойно, като спецсъдиите ще получат 16 заплати

Илияна Кирилова
За 2021 г. съдебната власт разполага с 851 млн. лв.

Съдебната система може да е нереформирана, главният прокурор може да е недосегаем, но от 2016 г. насам бюджетът на третата власт се е увеличил почти два пъти. Догодина системата ще разполага с 851 млн. лв. И ще ги изхарчи все така непрозрачно, както от години прави. През 2016-а бюджетът ѝ е бил 518 млн. лв. (Виж в таблицата как са се променяли числата.)

Най-чувствително е увеличението в прокуратурата. За догодина тя има 330 млн. лв., като през 2016 г. тръгва от 200 млн. лв. Повече от двойно са скочили парите на Върховния административен съд - от 12 на 25 млн. лв. За разлика от него Върховният касационен съд, оглавяван от недолюбвания от управляващите Лозан Панов, е започнал 2016 г. с 16 млн. лв., а за догодина ще има 22 млн. лв.

Съдилищата получават за 2021 г. 434 млн. лв. Което е със 166 млн. лв повече от бюджета им за 2106 г. 

Осезаемо е увеличението за Висшия съдебен съвет и за Инспектората към него. Кадровият орган има 52 млн. лв. за догодина, през 2016 г. бюджетът му е бил 12 млн. лв. При ИВСС съотношението е 9,8 млн. лв. срещу 3,7 млн. лв. преди 4 години.Този състав на ВСС е напълно в синхрон с управляващите. Опозицията в него е толкова крехка, че гласът ѝ се чува слабо. Властва лобито на главния прокурор. Инспекторатът през годините се превърна единствено в регистратор на забавянето по дела и инструмент за преследване на инакомислещите съдии. Това би могло да обясни увеличението на издръжката и на ВСС, и на ИВСС.

Този път безпрецедентно поисканото от Висшия съдебен съвет и даденото от правителството съвпадат.

 

Цялото увеличение обаче ще отиде за заплати.

 

Разчетите на съвета предвиждат, че спецсъдиите догодина ще вземат не 12, а 16 заплати. Колегите им съдии в натоварените съдилища ще получат по три бонус заплати. А всички, работещи в съдебната система - общо 14 352 души, ще получат увеличение от 10%. 

В мотивите към законопроекта за държавния за 2021 г. се казва, че 79 млн. лв. от увеличението от 105 млн. лв. спрямо 2020 г. ще отидат за индексиране на заплатите, които по закон са вързани с възнаграждението на заетите в бюджетната сфера. Основната заплата на най-ниското ниво в системата е над 2000 лв., а на най-високото - над 4000 лв. Вземат се пари за дрехи, за прослужено време. Винаги има и бонуси. Това е логично. Съдебната власт трябва да предлага добри условия, за да се минимизира корупционният риск.

Но българската съдебна система живее извън социалната реалност. На 19 ноември ВСС гласува три заплати бонус за специализираните магистрати и служители. Останалите магистрати ще получат по една заплата за Коледа. Излиза, че спецсъдиите и прокурорите ще вземат поне по още 1000 лв. на месец, ако бонусите им се разделят на 12, колкото се обещава на медицинския персонал, който е на първа линия в пандемията в момента. 

Бонусите за специализираното правосъдие заслужават специално внимание. И ако да си спецсъдия означава да си много по-добре платен от колегите си, които са обикновени магистрати, далеч не значи да си най-натоварен, или най-бърз. Заради бързината на работата не може да страда качеството, разбира се, но и ненаписани с дълги месеци дела не са точно синоним на справедливо правосъдие. Лично председателят на Апелативния спецсъд Георги Ушев например от февруари пише решението по делото срещу бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков. На бившия член на Висшия съдебен съвет и настоящ апелативен спецсъдия Галя Георгиева ѝ трябваха 11 месеца, за да напише решение по делото за длъжностно престъпление срещу бившия шеф на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев. Всъщност, ако в спецсъда беше толкова трудно и непоносимо, членове на миналия състав на ВСС като Галя Георгиева и Магдалена Лазарова нямаше да изберат кариерният им бонус да е точно назначение като спецсъдии. 

Ако се върнем на бюджета за догодина, от мотивите на финансовото министерство се вижда още, че

 

с 5 млн. лв. се обезпечава Бюрото по защита при главния прокурор.

 

17 млн. лв. са предвидени за въвеждането на електронното правосъдие.

Както "Сега" наскоро писа, бюджетът на спецбюрото на Иван Гешев скача от година на година. В същото време всичко около бюрото, което е на пряко подчинение на главния прокурор, е държавна тайна. Бюрото, което е на първа линия при най-показните акции на държавното обвинение, има привилегията и да отговоря за сигурността на главния прокурор, който публично обяви, че се отказва от НСО, защото не вярва на службата.

През последната година бяха закрити десетки прокуратури, което би трябвало да означава спестени административни разходи. Изглежда обаче означава просто повече пари, които главният прокурор може да разпределя. И да си отглежда бюрото по защита, което да показва мускули по време на акциите на прокуратурата. В този бюджет трябва да се предвиди обаче и перо за обезщетения, които тепърва обектите на тези акции ще печелят заради показността им.

Макар и да не го признава публично в докладите за дейността си, прокуратурата всяка година плаща милиони по дела за обезщетения по Закона за отговорността на държавата. По този ред компенсации търсят хора, които са обвинени и съдени, но в крайна сметка - оправдани. И колкото по-шумно е било делото, толкова по-солени са присъжданите обезщетения.

Докато тези теми са табу в съдебната власт, а данъкоплатците не се вълнуват колко плащат за прокурорската показност и намесването на държавното обвинение в игрите за политическо и икономическо надмощие, бюджетът ще расте за разлика от резултатите. ВСС, който винаги е съставен след политически пазарлъци за разпределяне на територия, ще продължава да е податлив на политическо влияние, а главният прокурор ще може да си управлява и изпълнителната и законодателната власт.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?