Медия без
политическа реклама

Особености на националния лов на руски шпиони и активи

След 2 години "епична битка" с руското влияние у нас България не може да се похвали с особени успехи

БГНЕС архив
Руският посланик Елеонора Митрофанова се чувства все по-добре в България

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова най-точно обобщи резултата от шумно рекламираната битка на управляващите с руското влияние у нас: "Не ме разсмивайте". 

И е права. Руската база в Камчия е по-голяма от военна база и си е все така руска. Руската църква в центъра на София е още по-руска и си функционира безпроблемно. Руският шпионаж става все по-дързък и внедрява в България дори нелегали. Поне 4000 руснака са все още български граждани, въпреки че са взели български паспорти при силно съмнителни обстоятелства. Български прокурори, които разследват евентуални руски престъпления у нас, са русофили и празнуват рождения ден на Сталин ...

Това е само част от фактическата обстановка след 2 години борба на цялата държавна машина срещу руския шпионаж, влияние и активи. Обикновено се действа по една и съща схема - шумно начало, голямо надуване на мускули в медиите, накрая - мижав резултат.

Най-добрата илюстрация е хиперактивността на новопръкналия се евроатлантик, ко-лидер на ДПС и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски. Той сутрин, обед и вечер сезира когото свари за каквото се сети, свързано с Русия - да се спират руските коли, да се спре интервю на Митрофанова по БНР, да се върне на България руската църква, да се забранят 450 проруски сайта, да се отнеме незаконно даденото българско гражданство на руснаци, да се забрани на руска телевизия да прави репортаж в България... Както мнозина се шегуват,

 

Пеевски скоро лично ще обяви война на Русия

 

Какво произтича от всичко това обаче? Едно голямо нищо.

Да вземем за пример историята с т.нар. Руска православна църква в центъра на София. Тя беше заключена от руското посолство, след като ДАНС изгони трима свещеници - предстоятеля архимандрит Васиан Змеев, който е руснак, както и двама свещеници, които са граждани на Беларус. Според ДАНС тримата са експулсирани заради дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на България. "Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в България в полза на руските геополитически интереси", обясняваше ДАНС на 21 септември м.г. 

Различни политици се изказаха, че е недопустимо "руската държава в лицето на посланик Митрофанова да затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх", че било каноническо самоуправство, че трябвало да се вземат мерки на държавно ниво. По едно време бе обявено, че патриарх Неофит е назначил и български свещеници, които да възстановят богослужението в храма. Те обаче така и не получиха достъп.

Няколко дни след заключването на църквата Бойко Борисов от ГЕРБ, Кирил Петков и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Делян Пеевски от ДПС пратиха сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с искане прокуратурата да провери чия е църквата.

Самата прокуратурата работи по проверката около месец и на 1 ноември м.г. обяви, че МРРБ трябва заведе дело за собствеността. Четири месеца по-късно такова дело няма. И всички млъкнаха.

Русия изпрати нов настоятел на Подворието на РПЦ - Владимир Тишчук, който е бил в САЩ и Виена, а изгоненият Васиан Змеев бе назначен за началник на руската духовна мисия в Йерусалим.

 

Безпрепятствено си работи и Руският културно-информационен център

 

в София.

Заради европейските санкции сметките му могат да бъдат запорирани и българското Министерство на външните работи би одобрило подобна стъпка. Това обяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която в рамките на парламентарния контрол отговори на въпрос на депутати от ПП-ДБ за закриване на центъра у нас. Много страни от НАТО и ЕС вече предприеха такива стъпки.

Габриел посочи, че основание за запор на сметките може да бъде фактът, че руският културно-информационен център в София е във функционална връзка с Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, т. нар. "Россотрудничество", а тя и ръководителят ѝ Евгений Примаков са в списъка на санкционираните от ЕС. Управителят на центъра е бил началник на отдел в "Россотрудничество". "В този смисъл и с оглед придържане на единна позиция на ЕС спрямо Русия и в контекста на усилията за справяне със системната международна кампания на Русия за дезинформация и манипулиране на информацията външно министерство би подкрепило замразяването на активите на "Россотрудничество", включително банкови сметки от страна на компетентните ведомства в Република България", посочи Габриел.

Тъй като Министерството на външните работи не било компетентен орган по прилагане на санкциите, Мария Габриел предлага да бъде приет нарочен нормативен акт, който да уреди правомощията и отговорностите на отделните институции на национално ниво с акцент върху замразяването на финансови активи... Така и не се разбра обаче защо до този момент това не е сторено, кой се води компетентен, защо самата тя не го е инициирала, след като е единствен вицепремиер. 

 

И заканите за национализация на руския коплекс "Камчия"

 

към момента се оказват просто вдигане на политически шум.

Преди повече от месец депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев обяви, че внасят в парламента Закон за международните ограничителни мерки, по силата на който държавата ще си върне комплекса "Камчия" от Русия, както и ще бъдат замразени руски имоти, собственост на санкционирани лица.

Загадъчният ваканционен комплекс край Камчия е нещо като московски анклав насред резервата "Камчийски пясъци". Инвеститорът - управата на Москва, незнайно как успя да докаже, че в резервата има "пустеещи земи", и през 2008 г. правителството на тройната коалиция разреши строителството. На 9 септември 2010 г. Бойко Борисов като премиер и Юрий Лужков, кмет на руската столица, прерязаха лентата на комплекса с особен статут. 

Санаторно-оздравителният комплекс (СОК) „Камчия” е разположен на около 300 декара, на 30 км от Варна, на брега до един от най-красивите плажове по Черноморието. В него има хотели, спортни зали, училище, конферентни зали, астрономически център.

 

Закон за международните ограничителни мерки, по силата на който държавата ще си върне комплекса "Камчия" от Русия, както и ще бъдат замразени руски имоти, собственост на санкционирани лица, ще внесат Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

"Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна. Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон", обяснява Мирчев. Той добавя, че законопроектът предлага и поддържане на публичен списък на санкционираните лица на интернет страницата на Министерството на външните работи, за да се гарантират правата на трети лица. Обявено беше, че ако има финансови средства или активи, министърът на финансите ще налага запор и възбрани върху това имущество по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Заповедта ще може да се обжалва, но това няма да спира изпълнението й. Към Министерския съвет ще бъде създаден Междуведомствен съвет по прилагане на ограничителните мерки, който ще се ръководи от външния министър или от посочен от него заместник.

И до момента обаче нищо от идеи не е внесено, а още по-малко е прието.

През последните години България започна да гони много руснаци, включително и дипломати, заради шпионаж. Преди година и половина бяха изгонени 70 души накуп от руското посолство. 

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание.  В посолството в София работят 114 дипломатически служители, което означава драстично орязване на персонала му.

Това обаче не намали капацитета на руския шпионаж в България. За това говори и обстоятелството, че наскоро бе разкрит служител на ГДБОП, който е предавал на руското разузнаване чувствителна информация не само от българските служби, но и от партньорски служби от страни от ЕС.

После ДАНС разкри руски разузнавачи-нелегали, представящи се за българи. Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности. Според придобитите данни, основната цел на присъствието на двамата, подвизаващи се в България като Денис Рашков и Диана Рашкова, е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на България. ДАНС им наложи забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз за срок от 5 години.

Не така активна е ДАНС обаче по въпроса с даването на българско гражданство на руснаци с фалшиви документи. Според депутата от ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов това е канал за инфилтриране на руски шпиони в Европа. Пред БНТ той посочи и "митичен човек", който се занимавал с осигуряването на този канал за български паспорти. "Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани, подават документите, пращат му ги по DHL, той ги подава в министерството на правосъдието и те стават български граждани. Това е конкретен случай, ето го човека. ДАНС е сезирана по този случай, има конкретни данни за раздавани пари и кой колко получава," разказа Атанасов. Той се възмути, че ДАНС неколкократно е сезирана за "безобразието, което извършват нейни служители, защото основната дейност по проверка на автентичността на документите за гражданство е на ДАНС". А от агенцията му отвърнали: "Ние имаме оперативен интерес, не се месете". 

Бездействието на прокуратурата пък се обяснява от разкритията на разследващия журналист Христо Грозев, че

 

в България има прокурори, които са членове на русофилски групи

 

и празнуват рождния ден на Сталин. "Има върли фанатици на режима на Путин, дори в прокурорската система. Това е разследване, което скоро ще пуснем. Говорим за прокурори, разследващи престъпления, свързани с Руската федерация в България. Те са членове на русофилски групи и празнуват рождения ден на Сталин. Повече - много скоро", заяви пред Нова телевизия Грозев. Предстои да се види какви ще са разкриията.

Така или иначе, всички тези истории ясно показват, че макар да е обявена за неприятелска държава от Русия, България не прави нищо, за да наложи ефективно санкции или за да отрази хибридни атаки от Москва. А руските дипломати, шпиони и олигарси си се чувстват прекрасно тук. Очевидно, че Москва не вярва не само на сълзи, но и на епичната битка с нейното влияние у нас. И има защо.

Ключови думи:

руски шпиони, шпионаж

Още по темата