facebook
twitter

Наблюдател

На Радев хем му се иска, хем не му стиска

Крайно време е президентът да спре да играе на дребно и да използва едно от силните си оръжия - инициирането на референдуми
4188
 Илияна Кирилова
Държавният глава продължава да се ослушва, вместо да подхване активни действия.

Изборите за Европарламента и местната власт за пореден път показаха, че засега е много трудно Бойко Борисов да бъде победен. Парадоксалното е, че ГЕРБ показва видими признаци на упадък. Но просто няма кой да се възползва от тях при хилавата политическа физика и на десните, и на левите му противници.

Затова толкова често погледите на онези, които търсят противотежест на властта, се насочват към фигурата на президента. Противниците на Борисов искат

 

някой да му отправи истинско предизвикателство

 

– и политическо, и институционално. Партийната опозиция е очевидно неспособна да застраши сериозно доминацията на ГЕРБ. Парламентът е подчинен или купен, съдебната власт – здраво контролирана. Кой остава? Ами, президентът.

Конституцията обаче казва, че държавният глава „олицетворява единството на нацията”. С други думи, той трябва да стои настрана от политическите спорове. Румен Радев, който близо 3 години заема поста, неизменно се придържа към тази трактовка и отговаря на критиките, че е партийно пристрастен с тезата: „Аз съм равноотдалечен от всички партии”. Много хубаво, но това не означава, че онези 2 милиона избиратели, които го подкрепиха през 2016 г., биха му дали и втори мандат, за да наблюдава като сфинкс как политиците вилнеят необезпокоявани. Тъкмо обратното. Мнозина очакват от него активна политическа позиция, при това конкретно срещу управляващите от ГЕРБ. И Радев много добре знае това.

Знаеше го още преди 3 години, когато влезе с подкрепата на БСП в надпреварата за „Дондуков” 2. На Корнелия Нинова, тогава едва закрепила се като лидер на левицата, й беше необходима голяма изборна победа. Решението й да подкрепи външен на политиката човек вместо партийна фигура беше изключително рисковано, но се отплати – Радев спечели с над 800 хиляди гласа преднина пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Без да има задкулисни договорки. Макар че впоследствие Борисов&Ко се опитаха да внушат, че едва ли не управляващите са отстъпили президентството на социалистите. Няма политик по света и у нас, който да е толкова глупав, че да даде на своите заклети врагове един от най-важните и авторитетни постове в държавата. Борисов не е глупав, а и практиката е показала, че той говори, че е дал нещо на някого, само когато не са му стигнали силите да го вземе или запази за себе си.

Тази схватка, която Радев спечели с подкрепата на БСП, предопредели веднъж и завинаги

 

състоянието на постоянна конфронтация,

 

в което се намират ГЕРБ и президентската институция. Борисов така и не се примири със загубата, която претърпя през 2016 г. Той обаче не желаеше да влиза в пряк сблъсък с новия президент и остави на партийни фигури и депутати като своя бивш партиен заместник Цветан Цветанов да водят битката с Радев когато и където се налага.

Стълкновенията започнаха още в началото на президентския мандат, след като държавният глава активно се намеси в подготвяната сделка за нови бойни самолети за Военновъздушните сили – стратегическо държавно решение с важни геополитически последици за десетилетия напред. ГЕРБ веднага отвърна на удара, като създаде парламентарна комисия, която да проучи дали Радев е оказвал натиск за избора на шведски изтребители „Грипен”. Това беше първият залп в една политическа и институционална война, която продължава и досега.

Две години по-късно държавният глава е 

 

единственият дразнител, от когото ГЕРБ не може да се отърве.

 

Нерядко успява да изкара от кожата и самия Борисов. „Румен Радев е опозиционен лидер, който не е казал една добра дума за държавата. Злобата и омразата му до такава степен преливат, че не е нужно да коментирам един опозиционен лидер!”, развилня се премиерът, след като президентът наскоро се изказа снизходително за хвалбите му по повод международния кредитен рейтинг на България. А преди говореше, че с държавния глава са „първи цигулки, които свирят в една тоналност, за доброто на България”. Неприятностите ги причинявали „беквокали” като Цветан Цветанов. Така че Радев определено се научи да удря Борисов, така че да го заболи.

 

Въпросът е: какво следва от това?

 

Словесните престрелки между президента и управляващите станаха толкова чести и банални като съдържание, че вече дори не предизвикват особен интерес (освен ако герберите не го заплашат с импийчмънт, както направиха в началото на годината заради позицията му по кризата във Венецуела). От сблъсъците им не произтича нищо съществено за обществото – само леки вълнички в застоялото блато на българската политика. Тресавището обаче се нуждае от нещо повече – от същинско цунами, което да го разтресе из основи. Тук обаче Радев се проваля.

Нищо от това, което държавният глава е подхванал, не е довело до сериозни политически последици, които да разстроят статуквото. Радев постоянно организира срещи, консултации, форуми, дискусии, кръгли маси и какви ли не други говорилни, на които разни хора, подбрани по неясно какви критерии, се разсипват от приказки за това какво трябвало да се направи, за да потръгнат нещата в България. След което темата заглъхва без резултат. И то не само защото правомощията на президента са мижави, но и защото той

 

няма навика да поддържа една тема

 

достатъчно дълго време, за да намери тя място в дневния ред на управляващите. Още миналата година например Радев започна консултации за избора на главен прокурор. След като проведе срещи със заинтересованите лица, темата бе забравена. За да се стигне до отказа на президента да подпише указа за избора на Гешев за нов главен прокурор, отново с неясни мотиви.

По същия начин протече дебатът за изборния процес. На него се отзоваха куп членове на ЦИК, които със задоволство обявиха, че изборите у нас преминавали перфектно. Изпълнителната и законодателната власт не му обърнаха внимание и никакви пороци в Изборния кодекс не бяха отстранени. Сега Радев се кани да провежда подобен форум и за промени в конституцията, засягащи съдебната власт. Ветото, което налага по различни закони пък, лесно бива преодолявано в парламента дори когато е добре мотивирано.

Затова е крайно време Радев да спре да се занимава с политика на дребно и

 

да смени радикално тактиката,

 

като се обърне към онези, които го поставиха на поста му – неговите избиратели. Ако действително иска да промени „политическата среда”, съдебната власт или нещо друго, което смята, че спъва развитието на страната, трябва да използва легитимността, която му осигуриха онези 2 милиона, гласували за него през 2016 г., и да започне да инициира референдуми, каквото право му дава законът. След като предшественикът му Росен Плевнелиев го направи, въпреки че беше издигнат от ГЕРБ, значи и той може. Даже има повече основания, тъй като Плевнелиев беше част от статуквото, на което Борисов е гарант, а Радев претендира, че иска да го разбие. При всички случаи на управляващите ще им е по-трудно да игнорират безпардонно искането за произнасяне на гражданите по различни въпроси, особено ако те са от голям обществен интерес. И не могат да го правят постоянно.

До края на мандата на Радев остава още малко време, за да реши той по какъв път да поеме. Онзи, по който върви досега, не го прави полезен за обществото.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутати бранят съдиите от обиди и тормоз

27.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

205
Проф. Герджиков: Лотарията не може да бъде монопол

26.01.2020

2330
Феновете на "Левски" предупредиха и държавата, и Божков

25.01.2020

3679 25

Коментари

Slava
снимка на Slava

Радев няма капацитет за друго, освен за "политика на дребно". Толкова са му възможностите и който го надценява, ще пие една студена вода. Законът му дава право да инициира референдуми, но не за всичко, а последната дума има Народното събрание. Справка - съдбата на референдума, иницииран от С. Трифонов.

ssto

 

Ние самите не се харесваме, а чакаме някой друг да ни обича и дори да се пожертва за нас.

Щом го искаме от другите, защо някой от нас не го направи?

 

Кажете авторе - изводите и предположенията в статията ви ли са причините за следствието обществена апатия? Дали няма други? Общественото съзнание е в кома, а обществената воля я няма. С какво да се работи? Обществената комуникация е насип от монолози.

 

При такъв разпад на общността само онези, които искат лично да се възползват от властта се бутат в нея. Нормален човек с такава неблагодарна работа не се наема - ще съсипе живота си и ще получи само хули.

 

Случва се да попаднат там и различни, като Радев, но какво да направи сам? В кръгова отбрана е.

Нормално е да се пази от провокации, разбирам го.

 

Прекалената предпазливост ни лиши от възможности. Дали бяха реални - не знам? Поне бяха нови идеи. Това му е проблемът на Радев - не умее да намира съмишленици и съюзници, а опонентите му си ги купуват и продават.

 

 

пустиняк

Авторът го е казал какво може да направи сам Радев - да предизвиква референдуми, които са в интерес на обществото. 

А иначе само си лае - Гешев бил такъв, бил онакъв, ама накрая подписа за главния прокурор.

Плевнелиев, дето бил чехльо, не подписа на Марковска за конст. съдия. 

 

 

ssto

Ако тезата, че общественото съзнание е в кома, е адекватна, какъв ли ще е резултатът от референдумите, може би - комичен?!

 

Разбира се, тази теза може да е една голяма глупост и колкото е съзнанието - толкова. Ние да си осигурим довода, че "народът така каза!", а че може да е казал нещо, с което да си вреди, е без значение. Важно е да си измислим обществена кауза и да я оглавим, нищо, че референдумите могат да блокират и без това оскъдните политически идеи, на принципа "щом е нефункционално, да умира".

 

Ами ако си имаме само това, нефункционалното?

Дали първо да не си отгледаме и възпитаме по-функционален заместник?

И това, с референдуми, дали ще стане?

letec55

Ако тезата, че общественото съзнание е в кома, е адекватна

 

Със сигурност тезата за комата на журналистическата съвест и достоиство е адекватна. ПИК не може лесно да бъде достигнат, но се почва от заглавията и се върви натам.

 

Умберто Жеко

?

 

чурапен е в  служба на онуй 1 от козяк 2 от бургаско.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

?

Уджаза на фактите.

kokaracho

Ако действително иска да промени „политическата среда”, съдебната власт или нещо друго, което смята, че спъва развитието на страната, трябва да използва легитимността, която му осигуриха онези 2 милиона, гласували за него през 2016 г., и да започне да инициира референдуми, каквото право му дава законът.

 

Законът не му дава право да инициира референдуми за промяна на съдебната власт:

 

ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

Чл. 9 ...

(2) Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси:

1. от компетентността на Великото Народно събрание;

2. по чл. 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, чл. 91, 91а, чл. 103, ал. 2, чл. 130, ал. 3, чл. 132а и чл. 147, ал. 1 от Конституцията;

3. за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски;

4. на държавния бюджет;

5. на правилата на вътрешната организация и дейност на Народното събрание.

(3) Не могат да се подлагат на референдум в тяхната цялост кодекси и закони, които уреждат изцяло материята в дадена област.

(4) Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация.

 

Законът му дава право да инициира национални референдуми, но решението за провеждането им е на Народното събрание. Прочитете си конституцията. 

Чл. 98. Президентът на републиката:

1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание;

 

И Плевньо не е предизвикал никакъв референдум, просто е издал указ за провеждането му, каквото задължение има.

Чичо Гошо

Майкооо, хубаво, че не си избрахме мамата на нацията! Представяте ли си? Кой щеше да е врагът, виновен за всичко? Премиерът, министрите му, депутатите му, кметовете му, приятелите му за белот?

Ужаст! КорНи се изтърка, съсела и Йончева избЕгаха в Брюксел, мамин прас е табу... Кметът на Долно Бучино? Шефът на КАТ-Мъглиж? Не стават. Путин? Може, ама и папо треба. Ц. Да е жив и здрав Радев, в цялата му декоративна роля, да носи отговорност за последствията от десетгодишното обладаване на власта от боко.

Сократ-май

На снимката - любимият му жест. "Ей такава риба хванах."

letec55

Да, скрила се в събраните му длани...

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Тц - такъф е г@за на...

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Напротив- президента много настъпателно и постоянно действа
letec55

Е ми точно затова трябва действията му да бъдат неглижирани и компрометирани. След толкова противоречащи на тезата му факти и думи, авторът на статията не е счел за необходимо да предложи барем един референдум по актуален за обществото ни проблем. Да го предложи с конкретен текст. 

nebenebe

Лесно се дава акъл, ама законите добри или лоши трябва все пак да се спазват. Радев има здрави нерви и много добре се изразява. Може и да предложи референдум. Но трябва много добре да внимава с въпроса/въпросите. Не бива да се допуска никакво двусмислие и разнородно тълкуване. Според мен въпросите не бива да са повече от два. Ние имаме нужда от двукамарен парламент, без да се надвишава сегашния брой дърдорковци. Без нова конституция няма как. Дерзай, Радев! Докато народът  е с теб.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Кой народ?❗️

я пак?

Ако не го бе натрапил Козяк?

Един резидент в служба на  амеиканският департамент.

Всяко действие е в служба на господарите му!

Яна

Колега добре би било Вие и агитката да уточните на кого точно е резидент Президентът. Освен ако не смятате, че сме си избрали двоен агент: на Раша и на Козяк. Вярно, че простотията по хората ходи, но е добре да има някакви граници.

nebenebe

На вас отдалеч може би ви се мержелеят нещата. Аз одобрявам президента Радев. Смятам го за човек с характер, не без кусури разбира се. Възлагам надежди на него и мисля, че втори негов мандат ще е от полза за България.

Ураа

Борисов не бил глупав??? Това виц ли е?

Виж че е хитър и има инстинкт за самосъхранение, е друг въпрос. ?

nebenebe

Хитрият човек мисли само за себе си.

Сръчко

За три години Радев не е свършил за 5 стотинки работа.

Нищо! Нула!

nebenebe

Добре де, ха кажи сега, кого да заколи най-напред. Зер Коледа наближава.

майор

Голема каша е в главЪта людмилова, нооооооого голема ?

Комай статУята е да се изтропат гербавите такова по Радев.

Яна

Тя целта е точно тази, но изпълнението е калпаво.?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×