Медия без
политическа реклама

Министърът на пътищата настъпи голямата мотика

Служебният кабинет изчете завещанието на Бойко Борисов, което накратко гласи: "Пари няма, действайте"

МС
Министрите Комитова и Василев са потресени от безобразните порядки във финансирането и контрола в строителството.

Страната е в пълен хаос, кахъри се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напоследък. Като "закова" диагнозата, експремиерът заклейми и виновниците  - "отровните партии на омразата". Борисов май не схваща, че основният виновник е той самият. Хаосът (синоним на тотална липса на ред и правила) не е цунами, връхлетяло изневиделица клетата ни държава. Неуважението към правилата, сиреч към закона, бе старателно насаждано от доскоро управлявалите. Това е особено видно в сферите "строителство" и "обществени поръчки", където "отровните" служебни министри откриха колосални безобразия и за ужас на бившето управление споделят "находките" си с обществото.  

Когато опитната архитектка Виолета Комитова пое поста на регионален министър, едва ли е предполагала

 

в какво тресавище ще нагази

 

Започнала уверено и с хъс работата си в МРРБ, напоследък тя звучи все по-уморено и минорно. Вероятно заради шокиращите детайли от това, което служебният министър завари по строителните площадки.

Оказа се, че у нас е възможно фирма да започне да копае за мащабно строителство, без да има строително разрешително. Проверяващи начело с Комитова се натъкнаха на серия такива обекти. Особено втрещяващи са случаите, когато липсва технически проект, но изпълнителят работи по трасето - като трите моста на магистрала "Хемус", за които съобщиха от МРРБ. Наскоро дирекцията за строителен контрол пък спря основния ремонт на пътя Ребърково - Лютидол - Ботевград, защото се оказа, че липсват протокол за откриване на строителна площадка и заверена заповедна книга. За нарушенията ще бъдат глобени изпълнителят, надзорната фирма и възложителят АПИ, съобщиха от министерството. Епизодът е емблематичен за ерата "Борисов" - строителните фирми са свикнали да не се вторачват във "формалностите", бързат да отчетат дейност, да пуснат фактури и да си получат парите, а надзорниците и държавните органи са си затваряли очите и за дребните "пропуски", и за едрите нарушения.

Покрай всичко останало Комитова откри, че фирмите в бранша

 

се делят на две основни касти - фаворити на властта и "роби"

 

Първите получават едрите парчета от мазната строителна "баница", а другите им стават подизпълнители. Първите взимат големи аванси още преди да са отворили проекта за обекта, вторите копаят, леят асфалт и търпеливо чакат някой ден да си получат "трохите". 

Още в началото на юни се разбра, че АПИ бави плащания за 600 млн. лева към строителни фирми, които са си свършили работата и чакат да им бъдат осребрени разходите. Пак по това време стана ясно, че държавното предприятие "Автомагистрали" е раздало авансово стотици милиони - вкл. и за изграждане на отсечки от "Хемус", за които дори още не са изготвени проекти, а реално строителството ще започне след години. 

С "Автомагистрали" предното правителство

 

прегази като валяк Закона за обществените поръчки

 

(ЗОП). Даде милиарди на държавното предприятие, а то експресно започна да ги споделя с частни фирми, които избра по някакви измислени "вътрешни правила". Директорът на "Автомагистрали" Стоян Беличев надменно обясняваше, че данъкоплатците нямат право да питат за какво се харчат парите им - било търговска тайна. Същото мънкаше и ресорната министърка Петя Аврамова, привиквана за обяснения в парламента. А шефът й Бойко Борисов изобщо не се вясваше в Народното събрание - предпочиташе седнал на пънче в гората да обяснава как агенциите за кредитен рейтинт оценяват високо България, сиреч мъдрото Му ръководство. 

Сега обаче Бойко Борисов е притеснен и има защо - валят разкрития за безобразията и прокуратурата вече не може да си затваря очите. Служебният финансов министър Асен Василев направи груба сметка - свършени са едва 17% от работата по АМ "Хемус", а 70% от средствата за довършването й вече са раздадени на изпълнителите. Василев установи и друго - не само "Автомагистрали", всички държавни фирми са били насърчавани да заобикалят "уморителните" обществени поръчки. От 2019 г. до идването на служебния кабинет публичните предприятия са сключили договори за доставка на стоки и услуги за над 20 млрд. лева, като за 8.6 млрд. лева не са били проведени търгове или конкурси по ЗОП. 

Комитова и Василев с изумление откриха, че за няколко месеца фамозната АПИ е възложила пътни ремонти за 2.9 млрд. лева - при положение че разполага само с 380 милиона за такива дейности. Това нямаше да се случи, ако имаше ясна програма за ремонтите, приложена към годишния държавен бюджет и публикувана на сайта на МРРБ и АПИ - с посочване на пътните отсечки, необходимите суми и график за ремонтите. Но такава програма няма и отдавна не е имало (което е заслуга на серия правителства, вкл. на Сакскобуррготски и на Станишев).

Истината е, че

 

хаосът отдавна е превзел държавата ни

 

и строителството е крещяща емблема на неуважението към правилата. Лошото е, че държавните финанси са завлечени в тресавището и измъкването от там е трудно, ако не и невъзможно. Онези 2.9 млрд. лева, които АПИ е наддоговорила за пътни ремонти, едва ли ще бъдат върнати. За тях има проведени обществени поръчки (отделен е въпрос е дали са били честни или нагласени), договорите са сключени и не могат да бъдат анулирани с щракване на пръсти (всяка фирма лесно ще осъди АПИ).  Министър Комитова призна - парите ще трябва да бъдат намерени и платени. Трудно ще е да се развали и заверата между "Автомагистрали" и частните й партньори за довършването на АМ "Хемус" - договорите са си договори, битият си е бит...  

Понеже поразиите с финансирането на пътното строителство се огромни и повсеместни, служебното правителство се обърка в ходовете си. Първо взе от "Автомагистрали"  400 млн. лева  - скромен остатък от милиардите за "Хемус", оцелели след раздаването на щедрите аванси за частните партньори, и ги върна в държавния бюджет. Но вместо за разплащане на ремонти и на ново строителство на шосета парите отидоха основно за "ковид мерки" и помощи. За ремонти останаха само 100 млн. лв. Сега правителството - редовно или служебно, ще трябва да търси други източници за покриване на поне част от трупащите се задължения към строителните фирми. 

Под напора на множащите се проблеми министър Комитова взе да уволнява - отстрани председателя на АПИ Апостол Минчев, раздели се със заместника си Тодор Анастасов, освободи Ивайло Денчев като член на управата на АПИ, след броени дни го върна и го повиши до началник на УС на пътната агенция. Според обясненията на министърката грехът на Минчев е, че зад гърба й е наредил повсеместно спиране на текущите ремонти - до второ нареждане, т.е. до намиране на пари. Уволненият възрази, че не е саботьор и че е съгласувал "мораториума" с Комитова. Тя призна, че са говорили с Минчев за евентуално спиране на ремонти. Но първо трябвало да се направи ревизия - да се прегледат договор по договор, за да се прецени кои обекти да се "замразяват" и кои не. Но такъв преглед изисква много време. Точно затова Минчев казва, че е предприел единственият възможен ход - "стоп" на всички дейности до намиране на средства.

Сега АПИ има нов началник, но 

 

дупката от над 2 млрд. лева

 

за възложените ремонти зее все така застрашително. Строителните фирми работят и не се оплакват, защото са свикнали да чакат до края на годината, когато правителството започва голямото околоколедно харчене, обясни Комитова. Така беше в ерата "Борисов" и преди коронавируса, но сега бюджетът има огромни разходи заради Ковид-19, заради увеличението на пенсиите и прочее, а и народът свали от власт главният диспечер на бюджетните мазнинки Бойко Борисов. 

Комитова съвсем "провеси нос" в последните дни, защото осъзна, че МРРБ и АПИ са до уши в тресавището - лоши или не, порочни или не, надписани или не, договорите със строителните фирми, подписани от предните ръководители, ще трябва да се плащат, каквото и да струва това на данъкоплатците. Въпросът е дали следващата управляваща конфигурация ще има желание и воля да разчисти батака и да сложи ред занапред, или просто ще настани своите "фирмени обръчи" на трапезата.

 

 

Още по темата