facebook
twitter

Наблюдател

Когато БСП се прави на ГЕРБ...

Без опозиция и без реален законодателен дебат мнозинството в парламента безпрепятствено ще си прави каквото е решило
2729
Фейсбук на Цветан Цветанов
Колкото и да твърди, че този парламент е „изчерпан“, че вече е „назрял“ момент за предсрочни избори, с отсъствието си  левицата улеснява управлението.

БСП взе „тежкото политическо решение“ (според Корнелия Нинова) и за втори път напусна парламента в рамките на 2 години. И какво от това? На ГЕРБ дори им идва дюшеш! 

Засега депутатите от левицата твърдят, че ще останат извън сградата на Народното събрание до ревизия на взетото решение от партийния пленум в неделя. Тогава лидерът Корнелия Нинова предложи, а след няколкочасови дебати бе подкрепена, но не без възражения, и депутатите от левицата излязоха от парламента като крайна мярка срещу гласуваните от управляващите промени в Изборния кодекс.

За да се върнат в пленарната зала, Нинова постави няколко условия на ГЕРБ – избор на нов състав на ЦИК, отмяна на „позорните“ гласувания от миналата седмица и връщането на преференцията в досегашния й вид, промяна и на текстовете, свързани с доминирането на управляващите в изборните комисии, както и започването на нов дебат по въвеждането на машинно гласуване навсякъде, не само в определени секции. БСП настояват и за връщане на предишния режим всеки да може да си търси правата с касационна жалба.

 

ГЕРБ практически изпълни две от исканията на социалистите –

 

внесе законопроект за отмяна на поправката, която обезсмисляше преференциалния вот, както и задейства процедура по избор на нова ЦИК, чийто мандат изтича в края на март. За останалите условия управляващите отказват изобщо да бъдат обсъждани, както и да правят каквито и да е отстъпки. Те започнаха да „тупат топката“, като отложиха обсъждането на проблема с преференциите до евентуалното вето  на президента, за което крайният срок е началото на март.   

Два дни по-късно Нинова потвърди, че БСП няма да се върне в парламента дори и при президентско вето. Все пак остави вратичка, че въпросът предстои да бъде обсъден в парламентарната група. Ако и тогава БСП не ревизира позицията си, ГЕРБ ще триумфират, че са се вслушали в президента, ще се съгласят с ветото и ще си приемат поправките на поправките. Не е лъжа, че те сами се окарикатуриха като абсолютни лаици в законодателния процес - след 10-годишен парламентарен стаж. Но парламентът е затова - опозицията да напомня всеки ден слабите места и издънките на властта. 

 Колкото и да твърди, че този парламент е „изчерпан“, че вече е „назрял“ момент за предсрочни избори,

 

с отсъствието си левицата улеснява управлението.

 

Защото без опозиция, без реален законодателен дебат, а такъв в последните няколко дни не се случва, мнозинството  безпрепятствено си прави каквото е решило. Елена Йончева, която отиде за малко в сряда в парламента, за да си прегледа пощата, също оправда липсата на социалистите с аргумента, че „няма политически субект, на който БСП да е опозиция“, както и че „няма политическа партия ГЕРБ, а групировка с един главатар и един вожд“. Т.е. след две години съвместен живот в 44-тото Народно събрание БСП внезапно прогледна и отказва вече да диша един въздух с тази групировка.

БСП не се включи в гласувания протокол за подкрепа на България за присъединяването на Северна Македония към НАТО, както и в дебата по президентското вето върху Закона за личните данни. Преди да вземат решението да напуснат парламента, социалистите имаха намерение да го подкрепят и да се „получи смислен дебат“ по въпроса с цензурата, който законът налага на журналистите. Дебатът така и не се случи.   

 

Но защо БСП се прави на ГЕРБ от 2013 г.?

 

Тогава, когато ГЕРБ загуби изборите, поседя малко в парламента и обидено напусна. Доколкото имаше парламентарни прения, те бяха между Цветан Цветанов и Делян Пеевски.  На 22 май 2013 г. изборът на временна парламентарна правна комисия предизвика неочакван скандал между двамата. 

 "Г-н Цветанов, как ще говорите за комисии? Имате ли срам да говорите? Първо ще дадете обяснение за СРС-ата и подслушванията! Вие уведомихте ли комисиите за това? Имайте срам, имайте срам!”, избухна Пеевски.  

Цветанов му отвърна, че за незаконните подслушвания нищо не е доказано. Гледал в YouTube видео от предизборната кампания на Пеевски, в което той пита избирателите: Страхува ли ви ГЕРБ? „Мога да ви кажа, че ние не се страхуваме от вас, защото ние сме принципни!", заяви тогава Цветанов.

След още няколко такива сблъсъка ГЕРБ реши хич да не влиза в парламента. Тези случки за малко открехнаха завесата на едни други "надпартийни" отношения по линията Борисов, Цветанов, Доган, Пеевски. Последното, което чухме тогава по този въпрос, беше, че Пеевски искал да убие Борисов, затова станал шеф на ДАНС. На ГЕРБ му беше много удобно да не влиза, за да остане тази завеса спусната. Иначе все някой от двата лагера щеше да си изпусне пак нервите в пленарната зала и публиката да чуе неща, които не бива дори да си мисли. 

Корнелия Нинова предпочита силовия подход в политиката, но не е от полза на БСП да напомня с поведението си герберските тактики. А и не се задават масови бунтове, така както се случи през 2013 г. 

Дали червеното ръководство си дава ясна сметка за това? След три месеца предстоят избори за евродепутати, които Нинова определи като „изключително важни“ и че през спечелването им минава пътят към властта. Явно БСП започна предизборната си кампания, без да е готова за евроизборите. Не е ясно какво точно иска да каже БСП на Европа, не е ясно дори какво казва на Партията на европейските социалисти, докато харесва повече Орбан, не е наясно и кого ще сложи в листата си за евродепутати. Тези неясноти ще бият все повече на очи, защото партията всъщност предпочете да се занимава със себе си.

 

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Корнелия Нинова: ГЕРБ опитват да спечелят служебна победа

24.05.2019

5301 142
Партийната субсидия е по-голяма гавра, отколкото мислехме

24.05.2019

Людмил Илиев

3600 5
Политиците ни излъгаха, че отиваме на евроизбори

23.05.2019

Людмил Илиев

1868

Коментари

торбаЛан

БСП се прави на Герб от 2013, а Герб през 2013 се правеше на БСП през 2012. Забравихте вече, че станишев пръв извади БСП от парламента през онази година, за да сваля правителството няколко месеца преди изтичане на мандата му и предстоящата катастрофална загуба на парламентарните избори от страна на Герб.

Biberkov

Да, помним, ГЕРБ загуби изборите с 30% срещу 25 % на БКП. Катастрофа.

торбаЛан

Нали това обяснявам? Герб щеше категорично да загуби редовните избори, ако БСП не беше тръгнала да му сваля шортите  правителството​​​​​​. А след като му ги свали взе, че му направи едно м​​​​​​орално удоволствие.

rubstone

Никакъв "дебат"не може да има в това нс. По добре да бойкотират toва не е парламент, а посм ешище. И без това герберастите си правят каквото си искат, безсрамно се извъртат на обратно ако вожда им заповяда... От къде на къде бсп трябва да ги легитимира. Извън нс до месец ще има парламентРна криза и нови избори

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Това е стратегическа грешка на БСП - да напусне НС. По две причини поне.

 

На първо място, не сме в 90-те на миналия век. Сега хората не виждат като определящо съдбините на държавата ни кой ще владее НС, кой ще бъде МП. Важно е, интересуват се хората, но я няма истерията на 90-те.

 

В НС може и да не се регистрираш за сесията. Па после можеш да се регистрираш за нещо си друго. Там си гъвкав, много гъвкав, ако си опозиция. И имаш нещо важно, за което се борят мнозина - парламентарна трибуна.

 

П.П. А да се правят паралели с шебешките изпълнения на ГЕРБ от 2013-14 е много тъпо. Нищо общо, ако щеш и като осигуряване на кворума.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Ся чакам часовничката Слава да ни обясни нещо за комунизма.

mi6osp.

Този парламент няма да издържи без БСП повече от месец-месец и половина.

Дори и затова , че останалите в него може да отсъстват по график, който ще определя ЦЦ.

Ако БСП бе останало, всичко щеше да продължи както досега.

Защото ГерБ и ОП не са политици, а мутри и милиционери.

 

торбаЛан

След месец и половина ще се пишат в лятна ваканция. Или Великденска. 

LEFT

mi6osp👍👍👍

Амене Менема

Точно аз не съм адвокат на БСП, но критиците на тази партия да решат кое от двете е вярно: а) БСП са никаква опозиция и само посещават НС без полза, или б) БСП развързва ръцете на герп, като напуска НС.

Не може да твърдите и двете.

RanBosilek
снимка на RanBosilek

ние твърдиме, че комунягите от бекапе са безполезни и потенциално вредни за българския народ, поради което на избори пак ще пийнат дръвцето, заедно с двата файтона техни фенове

wreckage
снимка на wreckage

ние твърдиме

Од стила на твърдението мога да претположа, че вие сте Цецо/Пешо/Боре Гъзо, но не и Джопето.

Magi

Няма никакъв смисъл опозицията да стои в НС. Защо да дават легатимация на некадърността на герб. Нека да цъфнат ярко , за тези които не са разбрали още , колко са некадърни и неуки. Вижте го само тоя на правната комисия, ама той човекът нищо не знае и не може.Насаждането на мнението в медиите , че БСП не са алтернатива е дълбоко погрешно и манипулативно. Алтернатива са в сегашния момент не зависимо, че на някои това  не харесва. Десните които не могат да наберат 2%, ако мислят за страната ще подкрепят опозицията в НС за да махнем това крадливо и продажно правитество. Иначе и да влезнат в НС , герб ще им види сметката, както във второто правителство на Б.Б. Иначе  журналистката е много объркана и в голяма грешка. Сега Цецко си държи речи в НС, никой не му дюдюка / освен тия пред екраните , които може и да го попържат/.

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Когато двама правят едно и също, не е едно и също. Бесипето могат да смачкат мушмули на килограм за метър. Толкова 😂

Влез или се регистрирай за да коментираш

×