Медия без
политическа реклама

Кметската сергия все още е пуста

Два месеца преди вота няма кандидати, да не говорим за програми...

Два месеца преди вота Ваня Григорова един от многото полукандидати.
БГНЕС
Два месеца преди вота Ваня Григорова един от многото полукандидати.

ПП и ДБ отнесоха доста хули относно кандидат-кмета си в София, обаче едно нещо не може да им се отрече - вече са издигнали човек. Защото кандидатите в страната се броят на пръсти. На сергията е пусто. И въобще не иде реч само за ПП и ДБ. Кметски избори без кандидати за кмет - такава е ситуацията два месеца по-рано.

Единствено в Пазарджик надпреварата е придобила нормални за периода контури (състезават се настоящият кмет Тодор Попов, Петър Куленски от ПП, областният управител от времето на Радев Трендафил Величков, общинският съветник Чавдар Чавдаров; най-вероятно и достигнатият балотаж преди 4 години Благо Солов).


Другото е нищо
 

В София (освен Васил Терзиев), Ваня Григорова е полуиздигната, Вили Лилков на 90%. В Пловдив, Варна, Русе няма кандидати, по 1 са в Бургас (Константин Бачийски, ПП) и Стара Загора (председателят на общинския съвет Мария Динева, "Народен съюз"). На още 2-3 места ПП каза име, настоящият кмет се е самообявил, или бившият областен управител... Такова е положението в 265 общини. Говорейки за партии обаче, следва да се отчете

 

едно голямо изключение

 

Налице е формация, която още от пролетта официално обяви кандидати; и вече ги има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Кюстендил... - "Възраждане". Издигането на кандидати тогава, когато му е времето, популяризирането им, а също и на приоритети от националистическата формация - срещу тоталната липса при останалите - това до момента е най-ярката черта в партийната конкуренция за местния вот.

Понеже все пак в медиите валят имена, е нужно да се направи уточнение: личното желание или номинация от структури не значат издигане; в следващите седмици на едни места

 

ще изпадат фигури, другаде - ще се роят

 

В БСП например общинските конференции нямат значение, на финала Нинова драска с големия молив. Бойко Борисов пък ще съобрази с взаимоотношенията в "сглобката". Така някъде може да видим двама кандидати на БСП (както Варна 2019 г.), или пък ГЕРБ да не се натегне тук-там в името на коалиционната заедност (Пазарджик, Добрич 2015 г.). С една дума - два месеца преди вота, когато всичко следваше да е ясно, нищо не е ясно.

Това не е нова ситуация, разбира се. Стара практика е час преди финала на регистрацията водеща партия да не знае кого ще регистрира в съответната община. Хаосът при листите е винаги още по-драматичен. Играят личностни взаимоотношения, олигархии, пари... Но сегашното положение е интересно в два контекста. Първо,

 

уж на терена имаме нещо ново, промяна някаква

 

И нейните формации щяха да правят нещата честно, прозрачни, културно - в името на гражданите. Не стана. Вторият момент е вече споменатият - стройният партиен живот на намиращата се в подем "Възраждане" се неглижира от конкурентите, а и политическите наблюдатели. Няма да е чудно, ако накрая настане всеобща изненада за нещо, което се е развивало пред очите на всички.

Но чисто партийните проблеми, сметки или тегоби на отделните кандидати са малкият проблем в картината. Големият е, че не остава време за същинската част от кампанията (каквато би следвало да е) - предизборните програми.

 

Една програма следва да се представи, дискутира,

 

нещо от отпадне, друго да се добави... - в диалог със симпатизантите и по-широкия обществен кръг. Кога точно ще се случи без кандидати?! Отделно, и по самите претенденти следва да се работи (реалност, образ, минало...), защото хората винаги имат въпроси - и за това няма време. Всичко това не значи, че изборите няма да излъчат триумфални победители и вечно "ограбените от мафията" неудачници. Ще има, разбира се

 

"у!, а! долу!, горе!" - 

 

лумпенизираните агитки ще си крещят. Но отново ще е за сметка на смисъла в политиката, какъвто трябва да е - изборът на хора и програми да се състои информирано с водеща роля на гражданите. При това не на тия граждани, за които имена и програми нямат значение (въпросната лумпениада, похлупак на партийните гърнета). А на останалите 99%.

За безсмислието допринасят и лансираните теми, доколкото ги има. Извинявайте, но ако споровете за местните избори се въртят около съветските паметници и Путин, то по-добре да си пуснем да слушаме релаксираща филипинска музика. Не знам каква е тази музика, вероятно и вие - но със сигурност ще е по-смислена от точни тия спорове за местните избори.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата