Медия без
политическа реклама

Кметската доктрина "Ах, мирише!" не е висока класа

Рано е за оценки, но при някои нови кметове се забелязват неприятни черти

30 Ноем. 2023
Благомир Коцев и Методи Байкушев се усмихват, без да имат много поводи за усмивки.
FB/Методи Байкушев
Благомир Коцев и Методи Байкушев се усмихват, без да имат много поводи за усмивки.

Твърде рано е за оценки на новите кметове от ПП-ДБ. Но има неща, за които не може да се чакат 100 дни - култура на поведение, комуникация, (само)усещане за какво-как, доколко следва (да се направи)...  Те са базата, която предопределя не само въпросните дни, но и управлението по принцип. Затова е добре тези кметове да се поправят навреме, ако наистина ще носят промяна.

Иде реч за видимите и невидими нишки, изграждащи онова, което наричаме

 

"ниво на поведение"

 

Или пък "висока летва", "ниска летва". При все, че завареното наследство изисква време за ориентация, към момента не се загатва за висока класа:

Кметът на Варна Благомир Коцев се оплака, че кабинетът му в общинската сграда миришел лошо. Стените - надрани. Портретът на Левски бил немарливо закачен зад вратата. Вече - висял срещу него. Кметът на Благоевград Методи Байкушев простена, че... картините в кабинета били изчезнали, тежка  миризма на цигари се била пропила. А, и портретът на Левски, да не забравим - сложил го лично.

И на двамата излиянията бяха сътворени идентично - във "Фейсбук". Колко точно наблюдателната публика следва да е наивна, за да не вдене, че идва реч за общ пиар подход? При това немного умен -

 

далеч от важните въпроси,

 

чрез примитивна тема спрямо примитивни зрители? Въпросите са реторични. Но жанрът "Воня и картини" бе обогатен и с IT eлемент. Байкушев: "Поредица от кметове не са ползвали компютър". Коцев: "Параметрите на много от компютрите не отговарят на минималните изисквания за инсталиране на Windows 10 и Windows 11". Все пак най-интригуващо остана как точно са надрани стените (от мъжки нокти ли, женски, животински...). И степента, в която разсейват отговорните люде.

В общи линии Коцев се справи с тежкия ураган на 18 и 19 ноември. Но той определено сгафи с премълчаното намерение да удължи бедственото положение до 3 декември. Не спомена публично две стои заповеди. До ден днешен не е обяснил нищо по въпроса, макар че продължителността на едно бедствено положение е пряко свързано с това кой, как, колко харчи обществени пари - а Коцев от сутрин до вечер се кълне в прозрачност. Байкушев пък, навръх снежната бура на 26-и, се обърна към съгражданите си така: "Вечеряйте приятно и спете спокойно". Имало кой да се грижи вече за тях!  Малко по-късно токът спираше, деца и възрастни от община Благоевград бяха откъснати от света.

Преди благоевградчани да седнат и похапнат, се случи друго. За него нямаше "Да ви е сладко!" - за председател на общинския съвет бе избран Радослав Тасков (ВМРО). Той

 

оглавяваше органа през всичките кметски мандати на ГЕРБ -

 

в съюз с партията. А при избирането му сега ПП-ДБ не издигна кандидатура. Нямаше кумова срама. Освен това лично Байкушев сложи за заместник по образованието и бизнес развитието (чудничък ресор) Боряна Шалявска - фамилията е много популярна в града като твърде близка до бившия кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов. Край морето пък със зам.-кметовете се играе тука има - тука няма. Липсват официално съобщени нови имена. Което не пречи на бившия зам.-областен управител Павел Попов небрежно да си "чукне" на фейсбук профила длъжността. А във вторник в прессъобщение за бедственото положение между другото да бъде споменато, че зам.-кмет е и Диан Иванов (познат като адвокат на дружеството на Коцев в комплекс "Хоризонт"). На фона на това, не щеш ли, на първа линия са част от старите зам.-кметове. Борят бедствието, включително отговорникът за митичната варненска инфраструктура Христо Иванов. Въобще във Варна стават едни неща, дето не са за разправяне - широко в града се коментира

 

липсата на кметски екип, на прииждащ хаос

 

Чува се дори как кметът вече сколасал да се оплаче на началници в София, задето местни журналисти не го харесвали. Следва да се повтори - рано е за оценки. Доста има да се рие след предишните управления във Варна и Благоевград. Но без манталитет и класа, най-много новите кметове да се заринат в своя купчина.

На някого всички тези критики може да му се струват дребни. Но поводът е поднесен точно от въпросните лица. Впрочем, Коцев бе областен управител, Байкушев - депутат. Не изглежда да са без информация, данни. Още от преди вота от тях се очакваха разкрития за далавери, корупция. Все още -

 

конкретни програми за управление, екипи

 

Вместо това - "Ох, мирише!".

В Пазарджик председател на общинския съвет бе избран току-що. В София няма още. Тоест кметовете там към момента не управляват изцяло. Затова засега следва да бъдат пощадени от критика. И все пак, не може да се подмине, точно във връзка с общинския съвет, че Васил Терзиев не успява да обясни добре за преговорите за председател - търсят ли се различни от Борис Бонев варианти с цел да заработи органа и т.н.

На финала уточнение. Доктрината "Воня и надрани стени" може и да е успешна - предизвиквайки умиление в структурите на ПП-ДБ-лели и тонове безплатни или платени възхищения в мрежите. Но е фал на старта според всеки нормален, среднокултурен и здравомислещ човек. За по-взискателните е обида.

Последвайте ни и в google news бутон