Медия без
политическа реклама

Как Кремъл използва "Хамас"

Евгений Кънев посочва 8 причини, заради които напрежението в Близкия Изток е много изгодно на Русия

09 Окт. 2023
Евгений Кънев е икономист и политически анализатор
БНР
Евгений Кънев е икономист и политически анализатор

Кремъл използва атаката на Хамас срещу Израел, за да промени доминиращата тема и да намали поддръжката и вниманието на САЩ и Запада към Украйна. Върху това акцентира във всекидневния си анализ американския Институт за изследване на войната (ISW). В него се казва, че руските власти продължават да използват нападението на Хамас за провеждане на информационна операция, насочена към намаляване на помощта на САЩ и западните държави за Украйна. 

Путин активизира няколко информационни операции едновременно - на първо място обвинява Запада, че пренебрегва конфликта в Близкия Изток заради подкрепата си за Украйна. 

Зам.-председателят на руския Съвет за сигурност заяви, че САЩ и техните съюзници трябва "да се занимаят с регулирането на израело-палестинския конфликт". Руското МВнР обвини Запада в блокиране на усилията, което е довело до ескалация на конфликта, възлагайки отговорност за сегашните бойни действия в Израел на Запада. 

Аналитиците на института отбелязват, че тезите на Кремъл са насочени към западната аудитория, за да се посее съмнение в нуждата да се помага на Украйна. По този начин руснаците искат да деморализират украинското общество и да му внушат, че Украйна ще загуби западната подкрепа, и внушават на руското общество, че Западът ще изостави Украйна. 

Аналитици предупреждават, че руската информационна кампания ще продължи и идните седмици. Някои руски военни кореспонденти вече са превключиха от темата "Украйна" на темата "Израел", като твърдят, че Западът вече не е с Киев. 

Българският икономист и политически анализатор Евгений Кънев коментира в профила си във Фейсбук в подобен дух конфликта Израел-Палестина и ролята, и ползата на Кремъл от него: 

"Мащабната атака срещу Израел по суша, вода и въздух е невъзможна без сателитна координация, която единствено Русия в региона може да предостави.

Има много причини Русия да е заинтересована от тази война.

Ето само най-важните:

(1) Израел има военно споразумение за защита със САЩ, което значи, че САЩ се ангажират да предоставят военна помощ на Израел - точно когато на Украйна е най-необходима.

(2) Срещу Израел бяха изстреляни хиляди ракети и ще са му нужни допълнителни или нови ПВО системи - точно както на Украйна в навечерието на готвената атака преди зимата срещу нейната енергийна инфраструктура

(3) Вниманието на света се отклонява от Украйна към Близкия Изток, където зверствата на палестинците срещу мирното израелско население не са по-малки от на руснаците в Украйна

(4) Русия вече призова двете страни за мирно уреждане на конфликта - евфемизъм в нейния речник, когато знае, че това е невъзможно. Но с това дава знак за своята геополитическа тежест в региона и че нейното участие - спомнете си тежкото й военно присъствие в съседна Сирия - е ключово.

(5) Москва още от 2015 г. провежда официални срещи между Хамас и други терористични групировки на нейна територия - като им предоставя дипломатическа и военно-техническа помощ. Всъщност, наблюдатели казват, че куките, с които палестинците са минавали през оградите, са същите като на руската гвардия.

(6) През последната година Кремъл наемаше палестински бойци за участие в Украйна срещу 350 щ.д. на месец

(7) Москва има десетилетни връзки с арабските съседи на Израел, която разглежда като американско прокси в Близкия Изток и срещу нейните интереси там - и сега активизира своето влияние, за да открие втори фронт срещу Запада.

(8) Напрежението в Близкия Изток вероятно ще вдигне още повече цената на нефта - което е цел на Путин в условията на намалени добиви и постъпления в руския бюджет.

(9) Смазването на агресията няма как да мине без жестокости спрямо и палестинското население, което вероятно ще охлади стоплените напоследък отношения между Израел и Саудитска Арабия - ключов играч, от чиято политика Кремъл силно зависи. Да припомним, че когато Саудитска Арабия играе със САЩ - Русия потъва, както загина СССР.

Всички се удивляват как така Мосад и израелските служби не са разкрили готвената агресия.

Има поне две вероятни причини:

(1) Цялата организация, планиране и подготовка да е извършена в Русия - където във военно време много по-трудно се пробива от чужда служба.

(2) Най-голямото разделение в обществото, откакто съществува държавата, причинено от корупцията на премиера Натаняху - БиБи (ББ). Който не блокира - както нашия ББ - съдебната реформа, а иска да направи такава - за да ликвидира независимия съд. С голяма вероятност неговите служби са били заети срещу неговите противници и масовите протести.

Както беше у нас през 2013-14 и 2020 г. Вие защо смятате, че нашият ББ е срещу смени в службите?

Защото във всяка една авторитарна държава, службите са основно ангажирани да опазват властта срещу “вътрешния”, а не въшните врагове. Затова и нашите са много докачливи, когато някой им даде слаба оценка - заради липса на факти за хванати външни агенти, вместо “хванати” разговори на партийни централи.

Да пожелаем успех на Израел, който точно преди половин век - октомври 1973 г. - отново бе изненадан от нахъсаните от Кремъл Египет и Сирия, но ги смаза за няколко седмици."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, Хамас