facebook
twitter

Наблюдател

Изключването на Орбан, което не се състоя

Влиятелните политици и силните политици се стремят да контролират, а не да унищожат Европейския съюз
2780

Спете спокойно, деца! Както виждате, никой не е тръгнал да руши Европейския съюз. Влиятелните политици и силните групи се стремят да го контролират, а не да го унищожават, защото той все пак си остава кокошката със златните яйца. Голям Лафонтен – показва как съдбата на човека зависи само от това дали у него ще надделее алчността или глупостта му. Ако човекът е по-алчен, отколкото тъп – кокошката ще живее. Ако се окаже по-тъп, отколкото алчен – кокошката загива и спира да носи златни яйца.

Още миналата седмица чакахме да видим какво ще се случи при срещата на ЕНП в сряда, 20 март, ще изключат ли "Фидес" заради чепатия ѝ лидер Виктор Орбан, заради плакатите с Юнкер и Сорос и заради „полезните идиоти“. Изключването пожелаха 12 партии.

Седмица преди остракирането председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер посети Будапеща за преговори. Какво се е случило на тях, какво е било договорено, ние няма как да знаем. Това, което излезе в медиите, бяха де факто някакви обли общи приказки. Но изглежда компромисна договорка е била постигната, защото дойде денят Хикс, Орбан не беше изключен, но членството на партията му беше „замразено“ със 190 гласа „за“ и само 3 „против“ – тоест решението е било договорено преди гласуването.

„Замразяване“ означава, че "Фидес" остава в ЕНП, обаче не присъства на партийни събрания, не гласува и не предлага кандидати за партийни постове. Ако това прозвучи някому ужасно, нека се успокои с мисълта, че то ще трае само два месеца, до май, когато ще се проведат изборите за нов европейски парламент. През тези два месеца едва ли ще кипи кой знае какъв вътрешнопартиен живот в ЕНП.

На практика въпросът за изключването на Орбан се отлага

Лицеприятност на отлагането се придава чрез образуването на тричленка – комисия в състав Ромпой, Пьотеринг и Шусел, – която ще разгледа „задълбочено“ проблема и ще докладва изводите си на партията след изборите. Към днешна дата остава само да се спасят честта и гордостта. ЕНП показа, че може от принципни позиции да отстрани свой член, а пък Орбан остави впечатление, че ще напусне партията, когато и ако пожелае самият той. Преди гласуването "Фидес" обяви, че ако бъде замразено членството ѝ, то тя сама ще напусне, но на пресконференцията след гласуването Орбан обяви, че ще остане до изборите за Европейски парламент (респективно до произнасянето на тричленката) и ще подкрепи Вебер за председател на Европейската комисия – види се, това също се е обсъждало от тях двамата в Будапеща.

И така, технологията е спазена: ЕНП не се лишава от 12 евродепутати (или колкото са там), които ѝ носи "Фидес", а пък "Фидес" не се притеснява как ще реагират унгарските избиратели през май, ако партията се окаже изключена от ЕНП.

Е? Кой иска да руши Европейския съюз? Ако през годините ЕНП е демонстрирала някаква устойчива обсесия, то това е да има най-голямата група в Европарламента. На всяка цена, привличайки всекиго, който я пожелае. От тази гледна точка всеки порив ЕНП да изключва членове и да се лишава от депутати изглежда подозрителен, козметична процедура за показване на идейна последователност. От своя страна "Фидес" се чувства достатъчно силна партия, за да има амбицията да лидира европейската десница, вместо да отпада от нея. Това е технологията на властта.

Обаче всяка технология, колкото и да е рафинирана, колкото и да е цинична, почива върху някакъв идеен фундамент. И именно тук в последно време се проявяват най-объркващите тенденции – субекти, от които очакваш да постъпят по един определен начин, постъпват по друг, различен и неочакван. И ето го най-големия въпрос:

На обективен или субективен принцип да подкрепяме?

Как да избираме кого да следваме? Заради това кой е той, откъде идва, заслужава ли доверие? Или заради идеите, независимо кой ги изразява в дадения момент? Помага ли прошката? Човек заради благоденствие ли живее или заради истина? Страданието допустимо ли е, или е нещо неприсъщо за човешката природа и трябва да се предотвратява при всички случаи и на всяка цена?

Въпросите станаха повече, но принципът е ясен. България не прави изключение и у нас ситуацията също е твърде интересна и поучителна. Както вчера писах по друг повод, объркването идва не от това, че един политически разлом (ляво/дясно) е изместен от друг (либерално/консервативно), а от това че вторият се наслагва, добавя се към първия, без да го премахва, и действащите разломи вече се два; противопоставянето не ни разкъсва на две страни, а на четири. И сега не се делим на леви и десни или на либерали и консерватори – на когото както му се хареса, – а на леви либерали, десни либерали, леви консерватори и десни консерватори.

Вижте: българските социалисти (бивши комунисти – наследство, от което не само не се отказват, но се и гордеят с него до степен, в която редовно се събират на Бузлуджа и си говорят на „другарю“), те са против миграцията, при все че би трябвало да са интернационалисти и да подкрепят страните и народите от третия свят, те са и против Истанбулската конвенция, въпреки че от тях се очаква да бъдат защитници на жената труженичка срещу „патриархалните останки от миналото“. Българската десница, онази най-тъмносинята и най-дясната от десните, застава рамо до рамо със зелените активисти и се опълчва срещу банкери и инвеститори, застъпва се за политкоректността и мултикултурализма, милее за малцинствените групови права.

Всичко ще придобие по-подреден вид, ако разположим българските политически сили в новата координатна система на двата кръстосани политически разлома. Според нея БСП е лява консервативна партия; ГЕРБ – дясна консервативна; ДПС (колкото и куриозно да звучи) – дясна либерална, а пък „Демократична България“ (и това не е никак куриозно) – лява либерална. Патриотите ли? Те са центристко-консервативни, въпреки инерцията да бъдат наричани „крайнодесни“. И изобщо не разбирам защо по цял свят наричат национализма „крайнодесен“, при положение че той е на практика социално движение. Може би защото често се поставя знак за равенство между „дясно“ и „нормално“.

В България има и идейни течения, които още не са елемент от властовото уравнение

Това са всякакви ултралеви, чегеваристи, комунисти и пр. Те са нещо като свръхконсервативни политически зилоти, които не отстъпват и на йота от марксизма-ленинизма, теорията за класовата борба и световната революция. Тук са и либертарианците – последните мохикани на истинския капитализъм, онзи със свободната конкуренция и гордото достойнство на предприемача. Тук са и… – хм, как да ги наречем: „аристократичните консерватори“, които връщат консерватизма си във времената преди буржоазните революции, съмняват се в достойнствата на демокрацията, не харесват републиката и са монархисти като родоначалника си Едмънд Бърк, самият той номинален либерал в тогавашния британски парламент. Тук са и всички популисти еднодневки, яхнали някоя модерна идея в последния ден на нейната слава, но те бързо залязват в народната памет.

Ако внезапно осъзнаете, че във вашата глава е бъркоч от всички тези идейни течения, не унивайте – точно това е нормалното състояние на нещата. Нещата могат да бъдат ясни, подредени и категорични единствено в богословието. Останалата човешка мъдрост е бъркоч и така трябва да бъде, защото когато истините са относителни, когато зависят от конюнктурата, тогава всяка гледна точка е легитимна.

Но май се отплеснахме, бяхме започнали да говорим за изключването на Орбан. Ако се абстрахираме от политическите игри и надцаквания между него и ЕНП, какво да изберем: личността, партията, страната или идеята? Орбан заявява кратко и ясно:

Унгария е за силен Европейски съюз, спиране на миграцията и
защита на европейската християнска култура

Някой ще каже: „Орбан лъже, това е популизъм!“. Чудесно. Точно защото може да лъже, нека изберем идеята, а не личността. Аз също съм за силен Европейски съюз, спиране на миграцията и защита на европейската християнска култура. Пък ми е все едно кой го е казал. Човекът отива при истината, а не истината при човека. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

 

87

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ погнаха 9 сърби по глобалния закон "Магнитски"

11.12.2019

146 1
Корупцията по "високите етажи" тормози най-много българския бизнес

11.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

87 1
ЕС работи по създаването на европейски "Закон Магнитски“

09.12.2019

813 14

Коментари

Страници

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

В главата на Иван111 било каша. Ми пий три водки да докараш света на фокус и кълцай гордиевите възли със замах.

Предводител на ...

Рекидж, брат,

айде аз да повлека крак.

Джейдън Санчо е титуляр след малко.

wreckage
снимка на wreckage

Аз имам рейд и ще пропусна, но се надявам Трент и Хендо да не играят, или ако играят - да не се очистят.

 

 

 

 

wreckage
снимка на wreckage

И изобщо не разбирам защо по цял свят наричат национализма „крайнодесен“

да.

Предводител на ...

Ние пък се готвим за предстоящия невиждан резил - загуба от Косово.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

нищо че е забранен сезон- отивам в неделя за костур . Язовира под аренда- АРА и ловните не пазят. Ще въртя на блесна. Тъкмо върбите ще са цъфнали, поради липсата на японски вишни ще гледам джанките покрити в бяло. Много дзен.

Предводител на ...

Баси дузпата даде франсето.

Това е предварителна компенсация за "Плана Макрон". 😂

wreckage
снимка на wreckage

Деклан Райс наскоро беше подгонен од национал-патриотичните британски таблоиди за тва, че преди три години, когато бил на 16 години и ирландец, Деклан написал ф някоя од социалните мрежи Up the RA, което спорет таблоидите е позорно деяние, нямащо нищо опщо с позицията му на 19-годишен английски национал. Деклан се извини, кво да прави момчето, играе му се футбол и не му се занимава с глупости.

 

Освен Деклан, ф националния на Англия има още 5 момчета, които са имали право да играят ф националните одбори на Гана, Нигерия, Щатите и разни други страни, но са избрали да играят за Англия.

 

Толкова по въпроса за национализма, имигрантите и деснотата.

Предводител на ...

А вчера Словакия опука Орбанорсог с победен гол на Руснак. Мултикулти гешихте ...

№6 сред модьорите играе В. Орбан (sic!) ...

Сред тях има поне трима проклети мигранти - Ловренчич, Ковач и Клайнхайслер.

Sine_metu

— Ипполит, — повторила теща, — помните вы

че българин, който на 25 още се интересува от футбол, е по- странен от швед, който на 75 още обича кекс?

Sine_metu

комисия в състав Ромпой, Пьотеринг и Шусел

Сполай ти, Иване!

Ако щеш вервай, само при тебе си почиваме от „непосилната лекота на битието“. Как звучи само - Ромпой, Пьотеринг и Шусел... тройка кебапчета, ама от ония. Помниш ли „Три кебапчета крилати, христоматия четат...“, само на малка стъпчица от съвършенството

Помниш ли, помниш ли тихия двор,
тихия двор в белоцветните вишни?

Е- е- х

wreckage
снимка на wreckage

досежно консевратизма:

 

In the Richard Hillary lecture at Trinity College, Oxford in the spring of 2016, I argued that conservatism no longer made sense. How was it possible to pretend to believe in the free market if you were not also willing to encourage the free movement of people? The two had to go together. A market that traded behind a wall was, by definition, not a free market. The recent Conservative inclination to insist that most immigrants should be banned from entering Britain was self-evidently incompatible with its belief that markets should freely compete. Unless some way were found to resolve this contradiction, the Conservative venture was finished.

Дейвид Хеър* ф НюСтейтсмън

https://www.newstatesman.com/politics/brexit/2019/...

 

 

 

 

------------

*Дейвид Хеър(David Hare) е истински писател и драматург. За разлика од некои афтори.

Sine_metu

Сигурен ли си, че Хеър не цитира нещо от 18- я век?

Майтапиш ли се или тия верно се занимават с бабини деветини

wreckage
снимка на wreckage

ok, флизам да мачкам разни виртуални гадове, а вие гледайте да внесете малко смисъл под петъчното такова. 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Добра идея. FPS и да правиш виртуален геноцид безнаказано. Отивам за BFG

Sine_metu

Отиваш... Не се обиждай, но ми звучи като „Миль пардон, отивам да накърмя беби“. Или тамагочи.

Не ти ли минава през ума, че тая „технология“... кавичките са само щото сфащам по- иначе понятието. Дълбоката Земя, дълбокия Космос, дълбоката биология, дълбокото време, такива работи... се е утепала за политическо приложение? Нещо примитивно, демократично, за всеки ден и всеки дом

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Big Fucking Gun  е на принципа" гепваш и разцепваш" . Майната му на Дълбокият Космос- току що гръмнах и тамагочиту

Думи думи

 „Нещата могат да бъдат ясни, подредени и категорични единствено в богословието. Останалата човешка мъдрост е бъркоч и така трябва да бъде, защото когато истините са относителни, когато зависят от конюнктурата, тогава всяка гледна точка е легитимна.„

 

Sine_metu

Не познавам богословието, но казваш доколкото схващам, че няма истина извън простия избор между „да“ и „не“? И екзистенциализма не познавам, но имам смътна представа, че говори приблизително за същото. „Да“ или „не“.

И спомен имам впрочем, че преди месеци Иван разви някаква теория за „двоичната“ вселена.

 

Така или иначе, тука стъпваш и на „моя“ територия - избирателната система на персоналния, непредаваем, категоричен избор.

Която, ако си спомняш или изобщо знаеш, в по- ранните ми писаници вървеше в пакет с парламент он- лайн. Засега съм го оставил да почива.

 

С една дума - мрежа.

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Магистратурата ми по богословие мре от смях. Ниво Цветан Цветанов, Псалм 91 и захар - те толку ти е богословието.

Думи думи

Изложеното от мен е цитат от статията. 

И аз не разбирам от богословие, и доколкото схващам, всичко до там опира.

Както се казва, „Всички пътища водят до Рим„ .

„„двоичната“ вселена.„

Вселената е тюрлю-бюрлю.

Четно, нечетно число, цикличност...

Двоична е само западната „Цивилизация„, изградена на базата на опростеното „да„ и „не„. Четно число

За избирателната система...

Нека първо се разберем в това, какво избираме, а после, и как да избираме.

За мен изборите са като боричкането между ханъмите в харема, коя да обслужва Султана,  да му е любимата жена и да получава подаръци.

Ако пък султаните са двама ... баталните сцени м-у ханъмите, пардон, партиите стават драматични.

Но такава е „системата„ .. засега.

 

Sine_metu

Пет., 22/03/2019 - 23:21 (нов)

Думи думи

 

Нека първо се разберем в това, какво избираме, а после, и как да избираме.

 

 

Не- е- е, братле, противоположна е идеята.

Разбираме се „как“ да избираме, а „какво“ е въпрос на личен избор. Няма нито защо да се разбираме по него - нали затова са изборите? разните хора с разни идеали да изпратят различни представители в парламента?, нито как да се разберем. Ти можеш да искаш само русичка, пък аз и русичка, и кестенявичка, и на готина мулатка не бих отказал, и... абе мисля че разбра

protor

Тук е заприличало на ония крайпътни площадки, на които шофьорите се облекчават.

дъртреалист

Интересна хрумка на Сула за координатната система...

Вкарва малко ред в кашата, която създават псевдополитическите партии.

А трудността с която се наместват в схемата идва от това, че те всъщност не дискутират политики.

Нито предлагат варианти на бъдещето...

 

 

Думи думи

👍

Предводител на ...

Интересна хрумка на Сула за координатната система...

Мхм, баш Сулова е ...

Напра'о е визионер, какъвто човечеството не познава.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Political_spectrum

https://en.wikipedia.org/wiki/Political_compass

https://www.politicalcompass.org/

 

Тука можеш да се понаместиш, че и сертификат да получиш:

https://www.politicalcompass.org/test/bg

Sine_metu

Е те тая „координатна система“ е сущият враг на демокрацията. И ментално, и процедурно като избирателна система, която насила вкарва живата, богата, променяща се действителност в умрели, убоги и закостенели калъпи.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Консерватизмът на Жак Вандееца у нас се познава по дъха на храна са ли опинци , характерен за Царският Автомобилен Клуб, Гори Тантелата и други векове на бай ти Ганя . Туй че сме поп тип имали в кроткото си дан дал стаи не променя текста.

Предводител на ...

хм, как да ги наречем: „аристократичните консерватори“, които връщат консерватизма си във времената преди буржоазните революции, съмняват се в достойнствата на демокрацията, не харесват републиката и са монархисти

Selbstbildnis му се вика на тва на ул. Братя Миладинови.

Памфуций
снимка на Памфуций
Самопортет на Сула като "аристократичен консерватор":


Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×