facebook
twitter

Наблюдател

Изборът на малките гешевци

Писаните като под индиго и с комсомолски плам становища в подкрепа на Иван Гешев за шеф на държавното обвинение не са израз на стремеж към самоуправление, а поклони пред самодържеца
3346
Илияна Кирилова
Ако Гешев бъде избран, обществото ще види истинското лице на прокуратурата - брутално и цинично.

Ако реформата в прокуратурата е като да местиш гробище по онази крилата фраза от преди 15 години, то не просто не може да се очаква помощ отвътре, ами и тези, които трябва да бъдат преместени, неистово копаят още по-надолу.

Единодушната и безалтернативна номинация на Иван Гешев за главен прокурор е тъжна илюстрация на ситуацията в държавното обвинение. А мощната подкрепа от прокурори и следователи от цялата страна, която вече дни наред го залива, доказва за пореден път колко вредно е, че прокуратурата е единна и централизирана, подчинена на волята и интересите на един-единствен човек, над когото е само Господ. Номинацията, скрепена и с подписа на самия Цацаров, означава, че Гешев не е просто кандидатът за главен прокурор. Той е следващият главен прокурор. Цялата прокурорска машина в момента е впрегната да покаже това. Становищата, които прокурорите от страната пращат до Висшия съдебен съвет, се качват на сайта на държавното обвинение, спецпрокуратурата, която е в ресора на Гешев, бълва акция след акция. Медийната империя на Делян Пеевски и другите близки до властта медии се надпреварват да венцехвалят кандидата.

В техен стил са и становищата в подкрепа на Гешев - като писани под индиго от бодри комсомолци. 

 

Опорните им точки са простички

 

- зам.главният прокурор е перфектният професионалист, спецпрокуратурата е процъфтяла под неговото ръководство, а тези ужасни протестиращи опитват да се намесват в независимата съдебна власт и свободната воля на членовете на Висшия съдебен съвет. Протестите срещу Гешев са инспирирани от политически и икономически интереси...

Но пък подкрепата за него, изразена от политически фигури, не е разпозната като намеса в работата на съвета. ГЕРБ през правосъдния си министър Данаил Кирилов подкрепи Гешев. ДПС също го харесва, стана ясно от изявленията на депутата от партията Йордан Цонев.

Отстрани изглежда, че прокуратурите по места се надпреварват да засвидетелстват подчинението си на главния прокурор Сотир Цацаров, който в последните 2 години си продуцира Гешев, а сега го и номинира за свой наследник (не приемник, а наследник). Становищата целят и да покажат на новия патрон, че царството му е признато и може да е спокоен, че

 

вътрешна съпротива няма да има

 

Толкова за независимите и несменяеми магистрати. Дори в тъмните времена, когато Никола Филчев ръководеше прокуратурата, имаше някакви единици бунтари. Сега, след 10 години съдебна реформа на ГЕРБ, бунтари вече няма. А никой от тези, които управляват съдебната власт, не си прави и труда да проучи колко прокурори напуснаха системата, откакто Сотир Цацаров я ръководи. И не става дума за тези, които си тръгнаха, защото бяха изпълнители, от които новата власт трябваше да се отърве. Става дума за редовите обвинители, които осъзнаха, че в системата няма въздух за тях, че ако си вършат работата както трябва, водени само от закона и вътрешното си убеждение и не ги търсят за поръчки, нямат никакъв шанс за развитие.

Всъщност Гешев е демократичното проявление на мнозинството в прокуратурата. Може би наистина прокурорите си го харесват. Защото след 30 години преход и "реформи" мнозинството в държавното обвинение са малки гешевци. Или много биха искали да бъдат такива. Завършили право в школата на МВР или на някое друго съмнително място,

 

любители на револверите, показните арести и раздаването на присъди без съд

 

От пленума на Висшия съдебен съвет, който ще гласува кандидатурата на Гешев на 24 октомври, не можем да очакваме противопоставяне на статуквото, тъй като мнозинството му е част от него. Така че минимумът от 17 гласа "за", от които зам.главният прокурор се нуждае, за да стане титуляр, му е в кърпа вързан. А и съдийската част от съвета може удобно да се скрие зад обяснението, че щом прокурорите си искат Гешев, няма пречка той да бъде избран. Всъщност това не е прокурорско самоуправление, а свеждане на глава пред самодържеца. Може да се предположи с голяма сигурност, че против ще гласуват не повече от трима души, които вероятно още

 

отсега ги подготвят за последващата саморазправа

 

Единственото дребно препятствие по пътя на Гешев към кабинета на 4 етаж в Съдебната палата може да се окаже президентът Румен Радев. Той беше много активен преди 2 месеца по повод процедурата и качествата на бъдещия главен прокурор. Сега замълча, но неговият съветник Борислав Цеков вече се изказа в полза на Гешев. Очевидно президентът не е против. А според конституцията назначението на избрания от ВСС кандидат става с подписа на държавния глава. Уловката е, че той може да откаже да парафира избора само веднъж. Ако съдебният съвет му върне същия избор, президентът не може да не подпише. Затова и подобен развой на събитията би имал единствено морална стойност. Цацаров вече вдигна жълт картон на президента, като го скастри преди 2 месеца за инициативата му да направи консултации за предстоящия избор. Затова президентът може да предпочете да не рискува за червен картон. 

След този предизвестен и нагласен избор идват 7 години, през които реформата на прокуратурата само ще я сънуваме. А в действителност ще гледаме показни акции срещу хора, които са политически или икономически неудобни на статуквото, както и чадъри над правилните хора. С Гешев ще изчезне и перфидното лице на иначе образования юрист Цацаров или дистанцирания от злобата на деня професор по наказателно право Борис Велчев. Обществото ще види истинското лице на прокуратурата - брутално и цинично. А след края на мандата на Гешев овладяването на държавата ще е приключило напълно.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ имитира реформа на прокуратурата

07.12.2019

1268 8
Борисов свиква извънредно кабинета заради главния прокурор

06.12.2019

2957 11
Венецианската комисия: ГЕРБ посяга на съдебната независимост

Коментари

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Всъщност Гешев е демократичното проявление на мнозинството в прокуратурата. Може би наистина прокурорите си го харесват. Защото след 30 години преход и "реформи" мнозинството в държавното обвинение са малки гешевци. 

👌

Васик

Логиката на селинджъра: "Кой, ако не той". Каква ти Европа? Нали си спомняте какви примери се цитираха с отношенията между павианите, почерпени от филмчета на дискавари. Това е положението.

Предводител на ...

Г-жо Дачкова, 👍

Едно уточнение: държавата е овладяна, защото народът си я иска такава. В страната на милионите малки боковчета не буди учудване стълпотворението на малките гешефчета в прокуратурата. И не забравяйте - за всичко това са виновни османците, ЕС, САЩ и Русия.

Evasion

И еврейте, Еполееееет... и еврейте...

Предводител на ...

Да, тех ги пропущих в тарапаната.

enlil

Само да припомня на авторката, ако случайно е забравила, какво се случи в зората на демокрацията!

Дипломите от Симеоново бяха приравнени към дипломите от ЮФ на СУ и всички ченгета през тоталитаризма се оказаха цивилни юристи по образование, при условията на новата демокрация. И благодарение на тези си свои компетентности плъзнаха из адвокатурата, прокуратурата, магистратурата. Малко по-късно юридическото образование стана частно и платено, тоест идеологически необременено и общодостъпно при условията на пазарната икономика. То също народи много експерти незаменими. Мигар няма кой да проведе един съпостъвителен анализ м/у качеството на обвинението "преди" и "сега"; между качеството на магистратурата през тоталитаризма и през демокрацията; м/у качеството на адвокатурата?! Научният комунист О.Минчев, примерно, напушеният Е.Дайнов, Кръстев, Харалан-социалният антрополог, те не могат ли? Или няма кой да плати!? Дори от Еуропата и "Америка за България"!

Просто там, както и по медиите, шетат същата порода главочи, от която е тук коментираният Гешев.

 

Дежурния

Неточен прицел. Дипломите от съответните специалности в Симеоново винаги са се признавали за пълноценно юридическо образование, със съответните права (не съм от тях, за всеки случай). Не са те и основния проблем. В Симеоново се е влизало трудно, завършването също не е било лесно. Същото е и за началните години в НБУ, доста прилично образование по право поне, за сега не знам. Голямото безхаберие дойде включително от ЮФ на СУ чрез Монтански и подобни школи, правни ПУЦове като дългогодишната практика на УНСС (и не само) да дава дипломи на прависти с 1 или 2 години правно образование, доста често и задочно. Типичен пример са "юристи" от сорта на Мая Манолова, Искра Фидосова и прочие легион. Тази маса плъпне по правна система, НПО, медии ... и смята, че има пълни права да налага мнението си над другите, защото така и защото имат дипломи по "право". Апропо, колко адвокати има регистрирани в България като цяло и в София в частност? Числото е прелюбопитно.

enlil

Ех Дежурен, Дежурен... съвсем ти е изпила чавка мозъка (колкото там е останал)!

Забравил си вече, че децата на активните борци против фашизма и капитализма, по байтошово време, влизаха без кандидат-студентски изпити, където си поискат. Децата на кадровите офицери от БНА, МВР, ДС и прочие служби в защита на социалистическата законност,  на партийните секретари от различни нива, също влизаха в Симеоновската магнаурска школа напряко; без да се доказват като знаещи и разбиращи [от нацистория, политистория и соцлитературна критика]. Цацаров, Дончева, Лулчева, Батков и сонма други техни връстници - те как са се добрали до заветния диплом от ЮФ-то, а?! В администрацията на СУ-то, което не е прочистено, е дяволски интригуващо!  Що сте тръгнали по Гешев камъни и дърве да хвърляте, без да се интересувате останалите в държавното обвинение откъде идват и от какви семейства произлизат, а!?!

Дежурния

Ясно. Ако не бяха комунистите, има доста народ който щеше да е поне президент или министър-председател при кариера в държавния сектор, а в частния - поне десетия милион щеше да е в банката. Има и по-скромни, само професор-ректор, само министър, само 1-2 милиона...

enlil

Опитвам се съвсем ангро да ти посоча част от привилегиите по байтошово време, Дежурен, които позволяваха предварителна селекция на юридическите кадри, подготвяни от ЮФ-то! Що се държиш като невменяем и се пънеш да преиначиш фактите?! Привилегированите юристи (децата на партийните секретари и октивните борци) превземаха адвокатурата, прокуратурата и съда далеч преди 10-ти ноември 89-та. Те именно окупираха посочените институции и останаха в тях след тази дата. Но напъплиха нови генерации, с купени дипломи. Които някакъв капацитет от Свищовския пласираше насам-натам, ако случайно  си забравил. Проблемът въобще не е в персоналията "Гешев". Нито пък - в липсата на юридически капацитети от преди 9-ти, 44-та. Обаче с подобни разбирания, щем - не щем, опираме до националната психопатология...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×