Медия без
политическа реклама

Има ли проблем, министрите изчезват яко дим

Проблемите с пенсиите и добавките само привидно се дължат на случайности и непредвидени обстоятелства

Илияна Кирилова

Изплащането на великденски добавки към пенсиите трябваше да е рутинна операция, а вместо това се превърна в епопея от опашки, нерви, обикаляне и чакане.

Непосредствената причина за проблемите е хакерска атака, която смрази цялата клонова мрежа на "Български пощи" в събота. Пет дни по-късно, въпреки уверенията на правителството, че целият държавен набор от експерти работи по възстановяване на системите, все още имаше пенсионери, които чакаха парите си. Блокажът засегна плащането на пенсии, за които графикът е от 7-о до 20-о число на месеца, великденски добавки от 70 лв., които уж щяха да се платят на 15 април, и много други плащания - социални помощи, помощите за украинците, битови сметки и т.н.

Реакцията на правителството протече по вече добре позната схема. Същите министри, които часове по-рано бяха обиколили телевизионните студия да пожънат овации за щедрия жест,

 

се изпокриха на мига, в който се прокраднаха съобщения за проблеми.

 

След два дни мълчание, току-що натовареният с пощите вицепремиер по ефективно управление Калина Константинова излезе да каже на черното бяло.

"Изплащането на #пенсиите и великденските #надбавки от 70 лв. за всеки пенсионер е #гарантирано във всеки клон на Български пощи, въпреки регистрираната кибератака по системите на предприятието", написа вицепремиерът във "Фейсбук" в понеделник.

Във вторник вече бе ясно, че нищо от тези твърдения не е вярно. Затова следобед шефът на пощите Деян Дънешки бе пратен пред телевизионните камери да се извини и да обещае да няма пенсионер без пенсия за празниците. С това проблемът за управляващите бе успешно разрешен и казусът се завърна там, откъдето тръгна - в изваждането на дивиденти за жеста.

В сряда - ден, в който за някои пенсионери предстоеше пето разкарване до пощата, в профила на "Продължаваме промяната" във "Фейсбук" се появи тържествено съобщение. "Правителството отдели 142 888 760 лв., за да подсигури великденски надбавки от 70 лв. за всеки български пенсионер. Над 2 млн. българи ще се възползват от помощта, като голяма част от тях получиха сумата още миналата седмица по банков път. Макар да живеем в много трудни и непредвидими времена, всеки човек заслужава да посрещне тези светли празници достойно", гласеше то.

Тези събития само привидно се дължат на случайности и непредвидени обстоятелства. Прав е Дънешки да обяснява, че никой не е застрахован от хакерска атака. Всеки подобен случай обаче - преброяването през 2021 г., течът на лични данни от НАП през 2019 г., успява да повдигне достатъчно съмнения дали сигурността на най-ключовите ни системи е в надеждни ръце. Прави са и управляващите да връщат вината в полето на ГЕРБ с аргумента, че 12 години са унижавали "Български пощи". Но освен тези добре известни дадености, "Промяната" внесе свои уникални съставки в рецептата как бързо да се забърка беля. Тези съставки се видяха за пръв път в гафа с преизчислението на пенсиите през януари, повтарят се и сега.

По обективни или субективни причини, новите управляващи продължават

 

да вземат решения в последния възможен момент.

 

Така до последно в края на миналата година бе бавено решението за размера на ковид добавките от януари, след което се оказа, че сметките са сгрешени и половината пенсионери ще получат по-малка сума от пенсия и добавка спрямо декември. Сега допълнителният трансфер от 142 888 760 лв. бе отпуснат едва на 2 април, събота, с неприсъствено решение на Министерския съвет. Това не позволи на Националния осигурителен институт, който е показал, че в такива случаи може да действа много експедитивно, да преведе добавките заедно с априлските пенсии от 7 април. Плащането остана за 15 април, поради което сривът от събота не остави много време за отреагиране. След огромното забавяне великденските добавки ще се плащат чак до майските празници, като новият срок за плащането им е 3 май.

Веднъж създаден, проблемът бе подценен по същия начин, по който харвардските възпитаници решиха, че

 

1-2 лв. по-малко за пенсионерите ще останат незабелязани.

 

Не е ясно и до този момент дали някой от министрите реално се е поинтересувал от възможните начини да не се допусне забавяне - никой не знае какво се крие зад вълшебното заклинание, че "всички институции и експерти работят по отстраняване на проблема". Но поне на пръв поглед не виждаме нито вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, нито колегата й по електронно управление Божидар Божанов, нито министърът на социалната политика Георги Гьоков да правят каквото и да било.

И като стана дума за Георги Гьоков, пенсионните гафове са чудесна картина за семейните особености на четворната коалиция, в която много претендират да са бащи на позитивите, но никой не желае да припознае негативите.

 

Гьоков изниква по медиите като дух от бутилка всеки път,

 

когато трябва да обира лаврите за дадено социално решение. Но щом то се сблъска с някой проблем, министърът изчезва яко дим, да не би минусът да попадне в сметката на БСП. Не държат да се кичат с гафове и министрите на "Промяната", които до последно в такива случаи се снишават с надежда казусът да се разреши от само себе си. По същия начин бяха разпределени силите и с преизчислението на пенсиите, и с украинските бежанци.

Сами по себе си, двата пенсионни гафа може би нямаше да са повод за тежки заключения. Повторението на грешките обаче поражда основателни тревоги как ще се справи коалицията с предстоящите сложни решения за пенсиите след края на ковид добавките. Техните варианти вече трябваше да са на масата на преговорите, а все още не са излезли от работните групи. Затова няма да има нищо чудно, ако жестовете отново са щедри, но настроението след тях - кисело.

Още по темата