Медия без
политическа реклама

Хвани Пеевски, удари Борисов!

От българските лобистки битки в САЩ започнаха да хвърчат искри, които здраво уплашиха ГЕРБ

Депутатът Делян Пеевски е централна фигура в няколко жалби за корупция, които стигнаха до САЩ.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Депутатът Делян Пеевски е централна фигура в няколко жалби за корупция, които стигнаха до САЩ.

Трогателно наивна бе реакцията на управляващите от ГЕРБ на новината, че двама американски сенатори - председателят на комисията по външна политика към Сената на САЩ Боб Менендес, демократ от Ню Джърси, и най-старшият републиканец в комисията Джим Риш от Айдахо, са излезли с обща позиция срещу корупцията в България. Млади и напористи герберчета се опитаха да омаловажат острия документ с абсурдни аргументи - това била лична позиция, която не отговаряла на равнището на двустранните ни отношения?!? А външно министерство даже се обади в Държавния департамент и американското посолство в София, където го уверили, че нямат намерение да се месят в предизборната кампания. Разбира се, всички те вкупом избягват да коментират съдържанието на позицията и най-вече колко успешна е борбата с корупцията у нас. ГЕРБ дори намекнаха, че са жертва на неприятелски огън от доскорошен приятел - Цветан Цветанов. Оказа се обаче, че

 

инициаторите са други


Според Foreign Lobby Report позицията на двамата сенатори е резултат от разговор между дузина представители по външната политика в Сената и Камарата на представителите с бившия посланици на САЩ в България Джеймс Пардю (посланик в София 2002-2005) и Родерик Муур (2005 г. бе за три месеца шарже д’фер) във връзка с предстоящите парламентарни избори на 4 април. Разговорът е организиран от Маршал Харис от Alexandria Group International. "Бях впечатлен от огромния интерес в конгреса към влошаващото се положение в България и нуждата от реформи, както и мотивацията на участниците в срещата, част от които ще пътуват до България, за да наблюдават изборите", казва Харис, цитиран от Foreign Lobby Report. Изявлението е сигурен знак, че

 

това е само началото и че след изборите ще има ново развитие

 

Alexandria Group International е в отношения с две групи български бизнесмени. Миналата година тя беше наета от братя Атанас и Пламен Бобокови след зрелищната прокурорска акция срещу тях. Целта бе компанията да уведоми американските власти за корупцията у нас.

Съпругата на обвиняемия собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков - Рени, е наела същата лобистка компания, за да информира американските законодатели за "криминалното превземане на държавата и бизнеса" в България. В момента Стайков е подсъдим пред Специализирания наказателен съд по обвинения за злоупотреба с еврофондове. Срещу него има и висящи разследвания за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол.

Това е

 

втората публична изява на фирмата

 

Миналата година тя публикува документ, в който се казва: "Бойко Борисов управлява с група олигарси във взаимноизгодни взаимоотношения. Най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и притежава изключителна икономическа и политическа власт". Самите Бобокови в интервю пред Би Ти Ви заявиха, че проблемите им започнали, след като отказали да продадат бизнеса си на Пеевски. Двамата братя са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Впоследствие Пламен Бобоков беше обвинен и в търговия с влияние заедно с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, а в края на ноември бизнесменът получи и обвинение за държане на нерегистрирани археологически обекти.

Миньо Стайков не е правил изявления кой стои зад атаката срещу него. Не е ясно от името на кой от клиентите е последната изява на Alexandria Group International.

Наемането на лобистка фирма обикновено е съпроводено със завеждане и на съдебни дела на американска територия. Депутатът от ДПС Делян Пеевски например предприе подобна стъпка, след като се оказа обект на две разследвания в САЩ. Според Foreign Lobby Report той ползва услугите на лобистката фирма BGR Group, за чиито услуги от 2017 до 2019 г. е платил малко над 900 000 долара. За последно договорът бе подновен през декември 2020 г. и е вписан в регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието на САЩ. В него пише, че "BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ, в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ".

 

Най-големият проблем на Пеевски в САЩ е делото по Закона RICO,

 

по което ответник е и българската държава в лицето на БНБ.

Законът RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Law), приет през 1970 г., е насочен срещу организираната престъпност, занимаваща се с рекет, корупция и пране на пари. Тогава целта му предимно е била да се противопостави на италианската мафия и т.нар. "бели якички" във високите етажи на властта, но приложението му впоследствие се разширява и той се превръща в ефикасен инструмент срещу мафията. През 80-те години започва серия от дела срещу организираната престъпност, които постигат доживотни присъди за босовете на италианските мафиотски семейства Дженовезе, Лукезе, Коломбо, Бонано и Гамбино.

Искът по RICO срещу българската държава е предявен през 2018 г. от "Рудерсдал" ЕООД, "Ол Сийз Пропърти 2" ООД, "Асет Мениджмънт" ЕАД и адвокат Захари Томов. Делото е за измама с частна собственост, а ответници по него са също депутатът от ДПС Делян Пеевски, мажоритарните собственици на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, няколко фирми, свързвани с Пеевски - "Табак маркет" (б. р. - фалиралата "Лафка") и "Булгартабак Холдинг", както и още 17 физически и юридически лица, сред които руската банка ВТБ.

Най-общо става дума за придобити през 2009 г. 1048 хектара земя край Балчик за сумата от 89 млн. евро. Според проекта, наречен "Силвър бийч", върху земята е трябвало да бъде изграден нов мултифункционален жилищен комплекс с 2480 бр. различни видове жилища, старчески дом, болница, търговски център, паркинг, рибарско селище край брега, културен център, амфитеатър, яхтклуб, религиозен комплекс, фотоволтаичен парк, комплекс озеленени площи с изкуствени водоеми и всякакви други комунални съоръжения, включително за водопречистване и канализация. Проектът дори получава одобрен ПУП и се сключват договори за проектиране и строителство. Цялата му стойност е 542 976 244 долара. В крайна сметка обаче той не се реализира. Пострадалите твърдят, че са били отклонени парични средства и претендират за обезщетение в размер на най-малко от 200 000 000 долара. 

БНБ се представлява от трима адвокати от известната международна кантора със седалище в Ню Йорк White & Case Llp. Не е ясно обаче колко плаща българската държава за юридическа защита по това дело. "Сега" изпрати питане до БНБ по Закона за достъп до обществена информация, но от там отказаха справка с мотива, че техен принципал е Министерството на финансите, което е сключило договора с адвокатската кантора. МФ също отказа да даде отчет за сумата, изплатена до момента за адвокатски хонорар на White & Case Llp, тъй като разкриването на информацията щяло да доведе до нелоялна конкуренция. То обаче се хвали, че кантората е била избрана след публична процедура, въпреки че няма такова изискване. "През 2018 г. Министерството на финансите проведе публична процедура, участие в която взеха преобладаващата част от най-известните адвокатски фирми с опит в международните арбитражни дела и делата пред чуждестранни юрисдикции. В резултат на това за процесуални представители бяха избрани Arnold & Porter Kaye Scholer LLP и White & Case Llp", отговарят от МФ. "Сега" потърси в сайта на министерството за публикувана документация от публичната процедура, но не откри такава.

По делото Пеевски ползва услугите на правната кантора „Морган Луис и Буке“. Тъй като по делото има 24 различни ответника, някои от които се представляват от големи адвокатски кантори, и то се намира още в процедурна фаза, едва ли ще приключи скоро. Справка на "Сега" показа, че по иска има движение в Окръжния съд на щата Ню Йорк, район Южен, като последното отсъждане на съдия Грегори Уудс е от 28 юли 2020 г., с което се отзовава адвокатът на една от страните.

По друго дело Пеевски е в компанията на бившия главен прокурор и настоящ шеф на антикоруционната комисия (КПКОНПИ)

 

Сотир Цацаров - това е жалба по Закона "Магнитски"

 

Двамата се оказаха заплашени от санкции, след като бившият банкер Цветан Василев, подсъдим за фалита на КТБ, се оплака в САЩ, че е жертва на корупция. Глобалният закон "Магнитски", кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, дава право на САЩ да налагат ограничения върху държавни служители и хора на публични длъжности, които с корупционни действия са нарушили нечии човешки права. До момента няма информация по какъв начин Пеевски и шефът на КПКОНПИ Цацаров се защитават от жалбата в САЩ.

Пред "Сега" Цветан Василев коментира, че aдминистрацията на САЩ не дава информация за движението на жалбите по глобалния закон "Магнитски". "Надявам се новата администрация на президента Джо Байдън да я разгледа и да приложи съответните санкции", добави той. 

Братя Бобокови отказаха да отговорят на въпрос на "Сега" какви ще са следващите им действия - дали също като Цветан Василев ще настояват за санкции по Закона "Магнитски" върху Пеевски, Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

И това са само най-шумните български казуси на американска територия. В интервю за "Капитал" Първан П. Първанов, който е принципал на Нюйоркската кантора за международен арбитраж, казва, че към юни 2020  г. висящите инвестиционни спорове в режима на Вашингтонската конвенция във формална фаза са 4, като се очаква през следващите две години те да станат над 10. "Само моята практика, която е тясно специализирана в международния арбитраж, в момента представлява 3 международни инвеститора, които са в процес на формализиране на исковете си срещу България за над 1 милиард лева. При мои колеги се подготвят и други. Инвестиционните и търговските арбитражи в режима на Нюйоркската конвенция не са публични и не може да се даде точен брой", обяснява той.

Всички тези дела показват две неща - че съдебната система у нас е силно компрометирана, а имиджът на България в чужбина отдавна е опетнен. Декларацията на двамата сенатори е само поредното потвърждение за това. И няма да е последното.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата