facebook
twitter

Наблюдател

От Гърция - и добри, и лоши новини

Цяло поколение е белязано от щетите на управлението на популистите
1 430
 ЕПА/БГНЕС
Поддръжници на гръцката компартия на предизборен митинг на площад "Синтагма" в Атина преди извънредния парламентарен вот.

Гърция преживя най-тежката икономическа рецесия в съвременния свят. Между 2007 г. и 2014 г. Гърция загуби четвърт от икономиката си, стотици хиляди хора избягаха в чужбина, безработицата стигна 28 процента и засегна всеки трети грък в работоспособна възраст. Екстремистки партии от крайнолевия и крайнодесния спектър дойдоха на власт, обединени срещу странни външни врагове, разпространяваха мрачни теории на конспирацията и даваха неизпълними обещания.

Под тяхно ръководство кризата съвсем се влоши. През лятото на 2015 г. гръцкото правителство, водено от бившия млад комунист Алексис Ципрас, едва не излезе от еврозоната. Ципрас свика отчаян референдум, който отхвърли условията, предложени за спасителна програма от ЕК, ЕЦБ и МВФ и бюджетните ограничения. Плъзнаха слухове за военни преврати и финансова паника. Внезапно, само седмица след референдума, Ципрас хвърли кърпата и прие условията за спасителната програма.

А след това изведнъж... нещата се получиха.

 

Гръцката икономика преодоля пропастта.

 

Миналото лято страната успя да изпълзи от спасителния пояс след 8 г. Растежът бавно започна да се връща. Безработицата също бавно, но започна да се топи. Най-важното е, че демокрацията, макар да бе подложена на сериозни изпитания, не се сгромоляса - това означаваше, че стана възможно скорост да наберат алтернативни възгледи за бъдещето на страната. Гърците започнаха да си задават въпроса дали няма по-добри начини за управление на страната, започнаха да се чуват думи като "либерализъм", дори "неолиберализъм". Сега може да им се наложи да изпробват част от тях.

Миналата неделя гърците избраха за нов премиер Кириякос Мицотакис, който пасва идеално на отрицателния, неизбираем клиширан образ отпреди няколко години. Образован в Харвард, облечен винаги в риза с вратовръзка, бивш банкер, дясноцентрист, икономически либерал, Мицотакис освен това е наследник на политическа фамилия. Той обеща центризъм и в новото му правителство има центристи и лявоцентристи, както и куп експерти и извън политиката, и негови съпартийци. Езикът, който Мицотакис ползва в страна, доминирана интелектуално от марксизма години наред, е в ярък контраст с наложения в гръцката политика от десетилетия - той говори за прозрачност, предприемчивост и оценка според качествата, а не за клиентелизъм и шуробаджанащина.

Сега неговият език е популярен и, изглежда, поне за момента не става дума за неизпълними обещания. Разбира се, Мицотакис може и да не успее, но причината няма да е за това, че е обещал невъзможни неща.

Има и добри, и лоши новини в настоящия гръцки сюжет. Ето ги добрите - дори и крайните форми на популизма могат да бъдат победени, ако не успеят да подкопаят демокрацията. След като допуснаха доста грешки, европейските институции все пак успяха да стабилизират Гърция. Международната система се разклати, но не рухна. Самият Ципрас се асимилира в Европа, стана повече държавник и участва в намирането на компромис за прекратяване на глупавата разпра между Гърция и страната, която днес е известна като Северна Македония.

Лошите вести обаче са доста лоши. Преди гърците да изгубят доверие към крайнолявото правителство, което им даваше неизпълними обещания, страната трябваше да преживее травма, белязала цяло поколение. Стотиците хиляди емигранти, повечето от тях високообразовани, може никога да не се върнат в родината си; младите хора, които не успяха да си намерят работа, може никога да не наваксат пропуснатото време. Ако хората трябва да преминават през всичко това, преди да прозрат за празните обещания на популистите, тогава за много демокрации се задават лоши времена.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чавушоглу уведоми Захариева за ситуацията в Източното Средиземноморие

13.08.2020

3274 23
Гърция приближава българските нива на новозаразени с Covid 19

12.08.2020

Обновена

3076 15
Беларус и Турция предизвикаха спешно заседание в ЕС

12.08.2020

2716 12

Коментари

Предводител на ...

Ябълковото дрЪвче май е виждАло Гърция само на картинка.

Neopol

Първо, СИРИЗА, въпреки и названието й не бе левица (не се занимаваше с класовите отношения и отношенията на собственост), а националистическа коалиция. Второ, ако Ципрас и хората около него не се бяха оказали предатели, а бяха изпълнявали програмата и целите си, сега рейтингът им щеше да гони 90 % иникой нямаше да може даги бие на избори.

Работата със СИРИЗА, обаче или от самото начало бе фалшива, или ги притиснаха и купиха през лятото на 2015 г.. И в двата случая бе нанесен огромен удар на всякакви протестни движения.

Neopol

Така както платените протестъри от умните и красивите дискредитираха в България всякаква идея за протест, така и СИРИЗА, но в много по-огромен мащаб дискредитира идеята за промяна и освобождаване от робството на глобалистките финансисти.

аиг3

Интересно, какъв ли избор имаше Ципрас, когато нямаше паричен ресурс за заплати, та и банкоматите пускаха ограничени суми

Трябваше да даде ултиматум на кредиторите-вие продължавате да ни захранвате парично, пък ние ще си живеем като досега без промяна. В противен случай.... Какво в противен случай? Ципрас ходи при Путин- денги нет. Ако искат да се отърват от властта на финансите, гърците спокойно могат да минат н натурална размяна

Neopol

Избора беше ясен - дефолт и връщане към драхмата. И понеже това удряше право в сърцето глобалистките планове, то вероятно на Гърция не само, че щяха да и опростят всичките дългове, но и да я ухажват яко. Ципрас, обаче се оказа или предател или предварително заложен провокатор. 

kaily
снимка на kaily

Гърция се оправи за 8 години, а България от 30 години затъва и даже още не е стигнала дъното.

И вече никой не си спомня, че гъркини щели да идват да слугуват в България.

Purple_Haze

 Ето ги добрите - дори и крайните форми на популизма могат да бъдат победени, ако не успеят да подкопаят демокрацията. 

Демокрацията не подлежи на подкопаване, докато над нея не бди "ГЛАДИО" (оperazione Gladio).

https://vpk-news.ru/articles/49357

 

geo_19

А от Вашингтон пост - хибридни новини. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Така както платените протестъри от умните и красивите дискредитираха в България всякаква идея за протест, така и СИРИЗА,

Ах, ах... съвсем наскоро някой беше осъден за клевета за подобни твърдения.

Иначе, нито един от гърците, които познавам и които до един гласуваха против пакета на Тройката, не бепе съгласен на излизане от еврото . Нито един. 

Влез или се регистрирай за да коментираш