Quantcast
Голямата коалиция на Меркел е все по-нестабилна | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Голямата коалиция на Меркел е все по-нестабилна

Анегрет Крамп-Каренбауер не е популярна сред консерваторите, а новото ръководство на ГСДП иска да напусне властта, но не сега
221
 ЕПА/БГНЕС
Военният министър и лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер (вляво) и канцлерката Ангела Меркел трябваше да преглътнат "горчивия хап" след местните избори в Тюрингия независимо от подарените цветя на лидера на местния клон на ХДС Мике Моринг.

В управляващата коалиция в Германия отново има доста сериозни неразбирателства. И в ХДС и ХСС, и при социалдемократите не е спокойно, а и помежду си трите партии доста трудно работят заедно. 

Противници на коалицията с консерваторите на канцлера Ангела Меркел спечелиха гласуването за ново ръководство на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), което подвига въпроси за бъдещето на правителството. Норберт Валтер-Борянс и партньорката му Саския Ескер спечелиха около 53% от гласовете на членовете на партията. Двамата заявиха, че искат да предоговорят коалиционното споразумение с повече внимание върху социалната справедливост, инвестициите и климатичните политики.

В понеделник говорителят на Меркел заяви, че канцлерката е готова да преговаря със социалдемократите, с които управлява в т.нар. голяма коалиция, но не смята да преформулира коалиционния договор.

Ако консерваторите на Меркел откажат да сътрудничат, може да се стигне до предсрочни избори или до правителство на малцинството, което не е привлекателна опция както за ГСДП, така и за консерваторите. След 14-годишно управление на най-голямата икономика в Европа Меркел заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. Опонентите на Валтер-Борянс и Ескер, финансовият министър Олаф Шолц и Клара Гайвиц от Източна Германия, получиха около 45% от гласовете. Те бяха смятани от мнозина за фаворити за ръководните постове.

Най-старата партия в Германия преминава през сътресения

след слаби резултати на местните и на европейските избори и 6-месечната надпревара за партийното ръководство, която я остави назад в обществените допитвания. Много членове на партията искат напускане на правителството и възстановяване в опозиция. След избирането им Валтер-Борянс и Ескер обещаха да опитат да обединят и засилят позициите на партията. 

„Винаги сме казвали, че не става въпрос дали да напуснем незабавно, или да останем за дълго време“, заяви Валтер-Борянс пред телевизия Phoenix и допълни, че смята да разбере какви политики могат да се провеждат с партията на Меркел и какви – не.

Делегатите на ГСДП трябва да одобрят избора на ръководството на партиен конгрес на 6 декември, на който също така ще гласуват за съдбата на коалицията. Победителите са изправени пред огромна задача. През 2017 г. подкрепата на избирателите за ГСДП се сгромоляса до най-ниското си ниво от 1933 г. насам. Сега тя е около 15% в обществените допитвания и партията изостава от Зелените и консерваторите, като изпреварва само крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Крайната десница също проведе конгрес,

на който избра 44-годишния Тино Крупала за един от двамата си нови лидери. Другият съпредседател на АзГ е 58-годишният Йорг Мойтен, който се разграничава от радикалната десница в партията. Той бе преизбран на поста.

В края на ноември лидерът на партията на Ангела Меркел и евентуален неин наследник като канцлер заплаши, че ще се оттегли, ако Християндемократическият съюз (ХДС) не я подкрепи. Анегрет Крамп-Каренбауер призова критиците си да подкрепят нейната визия за Германия по време на годишния конгрес на партията в Лайпциг. Тя се изправи пред засилващи се критики, откакто наследи Меркел начело на ХДС. Заплахата ѝ да се оттегли обаче предизвика дълги овации и дори обещание за лоялност от основния ѝ критик.

Слабите изборни резултати и ниската ѝ популярност предизвикаха недоволство в редиците на консерваторите. Но в реч по време на конгреса 57-годишната Крамп-Каренбауер постави ултиматум пред опонентите си. "Ако сте на мнение, че тази Германия, която аз искам, не е тази, която вие искате, тогава нека да сложим край. Тук, сега и днес", каза тя пред делегатите. "Но, скъпи приятели, ако искате тази Германия, ако искате да поемем по този път заедно... тогава да запретнем ръкави тук и сега и да поставим начало", допълни Крамп-Каренбауер. Меркел, която също изнесе реч, призова за пореден път за единство в партията. Като лидер на християндемократите АКК, както я кръстиха медиите, е фаворит за наследяването на Меркел, когато тя се оттегли през 2021 г. През лятото тя получи и поста министър на отбраната, но шокира колегите си, когато предложи да се изпратят германски войници в Северна Сирия като част от международна безопасна зона.

Фридрих Мерц, адвокатът милионер, който загуби надпреварата за ръководството на ХДС м.г., описа

воденото от партията правителство като "катастрофално". Той остава един от най-гласовитите критици на Крамп-Каренбауер, но я аплодира след речта ѝ и обеща лоялност. Според някои анализатори битката за креслото на канцлерката навлезе в нова гореща фраза независимо от изказванията и жестовете. Делегатите на конгреса в Лайпциг отхвърлиха предложение да гласуват кой да е следващият им кандидат за канцлер, като по традиция това е лидерът на партията. Това на свой ред значи, че битката продължава.

В края на октомври Германия преживя поредното политическо земетресение, след като крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) спечели близо една четвърт от гласовете за местния парламент в източната провинция Тюрингия. Това бе донякъде очакван резултат, както сочеха множество проучвания преди вота, но все пак наля допълнително масло в огъня. Това е четвърти за т.г. неуспех на избори за управляващия Християндемократически съюз (ХДС), който се смъкна на третото място в тази част на бившата комунистическа ГДР.  

Така малката Тюрингия, със само 2,1 милиона жители, стана федералната провинция с най-силно изразена политическа поляризация. Разединението се усещаше още по време на предизборната кампания и можеше да се предвиди какво ще последва - политическо противопоставяне със силно противоборство. Утвърдените политически партии се провалиха грандиозно на изборите в Тюрингия. Социалдемократите, либералите и Зелените получиха доста оскъдни, едноцифрени резултати. А ХДС, който отбеляза масивни загуби на гласове, все пак успя да събере над 20% подкрепа - свидетелство за това, че все още има някакъв политически център.

Затова изборният резултат е не само тревожен сигнал, но и лъч на надежда, смятат някои наблюдатели.

Дали ще има сериозни турбуленции, възможно ли е голямата коалиция да се разпадне преди 2021 г.? Въпреки смяната в ръководството на двете големи партии - ХДС и ГСДП, въпреки ефектните публични реплики на нетърпимост в съвместното управление, радикални промени засега няма да има. Враждуващите страни се опитват да усмирят недоволството на избирателите си с по-радикални послания, като в същото време си дават сметка, че не са готови за предсрочни избори, а преди това и да управляват в правителство на малцинството. 

Още

Борците ни спечелиха най-много евромедали от 33 години насам

03.04.2022

4181
Двама наши борци ще се борят за европейска титла

02.04.2022

691
Тайбе Юсеин стана европейска шампионка за трети път

01.04.2022

1212